Grijp klaar voor een waardering van $ 40 miljard in de Amerikaanse aandelennotering

Grijp ingesteld voor $ 40 miljard waardering in Amerikaanse aandelenvermeldingGepubliceerd33 minuten geledenSharecloseShare paginaKopieer linkOver het delenAuteursrecht van afbeeldingGrab

Grab, het dominante bedrijf voor het bezorgen van ritten en eten in Zuidoost-Azië, bereidt zich voor om aandelen in de VS te noteren in een deal die het bedrijf waardeert op bijna $ 40 miljard (£ 29 miljard).

De aandelen zullen worden verhandeld na een fusie met het in de VS genoteerde Altimeter Growth Corp.

Grab verwacht via de transactie meer dan $ 4 miljard op te halen, die naar verwachting in juli zal worden afgerond.

De notering zou het grootste Amerikaanse aandelenaanbod tot nu toe zijn door een Zuidoost-Aziatisch bedrijf.

Altimeter Capital-chef Brad Gerstner zei dat zijn bedrijf zich aangetrokken voelde tot Grab, deels vanwege zijn leidende positie in een deel van de wereld waar door technologie aangedreven economische veranderingen nog in de “vroege dagen” verkeren.

“We hebben deze film al gezien – hoe winst en groei zich ontvouwden in de VS, China, Europa en Latijns-Amerika, en we zien dat nu en beter in Zuidoost-Aziatische markten.” zei hij in een presentatie voor investeerders, waarin hij Grab vergeleek met “Uber, Doordash plus Ant Financial allemaal in één app”.

“Ze lopen echt voorop bij de digitale transformatie in de regio.”

media onderschrift ‘We zijn geen verkopers, we zijn kopers’

Grab werd in 2012 gelanceerd als een app voor het ophalen van ritten zoals Uber en is sindsdien breed uitgebreid.

Het is actief in acht landen en ongeveer 400 steden en verzorgt nu voedsel- en boodschappenbezorgingen, koeriersdiensten, digitale betalingen en meer voor een actief klantenbestand van meer dan 25 miljoen mensen in december.

Het werd al beschouwd als de meest waardevolle start-up van Zuidoost-Azië, met een nettowaarde van ongeveer $ 15 miljard in een particuliere fondsenwervingsronde in 2019.

De netto-inkomsten van het bedrijf zijn vorig jaar meer dan verdubbeld tot $ 1,2 miljard, maar het bedrijf moet nog winst maken. Het heeft ook te maken met toenemende concurrentie op de belangrijkste markt van Indonesië van rivalen Gojek en Sea, die in 2017 in de VS zijn begonnen met handelen.

Grab zei dat de fusie met Altimeter, die $ 4 miljard zal opleveren van Altimeter en andere zwaargewichtinvesteerders zoals Blackrock, T Rowe Price, Fidelity en anderen, het mogelijk zou maken om voort te bouwen op zijn groei.

“Ondanks Covid-19 zijn we 2020 sterker dan ooit uitgekomen, wat de veerkracht van ons bedrijf aantoont”, aldus Anthony Tan, medeoprichter van Grab. “Nu naar de beurs gaan, zal ons de wind in de zeilen geven om onze missie te versnellen.”

copyright afbeelding Getty Images

Altimeter Growth Corp werd vorig jaar opgericht door het in Silicon Valley gevestigde risicokapitaalbedrijf Altimeter Capital Management, een bedrijf dat bedrijven als Uber, Zillow en anderen heeft gesteund.

Het is een “special purpose acquisitie-vehikel” of Spac, opgericht met het doel een particulier bedrijf te vinden om mee te fuseren en vervolgens openbaar te maken op de aandelenmarkt.

De race om ‘s werelds volgende super-app te maken

Dergelijke firma’s, ook wel “blanco chequebedrijven” genoemd, hebben de afgelopen jaren een enorme populariteit gekend en worden gezien als een snellere manier om een ​​bedrijf publiek te maken met minder nauwkeurig onderzoek.

Na de fusie zullen Grab en Altimeter een nieuwe houdstermaatschappij vormen met een verwachte waarde van $ 39,6 miljard.

Dat komt ten goede aan bestaande investeerders, waaronder de Japanse Softbank en de Chinese Didi Chuxing. Uber nam ook een groot belang in het bedrijf nadat het in 2018 zijn activiteiten in Zuidoost-Azië aan Grab had verkocht.