Werken in het buitenland: ‘De pandemie heeft het alleen maar moeilijker gemaakt’

Werken in het buitenland: ‘De pandemie heeft het alleen maar moeilijker gemaakt’

Door Vivienne Nunis
Zakelijke verslaggever, BBC News

Gepubliceerd2 dagen geledenSharecloseShare pageKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemieafbeelding onderschriftLeraar James Prodger verhuisde in 2019 met zijn vrouw Alex en zoon Zachary naar Singapore

Toen wiskundeleraar James Prodger een paar jaar geleden met zijn vrouw en peuter het Verenigd Koninkrijk verliet om in Singapore te gaan werken, zag hij een buitenlandse stint voor zich vol spannende vakanties in Zuidoost-Azië en regelmatige uitstapjes naar huis om familie te zien. Vervolgens heeft de pandemie natuurlijk betaald voor die plannen.

“Covid-19 zette ons echt roet in het eten”, zegt hij. “We waren altijd van plan hierheen te komen met de bedoeling om elk half jaar naar huis te kunnen.”

“We zijn het eerste jaar drie keer naar huis gegaan en daarna hadden we vrienden die op vakantie zouden gaan naar Bali, maar al die dingen waar we naar uitkeken, zijn gewoon verdwenen.”

Voor veel mensen die in het buitenland werken, heeft de pandemie gedwongen om opnieuw na te denken over hoe en waar ze ervoor kiezen om te leven. Degenen die gewend waren om met één klik op de knop naar huis te vliegen, hebben nu te maken met reisbeperkingen en vaak dure periodes in hotelquarantaine.

Dat heeft de vergelijking veranderd voor degenen die al in het buitenland werken, evenals voor degenen die een toekomstige carrièreswitch buiten hun eigen land overwegen. Het roept ook vragen op over duurzaamheid. Is het milieuvriendelijk om aan de andere kant van de planeet te wonen, als je het alleen kunt laten werken met regelmatige langeafstandsvluchten naar huis?

Foto copyright Getty Images foto caption Door het succes van Vietnam bij het beheersen van de verspreiding van Covid-19 is het een aantrekkelijker land geworden om in te werken

Andrew Wigford leidt Teachers International Consultancy, dat leraren rekruteert om op scholen in 80 landen over de hele wereld te werken.

Hij ondervroeg onlangs 250 Britse leraren die al in het buitenland werken of interesse hebben getoond om dit te doen. Hij zegt dat een groeiend aantal respondenten geïnteresseerd is in werken in landen waar Covid-19 onder controle lijkt te zijn.

“Vietnam en Thailand zijn erg goed geweest in het beheersen van het virus”, zegt hij. “Ze zijn meer een focus geworden. Leraren die er nooit aan hadden gedacht om in die landen te werken, begonnen erover na te denken om daar te werken.”

En hij zegt dat sommige leraren – vooral degenen die nieuw zijn in het internationale werk – twee keer hebben nagedacht over de vraag of ze überhaupt een carrière in het buitenland willen.

“Wat we nu nog steeds ontdekken, is dat nogal wat leraren als gevolg van de pandemie teruggaan naar het VK. Sommige van onze Europese scholen hebben een toename van het aantal aanmeldingen gezien, omdat mensen dichter bij hun familie lijken te staan.”

Afbeelding copyright Getty Images Bijschrift afbeelding Sommige landen hebben vanwege Covid ook de beperkingen op werkvisa aangescherpt

De in Singapore gevestigde consultant zegt dat de pandemie andere onverwachte gevolgen heeft gehad voor de internationale onderwijssector, waarbij sommige landen de leeftijdsbeperkingen voor werkvisa hebben aangescherpt.

“Internationale leraren in Qatar konden tot hun 60ste solliciteren naar banen”, zei hij. “Nu is het 50.”

De Australische lerares Sam Trelly besloot onlangs haar baan in Singapore op te zeggen en terug te keren naar Melbourne. Ze sprak met de BBC tijdens 14 dagen verplichte hotelquarantaine, de tijd die volgens haar vooral werd besteed aan het spelen van een speciaal gekochte Nintendo Switch.

“Als Covid er niet was geweest, had ik waarschijnlijk naar een ander land gekeken”, zei ze. “De enige die een veilige optie leek, was eigenlijk Vietnam.

“Maar uiteindelijk dreigde de onzekerheid over reizen en grensbeperkingen groot te zijn.” Mijn broer kreeg een baby in Victoria. Mijn oma was niet zo goed geweest. Ik had absoluut het gevoel dat de mogelijkheid om op bezoek te gaan er niet was zoals normaal. ”

afbeelding copyright Sam Trelly afbeelding caption Australische leraar Sam Trelly heeft onlangs besloten haar baan in Singapore op te geven en terug te keren naar Melbourne

Voor James Prodger in Singapore vervult de gedachte dat hij niet snel naar huis kan komen voor een noodgeval in het gezin, hem met angst.

“Een belangrijke overweging voor ons zijn onze ouders. De ouders van mijn vrouw zijn in de zeventig”, zei hij. ‘Wat gebeurt er als een van onze ouders ziek wordt? Dat zit altijd in ons achterhoofd.’

De pandemie heeft ook de manier veranderd waarop sommige migranten denken over het leven en werken in het VK.

Alex Dreisin, een econoom uit New York, verhuisde in 2008 naar Londen. Sindsdien heeft ze een partner gevonden, een huis gekocht en een baby gekregen. Hoewel haar ouders begin 2020 het VK konden bezoeken om hun nieuwe kleinkind te ontmoeten, heeft de pandemie ervoor gezorgd dat Alex en haar familie geen verdere reizen over de Atlantische Oceaan konden maken.

Ze zegt dat de coronavirus-crisis haar niet heeft veranderd over het leven in het buitenland, maar het heeft het moeilijker gemaakt.

“Ik denk niet dat Covid per se iets heeft veranderd aan het zijn van een expat – het heeft de uitdagingen die er al waren uitvergroot”, zegt ze.

“Wat een vrij ongecompliceerde zeven uur durende vlucht naar New York was, voelt nu gewoon een stuk ingewikkelder aan en hoewel videochats ons er goed doorheen hebben geholpen, kijken we allemaal erg uit naar een paar knuffels!”

Bijschrift afbeelding James Prodger en zijn gezin hadden veel zin in reizen toen ze in Singapore woonden

Naarmate vaccinaties overal ter wereld sneller worden ingevoerd en de grenzen heropenen, zal er een haast zijn om vluchten te boeken – niet alleen van vakantiegangers die wanhopig op zoek zijn naar wat zon, maar ook van degenen die hun familie al maanden of zelfs jaren niet hebben gezien. , buiten een scherm.

James Prodger en zijn familie zullen onder hen zijn.

“Singapore is geweldig”, zegt hij. ‘Maar het is niet geweldig als je niet weg kunt.’

.