Liefdadigheidsinstellingen luiden alarm over ‘buy-now-pay-later-schulden’

Liefdadigheidsinstellingen luiden alarm over ‘buy-now-pay-later’-schuldGepubliceerd11 minuten geledenSharecloseShare pageKopieer linkOver het delenAuteursrecht van afbeeldingenGetty Images

Een groep goede doelen heeft alarm geslagen over het toenemende gebruik van koop nu, betaal later om goederen te kopen.

Citizens Advice, een netwerk van juridische, geld- en consumentengroepen, zei dat veel gebruikers in de schulden raakten en moeite hadden om voedsel en rekeningen te betalen.

Buy-now-pay-later (BNPL) wordt steeds populairder onder jongeren die online kopen en bij sommige High Street-winkels.

Citizens Advice zei echter dat veel consumenten er spijt van hebben dat ze het hebben gebruikt.

Het liefdadigheidsnetwerk wilde BNPL-bedrijven niet noemen, maar riep op tot strengere regelgeving.

Hieruit bleek dat 45% van de 18- tot 34-jarigen de afgelopen 12 maanden gebruik heeft gemaakt van de betalingsoptie.

De terugbetalingsoptie wordt vaak geadverteerd bij online kassa’s als een gemakkelijke manier om betalingen voor artikelen zoals kleding of elektronica te splitsen of uit te stellen, met prikkels zoals “rentevrij”.

Het liefdadigheidsnetwerk zei echter dat het een “glibberige helling in de schulden” kan zijn.

Schulddrijfzand

Het liefdadigheidsnetwerk zei dat in totaal 27% van de volwassenen in het VK de afgelopen 12 maanden van deze bedrijven gebruik heeft gemaakt, oplopend tot 37% van de gehandicapten en 45% van de mensen met een psychisch probleem.

De gemiddelde persoon betaalde £ 63 per maand terug, maar CA ontdekte dat bijna twee op de vijf (5,7 miljoen) die BNPL het afgelopen jaar hebben gebruikt, niet dachten dat het ‘gepast lenen’ was en zes miljoen begrepen niet helemaal wat waarvoor ze zich aanmeldden.

image copyrightGetty Images ‘Ik ben overspoeld met telefoontjes van incassobureaus’

Een consument die zich heeft aangemeld voor meer dan ze had verwacht, is Sharonjit, wiens verhaal door Citizen’s Advice werd aangehaald als een voorbeeld van de problemen die mensen kunnen krijgen.

Op 32-jarige leeftijd kocht ze voor £ 600 aan kleding en gebruikte ze een BNPL-firma om in termijnen te betalen. Ze ontving de goederen niet en annuleerde haar betaling aan het bedrijf terwijl ze wachtte tot het probleem door de winkelier was opgelost.

Ze zei: “De hele zaak is zo stressvol geweest. Ik ben constant gespannen. Ik ben zojuist overspoeld met telefoontjes, e-mails en brieven van een incassobureau – allemaal voor het online kopen van wat kleren.

“Het bedrijf zei dat ze me doorverwezen naar iemand en dat ik geen idee had dat het een incassobureau was. Ik had geen idee dat kopen-nu-betalen-later zou kunnen. [hit] mijn kredietscore.

‘Ik heb nog nooit problemen gehad met winkelen op deze manier. Maar deze keer is het alsof ze me de hand hebben gewassen zodra er iets misging.’

En de liefdadigheidsinstelling waarschuwde dat vier op de tien van degenen die de afgelopen 12 maanden BNPL hebben gebruikt, moeite hebben om terug te betalen.

Het ontdekte dat een kwart van de consumenten spijt had van het betalen via deze platforms, waarbij consumenten vaak zeiden dat ze geen terugbetalingen kunnen doen of meer uitgeven dan ze hadden verwacht.

Citizens Advice zei dat bedrijven hun betalingsprocessen moeten herzien en betaalbaarheidscontroles moeten verbeteren.

Zowel de Financial Ombudsman Service als de Financial Conduct Authority hadden een grotere rol te spelen bij de bescherming van de consument en de regulering van de sector, aldus het.

Ontberingen beleid

Alistair Cromwell, waarnemend chief executive van Citizens Advice, zei: “Koop nu, betaal later, lenen kan als drijfzand zijn – gemakkelijk om onbewust in te glippen en veel moeilijker om eruit te komen.

“Het zou niet mogelijk moeten zijn voor mensen om zich voor krediet in te schrijven zonder het te beseffen, en het feit dat dit zo vaak gebeurt, duidt erop dat een drastische herziening nodig is.

“Deze industrie is in 2020 meer dan verdrievoudigd, en hoewel deze producten voor veel klanten werken, heeft de toezichthouder terecht het potentieel voor schade erkend. Het moet ervoor zorgen dat een robuuste consumentenbescherming gelijke tred houdt met de veranderingen in de manier waarop we winkelen”, aldus Cromwell.

Verschillende grote – en kleinere – namen zijn nu actief in de snelgroeiende BNPL-markt, waaronder Klarna, Clearpay en Laybuy. PayPal heeft vorig jaar een BNPL-service gelanceerd.

Bedrijven benadrukken echter dat niet alle bedrijven volgens dezelfde normen werken.

Alex Marsh, hoofd van het Britse hoofd van een van de meest populaire BNPL-bedrijven, Klarna, zei: “Er is nu een verscheidenheid aan aanbieders op de markt die nu betalen voor later betalen en de bevindingen in dit rapport vertegenwoordigen niet de ervaringen van de meer dan 12 miljoen consumenten die ervoor kiezen om elk jaar gebruik te maken van de renteloze, gratis diensten van Klarna.

“We maken het onze consumenten bij het uitchecken glashelder duidelijk dat dit een kredietproduct is, we voeren een kredietcontrole uit telkens wanneer ze onze service gebruiken, en we zijn 24/7 beschikbaar om het kleine aantal klanten te ondersteunen dat zich helaas in moeilijkheid. ”

Een ander bedrijf, Openpay, zei dat het strikte regels had om consumenten te beschermen. Andy Harding, de algemeen directeur van betalingen van het bedrijf in het VK, zei: “Openpay heeft nog nooit een marketingcampagne gevoerd die specifiek gericht is op jonge mensen en Openpay is nooit de standaard betalingsoptie bij het afrekenen – een praktijk die ertoe kan leiden dat mensen onbewust gebruik maken van BNPL-diensten.”

Hij voegde eraan toe dat Openpay een beleid heeft inzake financiële problemen voor klanten die in financiële moeilijkheden verkeren, ook als gevolg van de pandemie van het coronavirus.

.