Begraaf de Brexit-bijl en grijp nieuwe kansen, zegt CBI

Begraaf de Brexit-strijdbijl en grijp nieuwe kansen, zegt CBI

Door Simon Jack
Zakelijke redacteur

Gepubliceerd22 minuten geledenShareclosePagina delenKopieer linkOver het delen van auteursrecht op afbeeldingenGetty Images

Het bedrijfsleven en de overheid moeten de bittere verdeeldheid van de Brexit achter zich laten en zich richten op het bouwen van een eerlijkere, groenere economie, aldus de Confederation for British Industry.

Dat zou tegen 2030 £ 700 miljard aan economische groei kunnen stimuleren, zegt het CBI.

De werkgeversorganisatie lanceert naar eigen zeggen een ‘mijlpaal’ economisch plan voor het komende decennium.

En zijn voorstellen zouden leiden tot “prijzen voor iedereen”, niet alleen voor sommige bedrijven, meent de directeur-generaal van het CBI.

“De afgelopen vijf jaar hebben het bedrijfsleven en de overheid op gespannen voet gestaan. De Brexit zorgde voor grote verdeeldheid”, zei Tony Danker tegen de BBC.

“Maar na de gebeurtenissen van de afgelopen vijf jaar zijn we volledig op één lijn met wat er moet gebeuren. We moeten een niveau omhoog gaan, we hebben een groenere economie nodig en, mijn God, we mogen deze kans niet laten liggen.”

Wat is een level omhoog en hoe gaat het?

Het nieuwe rapport van het CBI, getiteld “Seize the Moment”, concentreert zich op de beleidsagenda van de regering om geografische ongelijkheden, decarbonisatie en innovatie aan te pakken en zegt dat 2021 een keerpunt voor het VK moet zijn als het die uitdagingen op lange termijn wil aanpakken.

Onder hen is de nivellering degene die de regering het meest heeft uitgesproken in recente verkiezingscampagnes. En die beloften om de economische kaart van het VK te veranderen, hebben geleid tot veranderingen op de politieke kaart van het land. Maar het vervullen van die beloften zal niet komen van de golf van een toverstaf.

Tony Danker zegt dat regionale infrastructuurinvesteringen weliswaar een groot ticket zijn, maar een welkome start zijn, maar dat ze alleen niet voldoende zijn.

“Vervoer is geweldig, we hebben het nodig. Breedband is geweldig, we hebben het nodig. Maar we moeten dat allemaal omzetten in echte banen en echte groei, in vaardigheden en lonen, als nivellering iets gaat betekenen voor de mensen van dit land ‘, zegt hij.

Het CBI gelooft dat het en zijn leden een belangrijke rol te spelen hebben.

“Overheden creëren geen banen. Overheden bereiden mensen op de werkvloer niet voor op de vaardigheden van de toekomst. Overheden vinden niet plotseling nieuwe decarbonisatietechnologieën uit. Dat is wat bedrijven doen.”

Hoe stijgt u naar een hoger niveau?

In het Alexandra Dock in Hull produceert een fabriek van Siemens Gamesa 1.000 offshore windturbinebladen per jaar.

Met bijna 100 meter gegoten glasvezel zijn het hoogtechnologische apparaten, en een koolstofarme wereld zal er de komende jaren veel van nodig hebben. De plant is sinds de opening vijf jaar geleden snel gegroeid, mede dankzij startkapitaal en prijsgaranties van de overheid.

Bijschrift afbeelding De productie van windturbines biedt hightech, groene banen in Humber

“De overheid doet veel goed”, zegt Carl Ennis, algemeen directeur van Siemens UK.

“Maar het had nog beter gekund. De wieken voor sommige van onze windturbines worden gemaakt in het VK, maar het onderzoek en de ontwikkeling en de cel (de motor waaraan de wieken zijn bevestigd) worden gemaakt in Denemarken en Duitsland.

“Wat ontbrak, is snelheid van handelen en schaal van ambitie”, zegt de heer Ennis.

Hij zegt dat Duitsland vijftig keer zoveel investeert als het VK in bijvoorbeeld nieuwe waterstoftechnologie.

En als investeringen zoals die van Siemens ten goede komen aan Hull, in de vorm van beter betaalde banen voor lokale mensen, moet er meer worden gedaan.

Hannah Clague, afgestudeerd in lucht- en ruimtevaarttechniek in dienst bij de fabriek, zegt dat het aantal sollicitaties voor banen zoals die van haar zijn verdubbeld sinds ze bij haar kwam, omdat “het zo’n duurzame carrière is om in te gaan en een levenslange carrière”.

Maar Hannah komt niet zelf uit Hull. Ze komt uit Reading, afgestudeerd aan de Sheffield University.

En op dit moment zijn er maar weinig lokale bewoners die zich bij haar kunnen voegen, zegt JJ Tatten van het Warren Youth Project.

Bijschrift bij afbeelding Hannah Clague kwam na haar afstuderen bij Siemens, maar veel inwoners van Hull hebben niet de vaardigheden die ze nodig hebben voor de aangeboden banen

“De realiteit is dat de jonge mensen waarmee we werken niet klaar zijn om een ​​baan te vinden in de lokale tech- en groene industrieën”, zegt hij.

“Er is geen gebrek aan wil, geen gebrek aan intelligentie, geen gebrek aan energie. Ze hebben alleen die eerste trede van de ladder nodig en die toegang tot vaardigheden.

“Er is een reëel gevaar voor de jonge mensen met wie we hier in Hull werken, dat als ze niet de kans krijgen om een ​​aantal van die vaardigheden te ontwikkelen, ze niet de kans krijgen om een ​​baan in dat vakgebied of die branche aan te nemen. , en de mensen om die vacatures in te vullen, zullen van buitenaf moeten worden gehaald ‘.

Het nivellerende draaiboek van de overheid ziet er ongeveer zo uit: kies een branche waarin het VK een natuurlijk voordeel heeft of zou moeten hebben, zet wat financiering, prikkels en prijsgaranties in om bedrijven aan te moedigen om te investeren, betrek lokale universiteiten en hogescholen erbij, gebruik regelgeving om de voortgang te versnellen en overheidsopdrachten om de klant te helpen.

Maar bovendien gelooft het CBI dat het een veel grotere rol zou kunnen spelen bij het coördineren van investeringen in regionale bedrijven, het opbouwen van regionale economische clusters en het bepalen van de richting van vaardigheidstrainingen.

Specifieke aanbevelingen voor het overheidsbeleid in het rapport zijn onder meer een herziening van de veel bekritiseerde Apprenticeship Levy en een vereiste dat economische toezichthouders prioriteit geven aan investeringen en innovatie.

Het CBI zei dat het klaar was om een ​​meer proactieve rol te spelen bij het transformeren van de economie dan voorheen. Het ziet dit jaar als een “once-in-a-generation-kans om zich te verenigen en in te stemmen met de transformatie van de Britse economie”.

Als we nu geen gedurfde veranderingen doorvoeren, zou dit leiden tot een terugkeer naar de normale gang van zaken, zei hij, met inbegrip van “de aanhoudend lage productiviteit en verhoogde sociale verdeeldheid die volgden op de financiële crisis van 2008”.

.