Het bedrijf van Sanjeev Gupta zegt dat het niets verkeerds heeft gedaan over de leningen van Covid

Het bedrijf van Sanjeev Gupta zegt dat het niets verkeerds heeft gedaan over de leningen van Covid

Door Theo Leggett
Zakelijke correspondent, BBC News

Gepubliceerd25 minuten geledenSharecloseShare pageCopy linkOver sharingimage copyrightLiberty Steelimage captionEen medewerker van Liberty Steel, onderdeel van Sanjeev Gupta’s zakenimperium.

GFG Alliance, de diverse groep die wordt geleid door staalmagnaat Sanjeev Gupta, heeft er vertrouwen in dat het legaal heeft gehandeld bij het aanvragen van fondsen in het kader van de Covid-steunregelingen van de overheid.

De groep reageerde op een artikel in de Financial Times.

Dit beweerde dat de heer Gupta vorig jaar opzettelijk zijn groep heeft geherstructureerd in een poging om het aantal door de belastingbetaler gedekte leningen te maximaliseren.

Er is bezorgdheid over de toekomst van de Britse staalbelangen van de heer Gupta, Liberty.

De FT zei dat de belangrijkste geldschieter van GFG Alliance, de nu ingestorte Greensill Capital, gemachtigd was om maximaal £ 50 miljoen aan een enkel bedrijf te verstrekken onder het Coronavirus Large Business Interruption Loan Scheme (CLBILS).

Maar omdat GFG een groep bedrijven is en geen geconsolideerde juridische entiteit, kon het meerdere leningen aanvragen.

Onder verwijzing naar interne documenten beweerde de FT dat de heer Gupta nieuwe bedrijfsentiteiten in het VK had opgericht met als enig doel meer staatsleningen te verkrijgen. GFG Alliance heeft geweigerd te reageren op die specifieke aantijging.

In een verklaring zei de groep dat het leningen had aangevraagd om zakelijke activiteiten te ondersteunen en banen in industriële gemeenschappen te behouden in de nasleep van de Covid-pandemie.

Onderzoek

Het zei dat het “ervan overtuigd was dat het zich hield aan alle regels die van toepassing waren op entiteiten van de GFG Alliance met betrekking tot die leningsaanvragen, inclusief regels met betrekking tot de bedrijfsstructuur”.

GFG Alliance benadrukte ook dat, hoewel verschillende van haar Britse bedrijven leningen hadden aangevraagd die gedekt waren door de CBIL-regeling, slechts één van hen enige financiering had ontvangen – in totaal £ 45,6 miljoen.

Kwarteng verdedigt afwijzing Liberty Steel-reddingsoperatie Liberty Steel-nationalisatie ‘een optie’ Liberty Steel-reddingsplan afgewezen

De British Business Bank (BBB), die de leningsregeling beheerde, zei dat Greensill Capital vorig jaar was goedgekeurd om financiering te verstrekken via de CLBIL-regeling. Het zei dat alle geaccrediteerde kredietverstrekkers door de bank werden gecontroleerd om er zeker van te zijn dat ze zich aan de regels hielden.

Als er ernstige niet-naleving zou worden geconstateerd, voegde de BBB eraan toe, was zij gerechtigd corrigerende maatregelen te nemen, waaronder het intrekken van leninggaranties. Het benadrukte echter “het niet gepast zou zijn om verder commentaar te geven op de zaak van Greensill, aangezien er een lopend onderzoek is”.

Afbeelding copyright Getty Images Bijschrift afbeelding De heer Gupta vertelde de BBC dat zijn wereldwijde activiteiten winstgevend zijn.

De toekomst van Liberty Steel werd in twijfel getrokken na de ineenstorting van Greensill. Een verzoek van GFG aan de Britse regering om £ 170 miljoen ter ondersteuning van de UK Still-operatie werd afgewezen door Business Secretary Kwasi Kwarteng.

Ondanks de race van Gupta om zijn bedrijf te herfinancieren na de ineenstorting van Greensill, vertelde hij de BBC eerder deze maand dat geen van de fabrieken van Liberty Steel “onder mijn toezicht” zal sluiten.

Sommige investeerders zijn ook begonnen met juridische stappen om delen van zijn metaalgroep te laten liquideren.

Maar de heer Gupta zei dat hij en GFG Alliance, het moederbedrijf van Liberty Steel, “op niemand wachtten” en “deden wat we kunnen om onze bedrijven te helpen”.

“Onze algemene wereldwijde activiteiten zijn winstgevend, we hebben aanbiedingen voor herfinanciering, we zullen herfinancieren en we zullen ook onze Britse activiteiten ondersteunen”, zei Gupta tegen de BBC.

“Geen van mijn staalfabrieken onder mijn hoede zal worden gesloten”, zei hij.