Een op de zeven winkels ligt leeg na lockdown

Een op de zeven winkels ligt leeg na vergrendelingGepubliceerd9 minuten geledenShareclosePagina delenKopieer linkOver het delen van auteursrecht op afbeeldingenGetty Images

Volgens nieuw onderzoek is het aantal lege winkels weer gestegen, met een op de zeven in heel Groot-Brittannië nu leeg.

Alle gebieden kenden een stijging, maar Noord-Engeland kreeg de grootste klap, zei het British Retail Consortium (BRC).

“Na een derde nationale lockdown, is het geen verrassing dat de vacaturegraad is blijven stijgen”, zei BRC-chef Helen Dickinson.

Beperkingen kwamen bovenop de toch al moeilijke omstandigheden in de High Street en verdere sluitingen zijn waarschijnlijk, zei ze.

Uit het kwartaalrapport van het BRC, opgesteld in samenwerking met de Local Data Company, blijkt dat in de eerste drie maanden van 2021 de totale leegstand is gestegen van 13,7% in het voorgaande kwartaal tot 14,1%.

Dit was 1,9 procentpunt hoger dan op hetzelfde punt in 2020, en markeert drie jaar van toenemende leegstand, aldus het rapport.

Winkelcentra, waarvan de verhuurders hard zijn getroffen tijdens lockdown en door de verschuiving naar online, zagen de leegstand in de periode januari-maart toenemen tot 18,4%, van 17,1% in de voorgaande drie maanden.

Volgens het rapport staat 12% van de winkelcentra al een jaar of langer leeg.

Winkelcentrumgigant verlaagt huurprijzen in heroplevingsbod Winkelend publiek haast zich terug als High Streets heropenen

Mevrouw Dickinson zei: “De gedwongen sluiting van duizenden winkels in het eerste kwartaal van 2021 heeft de toch al moeilijke omstandigheden voor de detailhandel verergerd. We schatten dat er ongeveer 5.000 minder winkels zijn sinds het begin van de pandemie.”

De gebieden met de hoogste leegstandspercentages waren het noordoosten (19,3%), Wales (19,2%) en Noordwest (17,7%). Groot-Londen had met 10,7% de minste lege winkels, gevolgd door het zuidoosten (12,7%) en het oosten van Engeland (14,1%). Het rapport heeft betrekking op winkelsites in Engeland, Schotland en Wales, maar niet in Noord-Ierland.

image copyrightGetty Imagesimage captionDe eigenaren van Birmingham’s Bullring zijn getroffen door winkelsluitingen in de winkelcentra.

De verlaging van de bedrijfstarieven van de overheid, geïntroduceerd als een Covid-ondersteuningsmaatregel voor retailers, zal deze zomer in Engeland eindigen. Er moet ook een einde komen aan de beperkingen op het afdwingen van uitzettingen. Mevrouw Dickinson zei dat dit zou betekenen dat meer winkels nooit meer zullen heropenen.

“De gedecentraliseerde landen zijn al overeengekomen om de zakelijke tariefvakantie te verlengen tot 2022 en Engeland zou moeten overwegen om dit voorbeeld te volgen”, zei ze.

De benarde situatie waarmee veel van de eigenaren van de belangrijkste winkelcentra in het VK worden geconfronteerd, onderstreept de problemen waarmee de detailhandel wordt geconfronteerd. Sommige grote retailers, waaronder Debenhams, hebben ingestorte of gesloten verkooppunten.

Hammerson, wiens winkelcentra onder meer de Birmingham’s Bullring en het Londense Brent Cross omvatten, zei eerder deze maand dat het de huurprijzen verlaagde in een poging om winkels nieuw leven in te blazen.

Lucy Stainton, directeur van de Local Data Company, zei dat winkelcentra in het bijzonder zijn blootgesteld aan de gevolgen van de pandemie, omdat ze voornamelijk een lager aandeel van ‘essentiële’ detailhandel hebben en ook worden blootgesteld aan categorieën die in verval zijn, zoals mode, winkels en informeel dineren.

“Dit gezegd zijnde, hebben de eerste indicaties van de eerste paar weken van de ontgrendeling aangetoond dat er nog steeds een grote vraag is naar fysieke winkels en uit eten gaan”, zei ze.

.