Denemarken berekent zes personen uit het VK en de VS met cum-ex-fraude

Denemarken rekent zes uit het VK en de VS aan met cum-ex-fraudeGepubliceerd42 minuten geledenSharecloseShare pageCopy linkOver sharingimage copyrightGetty Imagesimage captionDenemarken zegt dat de Skat belastingdienst ongeveer 12,7 miljard kronen heeft betaald aan buitenlandse bedrijven en particulieren

Aanklagers in Denemarken hebben drie Britten en drie Amerikanen aangeklaagd wegens oplichting van de Deense schatkist van meer dan 1,1 miljard kronen ($ 175 miljoen; £ 130 miljoen; € 150 miljoen) via een Duitse bank.

Twee Britse burgers zijn al aangeklaagd als onderdeel van een ‘cum-ex’ handelsfraude die de schatkist van in totaal 12,7 miljard Deense kronen heeft opgelicht.

Aanklagers geloven dat de zes aangeklaagden “de centrale opdrachtgevers” zijn bij de fraude.

Als ze schuldig worden bevonden, kunnen ze 12 jaar gevangenisstraf krijgen.

Hoe de zwendel werkte

Het Deense oplichtingsbureau voor ernstige economische en internationale criminaliteit (SEIC) zei dat gedurende meer dan een jaar, tussen 2014 en 2015, honderden nepaandelen werden verhandeld via de in Mainz gevestigde North Channel Bank in Duitsland.

Het doel was om de Deense schatkist ten bedrage van 1,1 miljard kronen te bedriegen door middel van terugbetaling van belastingdividenden. De bank maakte een flink bedrag aan vergoedingen en kreeg uiteindelijk in 2019 een boete.

image copyrightGetty Imagesimage captionDe Duitse rechter Roland Zickler zei vorig jaar dat er meer processen zouden komen

Dat van Denemarken was slechts een van de vele Europese schatkisten die verstrikt raakten in het zogenaamde “cum-ex” -schandaal, waarbij door beide partijen belastingteruggave werd geëist over de belasting die slechts één keer was betaald.

In totaal werd 12,7 miljard kronen uitbetaald aan in het buitenland gevestigde mensen of bedrijven, waarbij gebruik werd gemaakt van een maas in de wet waardoor buitenlanders de belasting op dividenden die Denen moeten betalen, kunnen ontwijken.

Duitsland vreest enorme verliezen door een groot belastingschandaal

Twee andere Britten werden in januari aangeklaagd wegens hun vermeende rol in de Deense fraude. Onder hen is hedgefondsinvesteerder Sanjay Shah, die naar verluidt in Dubai is en elke vergrijp ontkent. Hij wordt ook vervolgd door de Duitse autoriteiten.

Twee Britse bankiers kregen vorig jaar door een Duitse rechtbank voorwaardelijke straffen voor wat de rechter een “collectieve zaak van diefstal uit de staatskas” noemde. De cum-ex-zwendel heeft naar schatting de Duitse schatkist € 5 miljard gekost.

Denemarken heeft de afgelopen vijf jaar samen met de Britse, Duitse en Belgische autoriteiten aan het schandaal gewerkt.

Aanklagers van fraudeurs in Kopenhagen zeiden in februari dat ze onderzoek deden naar een verscheidenheid aan netwerken van mensen en bedrijven die dividendbelasting hadden teruggevorderd. Ze hebben vorig jaar het huis van Sanjay Shah in het Londense Hyde Park bevroren als onderdeel van hun zaak.

Aanklagers zeggen dat ze nu verdachten hebben aangeklaagd die gekoppeld zijn aan 10 miljard kronen van het totaalbedrag dat is bedrogen uit de Deense schatkist.

media caption De BBC onderzoekt het verschil tussen belastingontwijking en belastingontduiking.