Covid-19: Duizenden gaan op vakantie naar het buitenland als de regels versoepelen

Covid-19: Thousands set to jet overseas on holiday as rules easyGepubliceerd42 minuten geledenSharecloseShare paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemie copyright afbeeldingGetty Images

Van vakantiegangers uit Engeland, Schotland en Wales wordt verwacht dat ze vanaf maandag vertrekken voor wat vroege zomerzon, omdat het verbod op buitenlandse feestdagen wordt opgeheven.

Reizigers kunnen nu 12 landen bezoeken die op de groene lijst van de regering staan, waaronder Portugal en Israël, zonder te isoleren bij hun terugkeer.

Maar de overgrote meerderheid van de toeristische bestemmingen blijft op de amberkleurige en rode lijst staan, wat betekent dat reizigers in quarantaine moeten gaan als ze terugkomen.

En dat heeft de vraag naar vakanties doen toenemen.

Online reisagent Thomas Cook zei dat het aantal mensen dat boekt om naar het buitenland te reizen “nog klein” is.

Het zei dat 75% van de boekingen voor Portugal waren, hoewel Thomas Cook-klanten die van plan waren om deze week weg te vliegen, slechts in honderden waren.

De regels voor vakanties in landen met een groene lijst, zoals Portugal, Portugal om Britse toeristen vanaf maandag toe te staan ​​Het publiek moet hun rol spelen als lockdown verlicht – PM

Op vrijdag kondigde Portugal aan dat reizigers uit het VK de grenzen zouden mogen betreden op voorwaarde dat ze een negatief PCR-testresultaat van de voorgaande 72 uur konden laten zien.

Dat leidde tot een toename van de vraag naar vluchten naar het land. Tui, die volgende week 19 vluchten heeft gepland van het VK naar Portugal, zei dat acht daarvan nu op een Boeing Dreamliner zouden zijn, die tot 345 mensen kan vervoeren.

Vanwege een sterke toename van de vraag naar landingsslots op de luchthavens van Portugal, kon Tui niet meer vluchten uitvoeren, dus besloot het om de grotere vliegtuigen te gebruiken, die normaal gesproken worden gebruikt voor langeafstandsvluchten en bijna twee keer zoveel mensen kunnen vervoeren als de Boeing. 737s die het van plan was te gebruiken.

Vijf sterren

Veel van degenen die van plan zijn weg te komen, zijn van plan dit in stijl te doen. Thomas Cook meldde dat 85% van de klanten vier- of vijfsterrenhotels had geboekt. Vóór de crisis koos slechts ongeveer de helft van de mensen ervoor om van dat soort luxe te genieten.

Hays Travel heeft een vergelijkbare trend opgemerkt. Momenteel boekt ongeveer de helft van zijn klanten voor volgend jaar, maar het toonde een “voorzichtig optimisme” onder reizigers na een bijna verviervoudiging van het aantal boekingen voor Portugal deze zomer.

Chief Operating Officer Jonathon Woodall zei dat de gemiddelde uitgaven voor een twee weken durende vakantie voor een gezin van vier met £ 370 zijn gestegen tot £ 4.000 omdat mensen ernaar zoeken “hun bucketlist te vervullen”. Voor degenen die op vakantie willen dichter bij huis: de gemiddelde besteding voor een gezinsvakantie van 14 nachten in Europa is £ 1.800.

“Mensen upgraden naar betere bestemmingen en accommodatie, en geven meer uit om zichzelf te verwennen”, zei hij. “Cruises zowel in Groot-Brittannië deze zomer als wereldwijd zijn erg populair.”

‘Far from smooth’ afbeelding copyright Håkan Jönsson afbeelding caption Håkan Jönsson, zijn verloofde Vanessa

Voor degenen die maandag zijn ontsnapt, is het proces “verre van soepel” verlopen, aldus Håkan Jönsson, die van plan is vanuit Londen naar Faro te vliegen met zijn verloofde Vanessa en hun drie maanden oude baby.

“Het voelt alsof we allemaal een stel proefkonijnen zijn”, zei hij tegen de BBC. “Gelukkig zijn we er uiteindelijk gekomen, maar het was stressvol om alle tests en documentatie op zo’n korte termijn te organiseren.”

Desalniettemin zei hij dat hij zenuwachtig was over de vlucht voor het geval ze iets hebben gemist – “ondanks dat hij de vereisten ongeveer honderd keer had gecontroleerd”.

“Bovendien hadden we wat problemen met het online inchecken bij BA en was het erg moeilijk om iemand te bereiken.”

Hij en zijn gezin hebben niet veel gepland.

“We kijken gewoon uit naar wat zon bij het zwembad of aan het strand, wat lekkere lunches en diners in het hotel”, zei hij.

“We zullen super voorzichtig zijn vanwege Covid, omdat we er zeker van willen zijn dat we zonder problemen terug naar het VK mogen.”

Hoewel reizen vanuit Engeland, Schotland en Wales is toegestaan ​​naar de 12 landen op de groene lijst, zijn de meeste bestemmingen ofwel afgelegen eilanden of zijn er momenteel geen Britse toeristen toegestaan.

En de regering adviseert mensen om geen niet-essentiële reizen te maken naar locaties op de amberkleurige lijst, die populaire bestemmingen omvat zoals Spanje, Frankrijk, Italië en Griekenland. De verwachting is echter dat de richtlijnen door sommige vakantiegangers worden genegeerd.

EasyJet en Tui hebben beiden gezegd dat ze vakanties zullen organiseren naar landen die als amber zijn geclassificeerd, op voorwaarde dat het Foreign, Commonwealth and Development Office (FCDO) “alles behalve essentiële” reizen niet afraadt.

De meeste landen over de hele wereld vallen in de categorie amber, wat betekent dat aankomsten van deze plaatsen naar het VK 10 dagen thuis in quarantaine moeten en voor vertrek een Covid-test moeten ondergaan en nog twee bij aankomst.

In een verklaring vorige week zei een woordvoerder van EasyJet Holidays: “We willen dat de vakantie deze zomer voor zo veel mogelijk van onze klanten doorgaat, en we erkennen dat de discrepantie tussen landen op de oranje lijst en de ‘allesbehalve essentiële reizen’ van de FCDO ‘waarschuwingen zijn zowel voor vakantiegangers als voor de branche verwarrend.

Tui zei: “We willen onze klanten deze zomer flexibiliteit en keuze bieden, dus waar de grenzen open zijn en FCDO-advies reizen mogelijk maakt, zullen we naar die bestemmingen vliegen.”

Vanaf maandag kunnen mensen die naar het buitenland reizen de NHS-app gebruiken – die anders is dan de NHS Covid-19-app – om te bewijzen dat ze het vaccin hebben gehad.

Transportsecretaris Grant Shapps zei eerder dat mensen die beide doses hebben gehad, de app bij grenscontroles kunnen gebruiken, hoewel de regering zegt dat mensen nog steeds de toegangsvereisten van landen moeten controleren, omdat tests of quarantaine mogelijk nog steeds nodig zijn.

.