Facebook versus Apple: de rij met het bijhouden van advertenties wordt warmer

Facebook versus Apple: de rij met het bijhouden van advertenties wordt warmer

Door Jane Wakefield
Technologie verslaggever

Gepubliceerd9 uur geledenSharecloseShare pageKopieer linkOver het delenAuteursrecht van afbeeldingenGetty ImagesTim Cook van Apple (links) en Mark Zuckerberg van Facebook

Deze week wordt een nieuwe functie geïntroduceerd op iPhones en iPads, die een enorme kloof veroorzaakt tussen Apple en Facebook.

Hiermee kunnen apparaatgebruikers nee zeggen tegen het verzamelen van hun gegevens door apps.

Facebook heeft hierdoor een draai gekregen omdat gebruikersgegevens – en de advertenties die het kan genereren – het bedrijf zo winstgevend maken. Deze update zou zijn bedrijfsmodel een zware slag kunnen toebrengen.

Waar gaat het over?

De rij concentreert zich op een unieke apparaat-ID op elke iPhone en iPad, de IDFA (ID voor adverteerders). Bedrijven die mobiele advertenties verkopen, waaronder Facebook, gebruiken deze IDFA om advertenties te targeten en de effectiviteit ervan in te schatten.

De IDFA kan ook worden gecombineerd met andere technologie, zoals de trackingpixels of trackingcookies van Facebook, die gebruikers op internet volgen om nog meer over u te weten te komen.

Maar wanneer iOS 14.5 deze week uitkomt, is de nieuwe App Tracking Transparency-functie standaard ingeschakeld. Het zal app-ontwikkelaars dwingen om expliciet toestemming te vragen aan gebruikers om deze IDFA te gebruiken.

Enquêtes suggereren, en Facebook erkent, dat tot 80% nee zal zeggen.

Als je wilt weten hoeveel Facebook je al op andere sites en apps volgt, is er een handige tool op Facebook.

Waarom doet Apple dit? Image copyrightGetty Imagesimage captionHoeveel gegevens we delen vanaf onze apparaten wordt het nieuwe slagveld voor de technische reuzen

Apple heeft weinig interesse in de gegevens van zijn klanten, omdat het geld verdient met de verkoop van apparaten en in-app-aankopen in plaats van met advertenties. Bovendien heeft het zichzelf altijd op de markt gebracht als een bedrijf dat voor de privacy staat.

In 2010 erkende Apple-mede-oprichter Steve Jobs dat sommige mensen het niet konden schelen hoeveel gegevens ze deelden, maar zei dat ze altijd moesten worden geïnformeerd over hoe die werden gebruikt.

“Privacy betekent dat mensen weten waarvoor ze zich aanmelden, in gewoon Engels en herhaaldelijk … vraag het ze, vraag het ze elke keer,” zei hij.

Meer recent, in wat velen zagen als een nauwelijks verhulde verwijzing naar Facebook, zei de huidige CEO Tim Cook: “ Als een bedrijf is gebouwd op misleidende gebruikers, op gegevensuitbuiting, op keuzes die helemaal geen keuzes zijn, verdient het niet. onze lof. Het verdient hervorming. “

Apple bakt privacy in zijn systemen. De browser Safari blokkeert standaard cookies van derden en vorig jaar dwong Apple app-providers in iOS om in de App Store-vermeldingen aan te geven welke gegevens ze verzamelen.

En Facebook is niet best tevreden? Afbeelding copyrightGetty Images

Facebook heeft gewaarschuwd dat de app-update het geld dat via zijn advertentienetwerk wordt verdiend, met de helft kan verminderen, waardoor kleine bedrijven het hardst worden getroffen.

En het stelt dat het delen van gegevens met adverteerders de sleutel is om gebruikers “betere ervaringen” te bieden.

Het zegt ook dat Apple hypocriet is, omdat het bedrijven zal dwingen om zich te wenden tot abonnementen en andere in-app-betalingen voor inkomsten, waarvan Apple een deel neemt.

Zoals vaak het geval is onder druk, is Facebook in een PR-offensief gegaan. Het haalde in december advertenties in landelijke kranten, waarin kleine bedrijven vertelden hoe ze de pandemie alleen dankzij gerichte advertenties konden overleven.

In zijn laatste blog leek Facebook de veranderingen te accepteren en beloofde “nieuwe adverteerderservaringen en meetprotocollen”. Het gaf toe dat de manieren waarop digitale adverteerders informatie verzamelen en gebruiken nodig zijn om te “evolueren” naar een manier die zal vertrouwen op “minder gegevens”.

Waarom zou ik me zorgen maken?

In de afgelopen jaren zijn regeringen en toezichthouders zich steeds meer zorgen gaan maken over hoe groot en complex het ecosysteem rond websites, apps en sociale mediabedrijven is geworden.

Hier zijn enkele aandachtspunten:

de gemiddelde app bevat zes trackers van derden die er alleen zijn om uw online gegevens te verzamelen en te delen, volgens een rapport in opdracht van Applesome-apps vragen toegang tot meer gegevens dan nodig is om hun service te verlenen. TikTok wordt bijvoorbeeld aangeklaagd door de voormalige kindercommissaris van Engeland voor het verzamelen van grote hoeveelheden kindergegevens. Het Britse Information Commissioner’s Office onderzoekt real-time biedingen – de dagelijkse automatische plaatsing van miljarden gerichte online advertenties op webpagina’s en apps. volgens onderzoeksconsultants Cracked Labs gegevens hebben van maximaal 700 miljoen consumenten Wat zegt de advertentie-industrie?

De meesten denken dat er verandering komt, zelfs zonder de iOS-update.

Technologieconsultant Max Kalmykov schreef in Medium dat adverteerders “zich moesten voorbereiden op het volgende, op privacy gerichte tijdperk van digitale advertenties”.

Dit kunnen contextuele advertenties zijn, zoals modegerelateerde advertenties die alleen op websites over mode worden weergegeven in plaats van willekeurig mensen op internet te volgen.

Advertentieplaatsingen op podcasts of met influencers zouden een andere niet-opdringerige manier van adverteren zijn, stelde hij voor.

Ondertussen zegt Apple dat het de advertentie-industrie ondersteunt en nieuwe gratis tools heeft geïntroduceerd waarmee adverteerders weten hoe succesvol een campagne is geweest, zonder de identiteit van individuele gebruikers te onthullen.

Zijn er andere manieren om mensen te volgen? Image copyrightGetty Imagesimage captionVinden we anonimiteit en privacy in een menigte?

Als u geen uniek nummer aan een apparaat heeft gekoppeld, betekent dit niet dat u niet kunt worden gevolgd.

Device fingerprinting combineert bepaalde kenmerken van een apparaat – zoals het besturingssysteem dat het gebruikt, het type en de versie van de webbrowser en het IP-adres van het apparaat om het uniek te identificeren. Het is een onvolmaakte kunst, maar wel een die aan populariteit wint in de reclamewereld.

De Federated Learning of Cohorts (FLoC) klinkt misschien als iets uit een fantasieroman, maar eigenlijk is het een idee van Google over hoe je mensen op een privacyvriendelijke manier kunt blijven volgen.

Het idee is dat een browser die is ingeschakeld met FLoC informatie zou verzamelen over browsegewoonten en gebruikers zou toewijzen aan een groep, of kudde, met vergelijkbare browsegeschiedenis. Elk zal een ID delen die hun interesses aan adverteerders zal aangeven.

Mozilla, Firefox en anderen zijn niet enthousiast over het plan, volgens The Verge, terwijl privacyverdedigers Electronic Frontiers Foundation zeiden dat het een “vreselijk idee” was, en suggereerde dat Google ervoor zou moeten zorgen dat browsers “werken voor gebruikers, niet voor adverteerders”.

.