Ghana koestert zich in de verrassende keuze van Twitter als hoofdkantoor in Afrika

Ghana koestert zich in de verrassende keuze van Twitter als hoofdkantoor in Afrika

Door Ijeoma Ndukwe
BBC Business

Gepubliceerd50 minuten geledenShareclosePagina delenKopieer linkOver het delen van auteursrecht op afbeeldingenGetty Images

Twitter zorgde voor een verrassing voor Afrika toen het zei dat het een regionaal hoofdkantoor aan het opzetten was in het West-Afrikaanse land Ghana, wat een krachtig debat op gang bracht over de zakelijke omgeving voor technologie-startups over het hele continent.

Voor de socialemediagigant was zijn beslissing gebaseerd op gedeelde waarden: Ghana ondersteunt “vrijheid van meningsuiting, online vrijheid en het open internet”.

Het feit dat het ook dient als het hoofdkantoor voor de Afrikaanse continentale vrijhandelszone – opgericht om de intra-Afrikaanse handel en bewegingsvrijheid te versnellen – lijkt de aantrekkingskracht van Ghana als toegangspoort tot de regio te hebben versterkt.

Ghana was een manier om “meer ondergedompeld te raken in de rijke en levendige gemeenschappen die de dagelijkse gesprekken voeren op het Afrikaanse continent”, aldus Twitter.

De Ghanese president Nana Akufo-Addo retweet het nieuws snel en zei dat dit het begin was van een “mooi partnerschap” en cruciaal voor de ontwikkeling van de technische hub van Ghana.

“Dit zijn opwindende tijden om in Ghana te zijn en zaken te doen.”

De BBC is niet verantwoordelijk voor de inhoud van externe sites. Bekijk originele tweet op Twitter

Toch waren veel marktleiders aanvankelijk verbluft.

“In Afrika werden traditioneel Egypte, Nigeria, Zuid-Afrika en Kenia beschouwd als de technische hubs van het continent”, zegt Kagure Wamunyu uit Kenia, die de uitbreiding leidt van Kobo 360, een start-up voor digitaal transport vrachteigenaren met vrachtwagenchauffeurs.

Met name Kenia, zegt ze, heeft met succes een ondersteunende omgeving gecreëerd voor het technologie-ecosysteem en loopt voorop als het gaat om een ​​hoge mate van internetpenetratie.

“Het was dus een interessante keuze, maar de verhuizing naar Ghana is nog steeds een overwinning voor het continent.”

‘Kwaliteit van leiderschap’

Bij nader inzien is de Nigeriaanse techpionier Femi Longe het ermee eens dat Ghana een voor de hand liggende keuze was.

“Nigeria is een grote aantrekkelijke markt, maar als we eerlijk zijn, is het een erg moeilijke plek om zaken te doen. Ghana heeft de afgelopen jaren behoorlijk wat geïnvesteerd in het creëren van een omgeving die aantrekkelijk is voor mensen van buitenaf.”

afbeelding copyright Kumasi Hive afbeelding caption Ghana’s technische expertise is niet alleen gecentreerd in de hoofdstad, maar ook in steden in het hele land

Hij heeft gewerkt in twee van de meest levendige tech hubs van het continent, in Lagos, de hoofdstad van Nigeria. Hij was medeoprichter van de Co-Creation Hub, die vervolgens Kenia’s iHub verwierf – een ander toonaangevend innovatiecentrum.

Hij denkt dat de proactiviteit van de president van Ghana duidelijk een cruciale rol heeft gespeeld bij de beslissing van Twitter.

“Als je naar Kenia, Ghana en Nigeria kijkt in termen van politieke stabiliteit en kwaliteit van leiderschap, dan valt er maar één land op.

“Als een bedrijf nadenkt over de mogelijke impact van het overheidsbeleid, dan zou ik met Ghana meegaan. Ghana is een toegangspunt tot Nigeria, dus je krijgt alle voordelen van toegang tot de Nigeriaanse markt zonder de disfunctionaliteit die je met daar te maken hebt. . “

Nigeria ‘verstikkend ondernemerschap’

En het “disfunctioneren” van Nigeria werd een gespreksonderwerp na de aankondiging met start-up-oprichters die hun ervaringen deelden.

De Nigeriaanse minister van Informatie, Lai Mohammed, gaf de negatieve berichtgeving van de media over Nigeria de schuld van Twitter en zei: “Dit is wat je krijgt als je je eigen land op de markt brengt.”

NN Begho

Regelgevers moeten nadenken over het grotere plaatje en de langetermijnimpact van deze voorschriften en beleidsmaatregelen “Nkemdilim Uwaje Begho
CEO van FutureSoft

Sommigen, zoals Nkemdilim Uwaje Begho – de CEO van het in Lagos gevestigde digitale marketingbedrijf FutureSoft – beweren echter dat de problemen veel dieper gaan in Nigeria, waar het beleid vaak reactief is en niet mogelijk maakt, en niet wordt geraadpleegd bij degenen die werken in een bloeiende technische industrie.

“In alle sectoren hebben we toezichthouders zien optreden om te reguleren nadat technologiebedrijven de markt hebben verstoord”, zegt ze.

“Hoewel regelgeving goed is, betekent het soms dat je toetredingsdrempels opwerpt door bijvoorbeeld hoge licentievergoedingen te creëren. Regelgevers moeten nadenken over het grotere geheel en de langetermijnimpact van deze regelgeving en beleid.”

Een recent voorbeeld van regulering die ondernemerschap verstikt, was het in 2020 verbieden van commerciële motortaxi’s uit de kernactiviteiten en woonwijken van Lagos – geïntroduceerd als een aantal internationaal gefinancierde platforms voor het aanspreken van voertuigen, waaronder Gokada, ORide en Max.ng, gelanceerd om de enorme vraag naar.

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in: media caption Vijf stappen die de Nigeriaanse start-up Paystack nam om een ​​deal van $ 200 miljoen te sluiten en te sluiten met Stripe Een korte handleiding voor Ghana Welke Afrikaanse staten hebben het internet afgesloten? Waarom motor-apps op zoek zijn naar Afrika

Ghanezen hopen ondertussen dat hun economie hoog opklimt op de Twitter-trampoline, maar willen ook dat lokale mensen worden aangenomen.

“Het zou goed zijn om te zien of ze een quotum invoeren, dat de overheid misschien oplegt om hen een bepaald percentage Ghanezen te laten werven”, zegt Regina Honu, die de Soronko Academy leidt, een centrum voor de ontwikkeling van digitale vaardigheden in de hoofdstad van Ghana, Accra.

Regina Honu hoopt dat lokaal talent zal worden ingehuurd door technologiebedrijven en niet alleen door buitenstaanders.

“Met andere organisaties die binnenkomen, zie je veel diasporanen terugkeren en zullen er veel andere Afrikanen zijn die in Ghana willen komen werken. Hopelijk zullen ze binnenkomen en zich bezighouden met het ontwikkelen van talent.”

Haar organisatie behoort tot een aantal bedrijven die floreren in de steeds bruisende tech-scene van Ghana.

Toen George Appiah, uitvoerend directeur van Ghana Tech Lab, dat helpt bij het ontwikkelen van innovatie en ondernemersvaardigheden, bijna tien jaar geleden begon, waren er slechts drie technologiehubs in Accra.

afbeelding copyright Ghana Tech Labimage caption George Appiah van Ghana Tech Lab zegt dat de tech-industrie het afgelopen decennium een ​​enorme vlucht heeft genomen

Tegenwoordig zijn er ongeveer 50 in het hele land, inclusief het bedrijf dat hij oprichtte, Kumasi Hive.

“Vergeleken met andere landen waar je de technische ruimte in slechts één stad zoals Nairobi of Lagos kunt vinden, hebben we in Ghana het ecosysteem zo laten groeien dat je veel start-ups hebt in Kumasi, in Takoradi, in Tamale. en dan Accra. Het is erg gedecentraliseerd en dat is een bewijs van de diepte van het ecosysteem. “

In 2012 had de overheid nog maar weinig interesse in de sector, zegt hij.

“Nu hebben we een overheid die de digitale ruimte en de rol van tech-startups waardeert.

“Er zijn geleidelijk inspanningen geleverd om beleid te bieden om start-ups te ondersteunen. Lokale investeringen nemen in de loop van de tijd toe.”

‘Broeinest van innovatie’

Hoewel dit prijzenswaardig is, zegt de Ghanese ondernemer Herman Chinery-Hesse dat binnenlandse technologiebedrijven vaak ondergewaardeerd worden, terwijl internationale bedrijven op een voetstuk worden geplaatst.

Herman Chinery-Hesse

Waar zijn de Ghanese ‘Twitters’? Krijgen lokale bedrijven de ondersteuning die ze nodig hebben om ook ‘Twitters’ te worden?Herman Chinery-Hesse
De SOFTtribe

Hij richtte meer dan 25 jaar geleden een van West-Afrika’s toonaangevende softwareontwikkelingsbedrijven op, de SOFTtribe, en zegt dat hij had verwacht dat meer bedrijven van eigen bodem of Afrikaanse sociale mediaplatforms met slagkracht zouden worden gezien.

“Waar zijn de Ghanese ‘Twitters’? Krijgen lokale bedrijven de ondersteuning die ze nodig hebben om ook ‘Twitters’ te worden?”

Ondanks deze gevoelens zegt de heer Chinery-Hesse dat hij gelooft dat er een “spill-over” zal zijn in termen van banen en een potentiële toestroom van buitenlandse multinationals, beïnvloed door de aanwezigheid van Twitter.

Het wijst er allemaal op dat Ghana de “broeinest van innovatie” wordt, zoals voormalig senior Twitter-manager Bruce Daisley het uitdrukt.

“Ik denk dat het een grote steun is voor Afrika”, zegt hij over de verhuizing naar Ghana, mede-oprichter van Twitter.

“Jack werd echt geïnspireerd door de geest van vindingrijkheid en de geest van ondernemende creativiteit. Ik denk dat deze kleine babystap daar een weerspiegeling van is.”

.