Lotus lanceert de laatste puur benzinesportwagen

Lotus lanceert laatste conventioneel aangedreven sportwagen

Door Theo Leggett
Zakelijke correspondent, BBC News

Gepubliceerd7 minuten geledenSharecloseShare pageCopy linkOver sharingimage copyrightLotusimage captionLotus experimenteert al met elektrificatie met zijn Evija hypercar, die aan het einde van het jaar in productie gaat

De sportwagenfabrikant Lotus heeft aangekondigd dat een nieuw model, de Emira genaamd, zijn laatste conventioneel aangedreven auto zal zijn.

Het nieuwe ontwerp maakt deel uit van een ingrijpende herziening van het in Norfolk gevestigde bedrijf, dat wordt gecontroleerd door het Chinese Geely.

Directeur Matt Windle vertelde de BBC dat het een brug zou vormen tussen wat hij de analoge auto’s van vandaag en de digitale auto’s van morgen noemde.

Het bedrijf wil dat al zijn modellen in de toekomst elektrisch worden.

Het door Geely georkestreerde investeringsprogramma, waarmee de productie in het Verenigd Koninkrijk verdrievoudigd zal worden, evenals uitbreiding in het buitenland, zal naar verwachting meer dan £ 2 miljard kosten.

De bedrijfswagen van Bond

Lotus is een merk dat rijk is aan erfgoed. Het autobedrijf werd begin jaren vijftig opgericht door de ingenieur Colin Chapman. Het was een zusterbedrijf van het raceteam, dat enorm succesvol was in de jaren zestig en zeventig.

Na de dood van meneer Chapman worstelde de Lotus-groep. Het bracht periodes door onder het eigendom van General Motors, Bugatti en de Maleisische groep Proton, maar ondanks het produceren van suggestieve ontwerpen zoals de Esprit – een occasionele bedrijfswagen voor James Bond – verdiende het zelden geld.

In 2017 werd het bedrijf overgenomen door Zhejiang Geely Holding en Etika Automotive in Maleisië, waarbij Geely een meerderheidsbelang had. Een jaar later lanceerde het een “strategie voor bedrijfstransformatie op lange termijn”, genaamd Vision 80.

Afbeelding copyright Getty Images Afbeeldingsbijschrift Lotus heeft een geschiedenis in het produceren van suggestieve ontwerpen zoals de Esprit – een occasionele bedrijfswagen voor James Bond

De Emira maakt deel uit van die strategie: een nieuwe sportwagen die Lotus ‘wereldwijde aantrekkingskracht moet vergroten. Er werd algemeen verwacht dat het bedrijf zou aankondigen dat de nieuwe auto elektrisch of hybride zou zijn, maar dat bleek niet het geval te zijn.

Volgens Matt Windle kwam dat doordat het bedrijf tijd nodig had om zich voor te bereiden op een toekomst waarin Lotus een volledig elektrische fabrikant zal moeten worden.

‘Laatste hoera’

Als gevolg hiervan koos het ervoor om een ​​model te lanceren met veel nieuwe technologie, maar aangedreven door een interne verbrandingsmotor.

“We moesten het team opbouwen, we moesten onze ervaring opbouwen om over te gaan op elektrificatie”, zei hij.

“Dit is een laatste hoera voor de auto’s met verbrandingsmotor, en dan gaan we de elektrificatietoekomst in.”

Sportwagenbedrijf kondigt 250 nieuwe banen aanLotus gaat een technologiecentrum creëren op de uni-campus

Lotus heeft zelfs al een stap in die richting gezet met de lancering van zijn Evija-hypercar, die eind dit jaar in productie gaat.

Een enorm krachtig elektrisch monster met een snelheid van meer dan 200 mph, het is ontworpen als een intentieverklaring. Echter, geprijsd op ongeveer £ 2 miljoen en gemaakt in zeer beperkte aantallen, is het buiten het bereik van de meeste chauffeurs. Zijn opvolgers zullen meer mainstream zijn.

Voor een kleine fabrikant als Lotus, die momenteel ongeveer 1.600 auto’s per jaar bouwt, vormen de veranderingen waarmee de industrie de komende jaren te maken heeft, met elektrificatie en toegenomen automatisering, een enorme uitdaging.

Uitbreidingsplannen

De financiële steun van Geely en Etika betekent echter dat Lotus niet alleen van plan is om nieuwe producten te ontwikkelen, maar ook om uit te breiden.

“Met de Emira gaan we onze productie in het VK verdrievoudigen”, legt dhr. Windle uit.

“We hebben er een nieuwe fabriek in gezet en we hebben £ 100 miljoen uitgegeven aan productiefaciliteiten hier. Maar wereldwijd zullen we kijken naar de tienduizenden, en veel verder uitbreiden dan waar we nu zijn.”

Hij voegde eraan toe: “We zullen een wereldwijd bedrijf zijn. We zullen wereldwijde werknemers hebben, we zullen ook wereldwijde productie, wereldwijde verkooppunten en wereldwijde engineering hebben. Dus het zal veranderen.

“En over 10 jaar zullen we een bedrijf zijn dat alleen elektrisch rijdt.”

Maar de heer Windle stond erop dat Lotus het contact met zijn Britse erfgoed niet zou verliezen.

“Ik zou graag willen weten over 10 jaar dat we de komende 80 jaar Lotus hebben veiliggesteld, zodat we ons de geschiedenis van de afgelopen 80 jaar kunnen herinneren”, zei hij.

.