Super League dient bevelen in om club- en spelersverboden te stoppen

Super League dient bevelen in om club- en spelersverboden te stoppen

Door Simon Jack
Zakelijke redacteur

Gepubliceerd5 minuten geledenShareclosePagina delenKopieer linkOver het delen van afbeelding copyrightReuters

De Europese Super League heeft bevelen ingediend tegen de Fifa en de Uefa om te proberen hen ervan te weerhouden clubs of spelers te verbieden van toekomstige toernooien zoals de Champions League.

In een brief aan de Fifa en Uefa, gezien door de BBC, zeiden de advocaten van ESL dat ze bezorgd waren dat de voetballers “strafmaatregelen” zouden kunnen nemen.

Het komt te midden van brede kritiek op het besluit van ESL om een ​​kopgroep van Europese topclubs te lanceren.

De BBC vroeg de FIFA en Uefa om commentaar.

In de brief zeiden ESL-advocaten: “We zijn bezorgd dat de Fifa en de Uefa op deze uitnodigingsbrief kunnen reageren door te proberen strafmaatregelen te nemen om een ​​deelnemende club of speler uit te sluiten van hun respectievelijke competities.”

Ze zeiden dat ze die “negatieve reactie” als “onwettig” zouden beschouwen en dat ze papieren hadden ingediend bij “de relevante rechtbanken” om de “naadloze totstandkoming en uitvoering van de wedstrijd in overeenstemming met de toepasselijke wetgeving” te voorkomen.

Een insider bij de ESL zei dat ze zich hadden voorbereid op een enorme terugslag en dacht dat ze een stevige juridische basis hadden met betrekking tot het mededingingsrecht.

“Ik denk dat ze in het koude daglicht hiernaar kijken en de realiteit begint te dagen dat dit gebeurt en dat het volkomen legaal is.”

‘Geen actie van tafel’ over Super League – Nee 10 Waarom beginnen de grootste clubs van het voetbal een nieuwe competitie?

Er zijn momenteel 12 oprichters van de ESL, waarvan er zes Engelsen zijn: Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United en Tottenham.

Ze hebben te maken gehad met een felle reactie en er zijn oproepen voor de Fifa en de Uefa om clubs of spelers te weren van de Champions League van volgend jaar en toekomstige Europese kampioenschappen en wereldbekers.

‘Complex gebied’

Damian Collins MP, voormalig voorzitter van het Cultuur Media en Sport Select Committee, leek te suggereren dat een nieuwe regulator met wettelijke bevoegdheden nodig zou kunnen zijn om de ontsnapping te stoppen.

Dinsdag zei hij tegen de BBC: “Noch de FA, noch de Premier League hebben ooit een onafhankelijke regulator willen hebben – misschien moeten we er een opzetten met nieuwe wettelijke bevoegdheden om dit te voorkomen”.

Maandag zei minister van Cultuur Oliver Dowden tegen het Lagerhuis dat de regering “absoluut niets uitsluit” en bereid was om zo snel mogelijk nieuwe maatregelen door te voeren.

Een retrospectieve wetgeving om te voorkomen dat particuliere bedrijven een collectieve onderneming aangaan, zou een ingrijpende interventie van een conservatieve regering betekenen – tenzij die collectieve onderneming zou kunnen worden omschreven als een “kartel”.

De ESL heeft er vertrouwen in dat een groep waarin 25% van zijn leden zich in een bepaald jaar kan kwalificeren (de vijf jaarlijkse niet-permanente genodigden op een totaal van 20), en die heeft beloofd meer geld uit te delen aan lagere clubs dan de huidige set omhoog, kon niet in die beschrijving passen.

De Britse mededingings- en marktenautoriteit kan een onderzoek starten als zij voldoende bewijs vindt dat er wetten zijn overtreden of dat een voorstel de concurrentie verhindert of vervalst.

Het gaf de volgende verklaring af: “De voorstellen voor een Europese voetbal-supercompetitie hebben veel publieke belangstelling gewekt. Het is een complex gebied en we zullen alle concurrentieaspecten van deze voorstellen zorgvuldig overwegen.”

De andere 14 Premier League-clubs kwamen vanochtend bijeen om hun reactie te bespreken.