De zalm die u in de toekomst koopt, kan op het land worden gekweekt

De zalm die u in de toekomst koopt, kan op het land worden gekweekt

Door Dan Gibson
Zakelijke verslaggever

Gepubliceerd1 dag geledenSharecloseShare pageCopy linkOver sharingImage copyrightAtlantic Sapphireimage captionJohan Andreassen zegt dat veel mensen dachten dat het idee om zalm te kweken op land-gebaseerde boerderijen “helemaal gek” was

In een reeks binnentanks 40 mijl ten zuidwesten van Miami, Florida, zwemmen vijf miljoen vissen in cirkels ver van huis.

De vis in kwestie is Atlantische zalm, die veel vaker voorkomt in de koude wateren van de Noorse fjorden of de meren van Schotland.

Omdat de soort niet inheems is in Florida en niet bestand zou zijn tegen de tropische hitte van de staat, worden de watertanks goed gekoeld bewaard en gehuisvest in een enorm, van airconditioning voorzien en zwaar geïsoleerd pakhuisachtig gebouw.

De faciliteit, genaamd Bluehouse, opende vorig jaar zijn eerste fase en wil ‘s werelds grootste viskwekerij op het land worden.

De eigenaar, Atlantic Sapphire, streeft naar een initiële productie van 9.500 ton vis per jaar en is van plan die te verhogen tot 222.000 ton tegen 2031, genoeg om 41% van de huidige jaarlijkse zalmconsumptie in de VS of een miljard maaltijden te voorzien.

Het bedrijf loopt voorop in een groeiende beweging in Europa, Azië en de VS in de richting van aquacultuur op het land. Maar wat zou het kunnen betekenen voor traditionele zalmkwekerijen op zee, en vooral – hoe zit het met het welzijn van de vis?

image copyright Smart Studioimage caption De zalm in overdekte viskwekerijen zwemmen tegen een kunstmatige stroming in

“Toen we begonnen [exploring the concept] 10 jaar geleden dachten mensen dat we helemaal gek waren ”, zegt Johan Andreassen, CEO van Atlantic Sapphire, een Noors bedrijf.

“Niemand realiseerde zich dat het kweken van zalm op het land ooit financieel levensvatbaar of zelfs maar haalbaar zou worden. Toen begon de gevestigde industrie meer vragen te stellen. Maar ze wachtten af ​​hoe de technologie evolueerde.

“En nu hebben we met Atlantic Sapphire bewezen dat het mogelijk is. Dus nu is het de vraag hoe competitief dit kan zijn en hoe groot het kan worden.”

De technologie waarmee Bluehouse kan opereren is niet nieuw, maar het op commerciële schaal gebruiken werd pas de laatste jaren levensvatbaar.

Ze worden “recirculerende aquacultuursystemen” of kortweg RAS genoemd en regelen alles, van de temperatuur, het zoutgehalte en de pH van het water tot het zuurstofniveau, kunstmatige stromingen, verlichtingscycli en de verwijdering van kooldioxide en afval. Deze laatsten worden uitgefilterd en behandeld water wordt hergebruikt.

Omdat het een gesloten systeem is, wordt de zalm niet blootgesteld aan ziekten en parasieten die via de zee worden overgedragen, dus in tegenstelling tot kwekerijen op zee, zegt Atlantic Sapphire dat zijn vissen niet met antibiotica of pesticiden hoeven te worden behandeld.

afbeelding copyright Atlantic Sapphire afbeelding caption Atlantic Sapphire is van plan om Bluehouse, afgebeeld, uit te breiden over zijn 160 hectare grote terrein

“Over het algemeen vergeleken met de [sea-based] industrie, hebben we de laagste ziekte-incidenten en de laagste sterftecijfers “, zegt Neder Snir, chief technology officer van het Israëlische bedrijf AquaMaof. Zijn bedrijf heeft nu technologie ontworpen voor 10 van dergelijke RAS-viskwekerijen over de hele wereld.

“En het is belangrijk op te merken dat dit gebeurt zonder het gebruik van antilichamen of vaccinaties”, voegt de heer Snir eraan toe. ‘Omdat we geïsoleerd en gecontroleerd zijn.’

Atlantic Sapphire heeft al $ 400 miljoen (£ 287 miljoen) geïnvesteerd in zijn Amerikaanse faciliteit en is van plan in totaal $ 2 miljard uit te geven. Het is van plan tegen 2031 vier miljoen vierkante voet (372.000 vierkante meter) aan tanks te hebben verspreid over het 65 hectare grote terrein.

Maar waarom koos een Noors bedrijf ervoor om een ​​enorme zalmkwekerij in Florida te bouwen? Ten eerste om de Amerikaanse markt te bevoorraden zonder de geoogste vis uit Europa in te hoeven vliegen. En ten tweede vanwege de unieke aard van de geologie van de zuidelijke staat.

Afbeelding copyrightGetty ImagesAtlantic Sapphire wil dat zijn boerderij in Florida tegen 2031 41% van de totale huidige zalmconsumptie in de VS levert

In heel eenvoudige bewoordingen zit Florida bovenop twee afzonderlijke watervoerende lagen – een zoet water dat zich het dichtst bij het oppervlak bevindt en dan een zout water een lager.

Omdat zalm vers water nodig heeft als hij jong is, en zout water als hij ouder is, heeft Bluehouse een voorraad van beide. En enigszins controversieel, kan het vervolgens het afvalwater dat het produceert, injecteren tot een lege laag in de rots, zelfs verder eronder.

Het bedrijf zegt dat deze laag volledig geïsoleerd is en daarom de bredere watervoorziening niet kan vervuilen. Het voegt eraan toe dat slechts “minimale hoeveelheden gezuiverd afvalwater [are released] volgens strikte lokale voorschriften “.

New Tech Economy is een serie waarin wordt onderzocht hoe technologische innovatie vorm gaat geven aan het nieuwe opkomende economische landschap.

Als het gaat om het verkorten van toeleveringsketens, zegt Andreassen dat de coronaviruspandemie de aandacht van mensen op het probleem heeft gevestigd.

“De waardepropositie is veel beter geworden sinds Covid”, zegt hij. “Mensen willen korte, gestroomlijnde waardeketens met verhoogde traceerbaarheid, waarbij minder mensen je eten aanraken voordat je het eet.

“En de kosten van luchtvracht, met de passagiersluchtvaartindustrie op zijn knieën, zijn door het dak onder druk gezet.”

afbeelding copyright Aquamaofimage caption De aquaria van de viskwekerijen moeten constant worden gecontroleerd om de juiste waterkwaliteit te behouden

Het Bluehouse-project verliep echter niet allemaal eenvoudig. In juli vorig jaar betekende een probleem met de waterkwaliteit dat, in de woorden van de heer Andreassen, “we geconfronteerd werden met een situatie waarin we grote risico’s liepen [salmon] sterfgevallen “. Om dit resultaat te vermijden, besloot het bedrijf 200.000 vissen” in noodsituaties te oogsten “voordat ze hun volledige volwassenheid van 20 maanden hadden bereikt.

Een ander ontwerpprobleem in maart van dit jaar veroorzaakte nog meer vissterfte, moest het bedrijf melden. En eerder deze maand werd gemeld dat drie werknemers van de faciliteit voor behandeling naar het ziekenhuis moesten vanwege het vrijkomen van een onbekend gas.

Het is niet verwonderlijk dat dierenrechtengroep People for the Ethical Treatment of Animals (Peta) Bluehouse en de ongeveer veertig andere bedrijven die dergelijke landgebonden viskwekerijen over de hele wereld ontwikkelen, vernietigt. Deze omvatten een geplande barramundi-boerderij in Arizona.

“Viskwekerijen [whether at sea, or on land] zijn putten van vuiligheid, “zegt Dawn Carr, Peta’s directeur van veganistische bedrijfsprojecten.” Vissen zijn geen vissticks met vinnen die wachten om uit elkaar te worden gesneden, maar voelende, denkende individuen die in staat zijn tot vreugde en pijn, en ze behoren tot zichzelf, niet voor mensen.

‘Op deze manier vis kweken is verschrikkelijk wreed en zeker niet nodig.’

De heer Andreassen zegt dat de welzijnsindicatoren van de zalm, zoals de vorm van de vin en de zwemsnelheid, bij Bluehouse continu worden gecontroleerd.

En ondanks dergelijke zorgen is de Floridian-zalm van Atlantic Sapphire al erg populair gebleken bij Amerikaanse consumenten. Vorig jaar werden de zalmfilets van het merk Bluehouse verkocht voor $ 12 per kg, meer dan het dubbele van de prijs van de Noorse import.

Moeten de traditionele zalmkwekers van Schotland en Noorwegen zich dan zorgen maken?

afbeelding copyright Mainstream Aquaculture afbeelding caption De Mainstream Aquaculture van Australië heeft plannen gemaakt om deze barramundi-boerderij in de Amerikaanse staat Arizona te bouwen

Ragnar Tveteras, een bedrijfsprofessor aan de Noorse Universiteit van Stavanger en een expert op het gebied van de industrie, zegt dat er vragen blijven bestaan ​​over de levensvatbaarheid van de landboerderijen.

“Ik denk dat daar een structurele uitdaging ligt met betrekking tot energiegebruik, en dan impliciet een bijdrage aan de CO2-uitstoot”, zegt hij. “En ik wacht nog steeds op een aantal betere aanwijzingen over wat de kostenprestaties zullen zijn.

“Ik maak me geen zorgen over de vraag [for their salmon], maar ik maak me zorgen welke prijzen er zullen komen, en wat dat zal betekenen voor de [financial] opbrengsten van deze landgebonden boerderijen. Ik ben bang dat het voor sommigen niet rendabel zal zijn. “

Alan Tinch, technisch directeur van aquacultuurbedrijf Benchmark Genetics in Schotland, werkt nauw samen met Schotse viskwekers. Hij voorspelt dat ze zich aan zeekooien zullen houden, hoewel hij zegt dat sommigen nu jonge zalmen, genaamd smolts, kweken in tanks op het land, voordat ze ze overbrengen naar de zeefaciliteiten.

“Ik ben van mening dat het voordeel van Schotse zalm ligt in de kwaliteitsreputatie die het heeft, en een deel van die kwaliteitsreputatie is dat het wordt geproduceerd in zeewater van hoge kwaliteit in conventionele kooiproductie”, zegt hij.

Aanvullende rapportage door Will Smale

.