Tesco rekent de kosten van Covid-handel als de winst daalt

Tesco rekent de kosten van Covid-handel als winstdalingGepubliceerd5 minuten geledenSharecloseShare pageKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemiebeeld copyrightGetty Images

Tesco heeft een omzetstijging aangekondigd, maar een scherpe daling van de winst over het hele jaar nadat het bijna £ 900 miljoen had uitgegeven om door te gaan met de handel tijdens de Covid-pandemie.

De grootste supermarkt van het VK zei dat de “uitzonderlijk sterke” omzet met 7% groeide tot £ 53,4 miljard.

De winst vóór belastingen daalde echter met bijna 20% als gevolg van een aantal Covid-gerelateerde kosten, waaronder het volledig doorbetalen van zieke werknemers of afscherming.

Het leverde ook £ 535 miljoen op nadat het afziet van zakelijke tariefverlaging.

De regering kondigde afgelopen maart de zakelijke tariefvakantie aan om retail-, vrijetijds- en horecabedrijven te helpen tijdens de pandemie.

Supermarkten worden echter aangemerkt als essentiële retailers en mogen tijdens lockdown open blijven. Tesco zei dat het de rentevermindering zou terugbetalen na kritiek op zijn besluit om miljoenen ponden aan dividend uit te keren aan aandeelhouders.

Tesco’s winst vóór belastingen over het hele jaar daalde van £ 1 miljard tot £ 825 miljoen.

Richard Hyman, een partner bij het retailadviesbureau TPC, zei dat de handel via Covid Tesco veel geld had gekost: [trade through the pandemic] ze hebben veel geld moeten uitgeven aan het zorgen voor de gezondheid van zowel hun klanten als hun personeel en dat is erg duur geweest, “zei hij.

Tesco zei dat zijn sterke omzetgroei werd gestimuleerd door een stijging van 77% in online verkopen.

Het zei dat hoewel een deel van de extra verkoopvolumes zou wegvallen als de Covid-beperkingen versoepelden, het een sterk herstel van de winstgevendheid verwachtte, aangezien de meeste kosten van de pandemie niet zouden worden herhaald.