Covid-19: ‘Rode lijst’ aankomstterminal opent op Heathrow Airport

Covid-19: ‘Rode lijst’ aankomstterminal opent op Heathrow Airport Gepubliceerd41 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemie image copyrightGetty Images

Later opent op Heathrow Airport een speciale terminal voor passagiers die in het VK aankomen vanuit landen met een hoog risico op Covid.

Vanaf 04:00 uur BST zullen reizigers die aankomen met directe vluchten uit landen met de “rode lijst” door Terminal drie reizen.

Heathrow zei dat de hoogste prioriteit was om het publiek te beschermen en het risico op nieuwe varianten te helpen verminderen.

Er staan ​​momenteel 43 landen op de rode lijst en vanuit slechts enkele daarvan zijn directe vluchten toegestaan.

Alleen inwoners van het VK en Ierland mogen vanuit landen reizen en ze moeten na aankomst 10 nachten in quarantaine in een hotel betalen.

Er is echter bezorgdheid geuit over berichten dat reizigers uit gebieden op de rode lijst zich mengden met andere passagiers in immigratiehallen, waar ze soms enkele uren konden wachten.

Het komt als een wetenschapper die de Britse regering adviseert waarschuwde voor tekenen dat het land zich in de vroege stadia van een derde golf van coronavirusinfecties bevindt.

Een woordvoerster van Heathrow Airport zei: “Rode-lijstroutes zullen in de nabije toekomst waarschijnlijk een kenmerk zijn van reizen naar het VK, aangezien landen hun bevolking met verschillende snelheden vaccineren.

“We passen Heathrow aan deze realiteit op langere termijn aan door in eerste instantie een speciale aankomstfaciliteit te openen… voor rode lijstpassagiers die met directe vluchten aankomen. We zullen deze faciliteit zo snel als operationeel mogelijk naar Terminal 4 verplaatsen.”

Heathrow opent terminal voor aankomsten ‘rode lijst’ Wat zijn de regels voor de groene, oranje en rode lijsten?

Ze voegde eraan toe dat hoewel het openen van de faciliteit “logistiek zeer uitdagend” zou zijn, Heathrow hoopte dat dit de Border Force in staat zou stellen zijn taken efficiënter uit te voeren, aangezien het aantal passagiers toeneemt in lijn met de landen op de groene lijst van de regering.

Maar voorlopig zou het huidige rode lijstsysteem worden voortgezet, inclusief verplichte negatieve Covid-tests voor alle internationale aankomsten, verplicht gebruik van gezichtsbedekking, sociale afstand, segregatie en verbeterde schoonmaakregimes en ventilatie in immigratiehallen.

Een woordvoerster van de regering benadrukte dat de hoogste prioriteit van het VK de bescherming van de gezondheid van het publiek was, met behulp van een verbeterd grensregime om het risico te verkleinen dat nieuwe varianten worden overgedragen.

“Terwijl we internationale reizen veilig heropenen, zullen we 100% gezondheidscontroles aan de grens handhaven en de nieuwe speciale terminal op Heathrow voor aankomsten uit rode lijstlanden zal passagiers in staat stellen zo veilig en efficiënt mogelijk te worden verwerkt, voordat ze worden overgebracht naar een beheerde quarantainefaciliteit, “zei ze.

“We blijven er alles aan doen om het proces soepel te laten verlopen, inclusief de uitrol van ons e-gate-upgradeprogramma tijdens de zomer en het inzetten van extra Border Force-officieren.”

Het is drie en een halve maand geleden dat de regering voor het eerst quarantainehotels introduceerde.

Maar voordat passagiers van de rode lijst naar de hotels gaan voor hun 10 dagen isolatie, wachtten ze soms uren achter elkaar in dezelfde aankomsthal als passagiers uit andere landen met een lager risico. Hoewel er aparte wachtrijen waren, voelden sommige mensen zich onveilig.

Hoewel het idee van een aparte terminal voor alleen de rode lijst al eerder is geopperd, ging het er altijd om wie ervoor zou betalen.

Na meer dan een jaar met ongelooflijk lage passagiersaantallen was het openen van een extra terminal een grote kostenpost die Heathrow niet graag op zich wilde nemen.

Sommigen waren van mening dat, aangezien de rode lijst een overheidsbeleid is, het de overheid moet zijn die de rekening moet betalen.

Hoewel geen van beide partijen heeft bevestigd wie de kosten draagt, is het duidelijk dat de regering nu een aanzienlijk deel ervan op zich neemt.

Internationale reizen zullen waarschijnlijk nog een tijdje heel anders blijven, aangezien Heathrow verwacht dat er enige tijd een rode lijst-terminal nodig zal zijn.

Wachtrijtijden minimaliseren

Het ministerie van Binnenlandse Zaken vertelde de BBC dat Border Force extra personeel heeft gemobiliseerd om wachtrijen voor passagiers die voldoen aan de Britse grensgezondheidsmaatregelen tot een minimum te beperken, en dat het ervoor zorgt dat het over het juiste niveau van middelen beschikt om de grensbeveiliging als internationaal te handhaven reizen begint te openen.

De Public and Commercial Services Union (PCS) zegt echter dat haar leden van de Border Force “zeer bezorgd” zijn over de gezondheids- en veiligheidskwesties die voortvloeien uit het besluit om Terminal Drie open te stellen als een speciale rode lijst-terminal.

Een woordvoerder van PCS zei: “De beslissing werd op zeer korte termijn genomen, wat betekent dat er geen belangrijke sociale afstandsprocedures bestaan ​​en dat er waarschijnlijk operationeel werk zal worden ondernomen zonder de nodige bescherming voor grenspersoneel of passagiers.

“Dit is weer een slecht gepland initiatief dat onderbemand zal zijn en afhankelijk zal zijn van vrijwilligers om overuren te maken, om oplopende wachtrijen te voorkomen.”

EEN EENVOUDIGE GIDS: Hoe bescherm ik mezelf? CONTACT VERMIJDEN: De regels voor zelfisolatie en lichaamsbeweging WAT WE NIET WETEN Hoe het dodental te begrijpen ZOEKTOOL: Controleer gevallen in uw omgeving DE ONDERGRONDSE RAILROAD: Luister naar Colson Whitehead’s Pulitzer Prijswinnende roman 9-5 VERWISSELEN OM MISDAAD TE BESTRIJDEN: Hoe Tony en Eddie zich bij het National Detective Program voegden.