Priti Patel: Facebook-versleutelingsplan ‘mag de bescherming van kinderen niet belemmeren’

Priti Patel: Facebook-versleutelingsplan ‘mag de bescherming van kinderen niet belemmeren’

Door David Molloy
Technologie verslaggever

Gepubliceerd1 uur geledenSharecloseShare pageKopieer linkOver het delen van afbeelding copyrightReuters

De plannen van Facebook om encryptie uit te rollen in zijn berichtendiensten zouden de lopende werkzaamheden ter bestrijding van kindermishandeling in gevaar kunnen brengen, waarschuwt de minister van Binnenlandse Zaken.

Dergelijke versleuteling betekent dat alleen de afzender en ontvanger berichten kunnen lezen.

“We kunnen een situatie niet toestaan ​​waarin het vermogen van wetshandhavers om weerzinwekkende criminele handelingen aan te pakken en slachtoffers te beschermen ernstig wordt belemmerd”, vertelt Priti Patel tijdens een liefdadigheidsevenement.

Facebook zegt dat zijn plannen voor bredere codering de privacy van gebruikers beschermen.

De National Society for the Prevention of Cruelty to Children (NSPCC), die mevrouw Patel uitnodigde om te spreken, beweert dat privéberichten “de frontlinie zijn van seksueel misbruik van kinderen”.

Het standaard versleutelen van berichten zou kunnen leiden tot een gemakkelijkere verspreiding van beelden van kindermisbruik of online grooming, aldus het bedrijf.

In haar toespraak zal de minister van Binnenlandse Zaken naar verwachting eisen dat Facebook meer doet om rekening te houden met de openbare veiligheid wanneer het wijzigingen aanbrengt in zijn platform – en in het bijzonder serieus rekening houdt met het effect op kinderen.

Ze zal zeggen: “Helaas, in een tijd waarin we meer actie moeten ondernemen, streeft Facebook naar end-to-end encryptieplannen die het goede werk en de geboekte vooruitgang tot dusverre plaatsen. [on fighting the issue of child abuse] in gevaar.

“Het beledigen zal doorgaan, de beelden van kinderen die worden misbruikt, zullen zich verspreiden – maar het bedrijf is van plan zichzelf blind te maken voor dit probleem door middel van end-to-end-encryptie die alle toegang tot berichtinhoud verhindert.”

“Dit is niet acceptabel.”

‘Gecodeerde’ berichten

De minister zal een groep internationale experts op het gebied van kinderbescherming en rechtshandhaving vertellen dat Facebook “de veiligheid van kinderen net zo serieus moet nemen als de verkoop van advertenties, telefoons en online games”.

End-to-end-codering garandeert privacy door ervoor te zorgen dat alleen de afzender of ontvanger de berichten kan lezen.

Terwijl het reist, wordt het vervormd om onleesbaar te zijn, ook door wetshandhavers. De enige manier om het bericht te lezen, is door fysieke toegang te krijgen tot een ontgrendeld apparaat dat het ontvangt.

Momenteel gebruikt slechts een van de belangrijkste berichtenplatforms van Facebook – WhatsApp – standaard end-to-end-codering. Het bedrijf heeft plannen om van de privacyfunctie de norm te maken op Facebook Messenger en Instagram, maar heeft dat nog niet gedaan.

Wanneer berichtenplatforms niet end-to-end versleuteld zijn, kunnen technische giganten zoals Facebook automatisch scannen van de berichten van hun gebruikers om het delen van bekende afbeeldingen van kindermisbruik te identificeren en twijfelachtig gebruik van privéberichten te detecteren, zoals een oudere persoon die chat met minderjarige gebruikers die ze nog niet kennen.

media caption Wat is versleuteling?

De NSPCC stelt dat het uitrollen van de versleuteling zoals gepland deze “rendert” [scanning] tools nutteloos “, en roept Facebook op om te heroverwegen. Een schatting van het Amerikaanse National Center for Missing and Exploited Children suggereert dat maar liefst 70% van de meldingen van kindermisbruik over de hele wereld verloren zou kunnen gaan als het doorgaat.

De NPSCC zegt dat het onderzoek zal onthullen dat suggereert dat gebruikers van sociale media graag een garantie willen zien dat de veiligheid van kinderen wordt beschermd.

De liefdadigheidsinstelling eist een “reset” van het debat, met het argument dat het vastloopt als een “of / of” -discussie tussen persoonlijke privacy en de veiligheid van kinderen.

In plaats daarvan roept het op tot een “gebalanceerde” oplossing die beide beschermt.

Maar er bestaat momenteel geen duidelijke oplossing om beide partijen tevreden te stellen. Andere mogelijke oplossingen, zoals software op het apparaat die berichten scant voordat ze worden verzonden, hebben hun eigen privacyproblemen.

Versleuteling nog steeds ‘populair’

Toegang krijgen tot de inhoud van versleutelde berichten is al lang een onderwerp van discussie binnen de overheid.

Een van de voorgangers van mevrouw Patel, Amber Rudd, voerde in de nasleep van de Westminster-aanval in 2017 aan dat “we ervoor moeten zorgen dat onze inlichtingendiensten de mogelijkheid hebben om in … gecodeerde WhatsApp te komen”.

En voormalig premier David Cameron, in de nasleep van de aanslagen in Parijs van 2015, verklaarde dat er geen “communicatiemiddel” zou moeten zijn dat “we niet kunnen lezen”.

Ondanks dergelijke zorgen blijft versleutelde berichten een gevoelig onderwerp met veel publieke steun.

Jim Killock, uitvoerend directeur van de Open Rights Group, zei: “Versleuteling is populair en groeit omdat gebruikers veiligheid en bescherming willen tegen fraude, oplichting en misbruik van hun gegevens.”

“Het zou volkomen onredelijk zijn om de dagelijkse veiligheid voor de ene groep mensen boven de andere te verbieden of te beperken.

“Het is absoluut noodzakelijk om met beelden van kindermisbruik om te gaan, maar oplossingen moeten verenigbaar zijn met het recht van mensen om zichzelf te beschermen tegen andere vormen van criminaliteit, dus we moeten af ​​van eindeloze discussies over het stoppen van het gebruik van encryptie.”

Kinderen ‘in gevaar’ door gecodeerde bericht-apps Facebook domineert gevallen van grooming op sociale media Facebook-aandeelhouders proberen het coderingsplan te blokkeren

Maar Sir Peter Wanless, NSPCC-topman, voerde aan dat die opvatting het risico liep “kinderen onbeschermd achter te laten waar er de meeste schade is”.

“Het is in het belang van bedrijven om een ​​oplossing te vinden waarmee ze technologie kunnen blijven gebruiken om misbruik in een end-to-end gecodeerde wereld te verstoren”, voegde hij eraan toe.

En hij zei dat als de technische giganten dat niet deden, “uiteindelijk de overheid de vangrail moet zijn” om kinderen te beschermen.

Facebook verdedigt al lang zijn plannen om end-to-end-encryptie in te voeren als essentieel voor de privacy van gebruikers en om mensen te beschermen tegen hackers en criminelen. Het bedrijf heeft nog geen commentaar gegeven op de verwachte opmerkingen van mevrouw Patel.