VS staan ​​klaar om Rusland sancties op te leggen voor cyberaanvallen

VS staan ​​klaar om Rusland sancties op te leggen voor cyberaanvallen

Door James Clayton
Technologieverslaggever voor Noord-Amerika

Gepubliceerd1 uur geledenSharecloseShare pageKopieer linkOver het delen van afbeelding copyrightEPAImage captionDe Biden-administratie zal naar verwachting de sancties zo snel als donderdag bekendmaken

Volgens rapporten zal de Amerikaanse regering een breed scala aan sancties tegen Rusland uitvaardigen.

De stap zou vergelding zijn voor cyberaanvallen gericht op de VS, waaronder vermeende inmenging bij de presidentsverkiezingen van 2020.

De sancties, die al op donderdag worden verwacht, zijn gericht tegen meer dan 30 Russische entiteiten en omvatten de uitzetting van ten minste 10 personen uit de VS.

Diplomaten zullen naar verluidt onder de doelwitten zijn.

Rusland overweegt Biden-plan voor Poetin-top Amerikaanse ministerie van Financiën en handel gehackt Bereidt Rusland zich voor om Oekraïne binnen te vallen?

De regering van de Amerikaanse president Joe Biden zal naar verwachting ook een uitvoerend bevel uitvaardigen dat Amerikaanse financiële instellingen verbiedt vanaf juni obligaties in roebel te kopen, vertelden bronnen aan BBC-partner CBS News.

De sancties zouden op een gespannen moment komen voor de betrekkingen tussen de VS en Rusland.

In een oproep met de Russische president Vladimir Poetin op dinsdag zei de heer Biden dat de VS “resoluut” zouden optreden ter verdediging van hun nationale belangen.

De heer Biden stelde ook een ontmoeting voor met de heer Putin “in een derde land”, waar de leiders gebieden kunnen vinden om samen te werken.

In een televisie-interview vorige maand antwoordde hij “Ja” toen hem werd gevraagd of hij dacht dat Putin een “moordenaar” was. Hij zei dat de dagen dat de VS zich naar de Russische president “overgingen” voorbij waren.

SolarWinds hack

Vorig jaar identificeerden cyberveiligheidsonderzoekers een hack in een stuk software genaamd SolarWinds – een inbraak die cybercriminelen toegang gaf tot 18.000 overheids- en particuliere computernetwerken.

Ambtenaren van de inlichtingendienst denken dat Rusland achter de aanval zat. De hackers kregen toegang tot digitale bestanden van verschillende Amerikaanse overheidsinstanties, waaronder de ministeries van Financiën, Justitie en Buitenlandse Zaken.

Rusland achter grote cyberaanval, zegt Pompeo

Microsoft-president Brad Smith zei in februari dat de SolarWinds-hack “de grootste en meest geavanceerde aanval die de wereld ooit heeft gezien” was.

In een rapport van vorige maand concludeerden Amerikaanse inlichtingendiensten dat de Russische president waarschijnlijk online inspanningen heeft geleverd om Donald Trump te helpen een tweede termijn als president van de VS te winnen.

De VS hebben Rusland ook publiekelijk gewaarschuwd voor agressieve acties in Oekraïne. Rusland versterkt naar verluidt zijn militaire aanwezigheid aan de oostgrens van Oekraïne.

“De vijandigheid en onvoorspelbaarheid van de acties van Amerika dwingen ons in het algemeen om voorbereid te zijn op de ergste scenario’s”, zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov vorige week tegen verslaggevers, vooruitlopend op de nieuwe sancties.

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in: waarom de Amerikaanse spionagewereld zich op dit moment zo ongemakkelijk voelt VS cyberbeveiligingsbedrijf getroffen door ‘door de staat gesponsorde’ aanvalsmedia Bijschrift Deskundigen waarschuwen al jaren dat het niet de vraag is of, maar wanneer hackers iemand zullen vermoorden

James Clayton is de Noord-Amerikaanse technologieverslaggever van de BBC in San Francisco. Volg hem op Twitter @ jamesclayton5.