Super League: Waarom beginnen de grootste voetbalclubs met een nieuw toernooi?

Super League: Waarom beginnen de grootste clubs van het voetbal met een nieuw toernooi? Gepubliceerd12 minuten geledenSharecloseShare pageKopieer linkOver sharingimage copyrightGetty Imagesimage captionLionel Messi van Barcelona in actie tegen Real Madrid

Enkele van ‘s werelds grootste voetbalclubs zijn overeengekomen om deel te nemen aan een nieuwe Europese Super League (ESL) die de huidige Champion’s League-competitie, een van de grootste clubtoernooien in het wereldvoetbal, zal vervangen. De organisatoren zeggen dat de nieuwe ESL meer dan 4,6 miljard pond waard is en zijn van plan om deze in augustus te starten.

Hoewel de nieuwe ESL geen binnenlandse competities zoals de Engelse Premier League en de Spaanse La Liga zal vervangen, worden de spelers die erin strijden, bedreigd door de Europese voetbalbond uit hun nationale competities te worden gezet.

Waarom doen deze grote clubs dit?

Geld lijkt de drijvende kracht te zijn. De ESL zegt dat het meer geld zal opleveren dan de Champions League en zou resulteren in een grotere verdeling van de inkomsten gedurende het spel.

De inkomsten van voetbalclubs zijn zwaar getroffen door de Covid-pandemie met verstoorde wedstrijden en geen toeschouwers. Grote clubs hebben supersterrenspelers met salarissen van meerdere miljoenen ponden die moeten worden betaald.

‘Big Six’ komen overeen om zich aan te sluiten bij ‘Super League’ Uefa en PL veroordelen ontsnappingsplan Man Utd zegt dat coronavirus hen £ 70 miljoen heeft gekost

“De vorming van de Super League komt op een moment dat de wereldwijde pandemie de instabiliteit van het bestaande economische model van het Europese voetbal heeft versneld”, aldus een gezamenlijke verklaring die zondag door alle 12 oprichtende clubs werd vrijgegeven.

Het nieuwe jaarlijkse Europese toernooi “zal via een langetermijnverbintenis zorgen voor aanzienlijk meer economische groei en ondersteuning van het Europese voetbal”, aldus de verklaring.

Het biedt “onbeperkte solidariteitsbetalingen” aan clubs die zullen groeien in overeenstemming met de inkomsten uit de competitie. ESL zegt dat deze “aanzienlijk hoger zullen zijn dan die gegenereerd door de huidige Europese concurrentie en naar verwachting meer dan € 10 miljard (£ 8,6 miljard)” in de vroege stadia.

Hoe zit het met binnenlandse competities?

Competities zoals de Engelse Premier League en de Italiaanse Serie A hebben een enorm publiek over de hele wereld. De angst is dat deze kunnen worden verzwakt door de nieuwe VSV.

Uefa, Europa’s bestuursorgaan voor voetbal, waarschuwde zondag dat spelers die betrokken zijn bij de ESL uitgesloten zouden worden van alle andere competities op nationaal, Europees of wereldniveau en ook zouden kunnen worden belet hun nationale teams te vertegenwoordigen.

Maar de afgescheiden clubs worden verleid met grote financiële wortels die ze niet hebben kunnen negeren, aangezien de pandemie hun inkomsten blijft drukken.

De oprichtende clubs zullen € 3,5 miljard ontvangen “om hun investeringsplannen voor infrastructuur te ondersteunen en om de impact van de Covid-pandemie te compenseren”, aldus de organisatoren.

Juventus-voorzitter Andrea Agnelli zei dat de 12 clubs waren “samengekomen op dit kritieke moment, waardoor de Europese competitie kon worden getransformeerd, waardoor het spel waar we van houden een duurzame basis krijgt voor de toekomst op de lange termijn”.

Terwijl de grote clubs uit de Engelse Premier League, de Spaanse La Liga en de Italiaanse Serie A zich hebben aangemeld, hebben de topclubs van Frankrijk en Duitsland tot nu toe besloten dat niet te doen.

Hoe werkt het?

De clubs zullen spelen in een nieuwe midweekcompetitie met teams die blijven strijden in hun respectievelijke nationale competities, wilde de ESL benadrukken.

Volgens de voorstellen zou het ESL-toernooi worden opgesplitst in twee groepen van 10, die thuis en uit tegen elkaar spelen.

Daarna zou het hetzelfde knock-out-format met twee benen hebben als in de Champions League met een finale in mei op een neutraal speelveld.