‘Angst om te missen’ zorgt voor recordprijzen voor huizen in april

‘Angst om iets te missen’ zorgt voor recordprijzen voor huizen in aprilGepubliceerd5 minuten geledenShareclosePagina delenKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemiebeeld copyrightGetty Images

De gemiddelde huizenprijzen zijn het afgelopen jaar met ongeveer £ 20.000 gestegen, zegt de Halifax, terwijl de koopwaanzin als gevolg van de zegelrechtvakantie voortduurt.

De prijzen zijn de afgelopen 12 maanden met 8,2% gestegen, het hoogste jaarlijkse groeipercentage in vijf jaar.

Altura-hypotheekmakelaar Rob Gill zei dat “angst om iets te missen” (FOMO) de stijging veroorzaakte.

“Er is een angst onder kopers dat ze zouden kunnen missen als ze niet opschieten en kopen voordat de prijzen stijgen,” zei hij.

Halifax zei dat de prijzen in april sterk zijn gestegen, met 1,4% in vergelijking met maart. De gemiddelde prijs van een huis in het VK bedroeg £ 258.204, een recordhoogte.

Bij de begroting verlengde bondskanselier Rishi Sunak de zegelrechtvakantie tot juni. De belasting op de aankoop van onroerend goed is opgeschort op de eerste £ 500.000 van alle verkopen in Engeland en Noord-Ierland sinds juli om de markt te ondersteunen.

“De zegelrechtvakantie blijft een stimulans geven aan een extreem actieve markt, waardoor het huidige tekort aan beschikbare woningen wordt vergroot, aangezien kopers willen profiteren van het overheidsplan”, aldus Russell Galley, algemeen directeur van Halifax.

Hij voorspelde dat de invloed van de zegelrechtvakantie de komende maanden geleidelijk zal vervagen naarmate deze afbouwt, maar dat lage voorraadniveaus, lage rentetarieven en aanhoudende vraag de prijzen op de markt waarschijnlijk zullen blijven ondersteunen.

copyright afbeelding Kirsty Kirby ‘Ik ben als een havik op Rightmove’

Kirsty Kirby is een eerste koper in South Yorkshire die van plan is sinds 2018 te verhuizen. Maar de 37-jarige farmaceutische werker zegt dat zelfs het krijgen van een bezichtiging voor een woning een uitdaging is.

“Ik bel voor veel eigendommen”, zegt ze. “Ik ben als een havik op Rightmove, ik moet hem meerdere keren per uur verversen, gewoon om te zien wat er aan de hand is.”

Kirsty zegt dat de meeste huizen waar ze naar vraagt, al meerdere kijkboekingen hebben binnen enkele minuten nadat ze online zijn verschenen en makelaars waarschuwen haar dat het huis zal gaan naar ‘beste en laatste’ aanbiedingen.

Beste en laatste is een systeem waarbij kopers één bod doen waaruit de verkoper kan kiezen, om een ​​biedoorlog tussen potentiële huiseigenaren te voorkomen.

Kirsty zegt, in haar ervaring, dat elke keer dat een woning naar het beste en definitieve gaat “het ver boven de vraagprijs gaat omdat mensen gek worden”.

Lees verder

‘Feeding razernij’

“Deze markt staat geen seconde stil”, zegt analist Lucy Pendleton van makelaars James Pendleton. “De voedselwaanzin voor onroerend goed voelde al behoorlijk woest aan, maar dan komt er weer een grote sprong in het jaarlijkse tempo van [house price] groei.”

Ze zei dat de huidige staat van de markt betekent dat timing cruciaal is voor kopers en dat geen tijd verspillen essentieel is.

“In een brandende hete verkopersmarkt als deze, vergelijken de meeste kopers de prijzen niet eens lokaal om hun bod te doen, ze berekenen wat ze zich kunnen veroorloven en gaan ervoor.”

Nicky Stevenson, algemeen directeur bij makelaar Fine & Country, zei: “Kopers moeten ongelooflijk vastbesloten zijn om te slagen in een markt als deze.”

Ze voorspelde dat de rally op de markt zal doorgaan met optimisme dat wordt aangevuld door beter weer, de op handen zijnde versoepeling van de Covid-beperkingen, lage rentetarieven, een verlangen naar meer ruimte en het feit dat veel huiseigenaren duizenden ponden hebben bespaard omdat ze nergens heen kunnen.

“Dit zal lang niet de laatste recordhoogte zijn die we dit jaar zullen zien,” zei ze.

.