NIO: ‘Tesla-killer’ wil betere samenwerking tussen de VS en China

NIO: ‘Tesla-killer’ wil betere samenwerking tussen de VS en China

Door Robin Brant
BBC News, Shanghai

Gepubliceerd10 minuten geledenShareclosePagina delenKopieer linkOver het delen van auteursrecht op afbeeldingenGetty Images

De miljardair-oprichter van het Chinese bedrijf voor elektrische voertuigen (EV) dat nu een van de meest waardevolle autofabrikanten ter wereld is, heeft de leiders van de VS en China opgeroepen om ‘beter vertrouwen in elkaar’ te ontwikkelen terwijl ze proberen een nieuw deal over het verminderen van koolstofemissies.

William Li is de oprichter van Chief Executive van NIO. De EV-maker wordt soms bestempeld als de Tesla-moordenaar van China. De waarde ervan is omhooggeschoten sinds het bedrijf eind 2019 op de rand van financiële ineenstorting kwam.

In een gesprek met de BBC in Shanghai, slechts een paar dagen nadat de Amerikaanse presidentiële gezant over klimaat John Kerry naar de stad kwam voor twee dagen van gesprekken met regeringsfunctionarissen, zei de heer Li dat “het onder de huidige internationale betrekkingen erg moeilijk is om een begrip.”

NIO loopt voorop in de zelfgemaakte poging van China om de EV-industrie te domineren. Het heeft veel ingezet op verwisselbare batterijen in zijn auto’s als een manier om de zorgen van klanten over frequent opladen weg te nemen.

De Chinese elektrische auto met een budget van £ 3.200 die Tesla achtervolgt China’s grootste automerk om rivaal van TeslaMusk te lanceren, ontkent dat Tesla’s worden gebruikt voor spionage in China

De Chinese EV-markt kampt momenteel met overcapaciteit en een overvloed aan spelers. Het aantal geregistreerde fabrikanten is meer dan 500. In maart brak de verkoop van elektrische auto’s in China door de symbolische 10% van de totale autoverkoop.

Tesla maakt nu ook auto’s in China voor de Chinese markt. Elon Musk kreeg aanzienlijke financiële steun voor zijn fabriek van de regering van Shanghai.

Li Bin, zoals hij in China wordt genoemd, vertelde de BBC dat hij denkt dat Tesla de grootste begunstigde is geweest van staatsinspanningen om de ontwikkeling te stimuleren, en zei dat de Amerikaanse reus “degene is die het meest profiteert van de Chinese regelgeving”.

De heer Li voegde eraan toe dat beleidsondersteuning vanuit Peking “niet specifiek van toepassing is op één bedrijf of één bedrijfstak … dit gaat niet alleen over één bedrijf, maar de hele (van) de samenleving moet eraan werken.”

NIO en Tesla behoren nu tot de meest waardevolle autobedrijven ter wereld; meer waard dan Ford, ondanks de verkopen die nog steeds in de duizenden liggen, niet in de miljoenen. Beiden lopen voorop in de race om de meest geavanceerde eigen kennis over autonoom rijden te ontwikkelen.

William Li is een serieel ondernemer en sinds de oprichting van NIO in 2014 heeft hij zich ontpopt als een van China’s bekendste technische leiders. NIO is genoteerd aan de New York Stock Exchange en de heer Li heeft vergelijkingen gemaakt met de oprichter van e-commerceplatform Alibaba Jack Ma, die ook een aanzienlijke voetafdruk heeft in zowel China als de VS.

Maar het zakenimperium van de heer Ma staat onder toenemende druk van China’s financiële en antimonopolistische toezichthouders, en velen zijn bang dat andere Chinese technologiebedrijven de volgende zullen zijn.

Toen hem werd gevraagd of hij nerveus was over zo’n bekendheid en dat hij werd bestempeld als Jack Ma van de EV-industrie, zei dhr. Li tegen de BBC “we zijn een klantgericht bedrijf en ik heb me nooit zorgen gemaakt over zulke dingen”.

media captionChina “als een petrischaal” voor elektrische voertuigen

Dit zijn echter nerveuze tijden voor bedrijven die te maken hebben met regelgevingsvereisten in de VS en China en wereldwijde ambities hebben die beide landen overspannen.

NIO maakte zich zorgen over het praten met de BBC. Vooral na een recente campagne in de Chinese staatsmedia, waarin het bedrijf werd aangevallen vanwege zijn berichtgeving over mensenrechtenschendingen in Xinjiang en Covid-19.

Een senior media-manager bij het bedrijf vertelde ons dat ze niet het enige EV-bedrijf wilden zijn dat te zien was in een BBC-berichtgeving over China’s inspanningen om de vervuiling aan te pakken.

Maandenlange onderhandelingen om een ​​interview met de CEO William Li te bemachtigen, bleken pas succesvol toen ik hem persoonlijk kon ontmoeten.

NIO leidt de aanklacht voor China in een industrie die het een revolutie teweeg wil brengen. Het heeft de steun van wereldwijde investeerders, maar ook een tak van de Chinese overheid, die het in 2019 heeft helpen drijven.

Een andere media-manager van het bedrijf vertelde me dat het “een evenwichtsoefening” is om internationale aandacht te vestigen op hun inspanningen.