De vrouw die het 3.000 rondzwervende bankiersleger van HSBC bouwt

De vrouw die het 3.000 rondzwervende bankiersleger van HSBC bouwt

Door Justin Harper
Zakelijke verslaggever, BBC News

Gepubliceerd22 minuten geledenSharecloseShare pageKopieer linkOver delenRelated TopicsHong Kong anti-government protestsimage copyrightHSBCimage captionMevrouw Sun is al begonnen met het aanvallen van de Chinese steden Shanghai, Guangzhou, Hangzhou en Shenzhen

HSBC is begonnen met het inhuren van honderden bankiers om in heel China naar vermogende klanten te zoeken.

Het maakt deel uit van het ambitieuze plan van de bank om 3.000 mobiele bankiers in dienst te nemen als onderdeel van een nieuwe onderneming.

De vrouw die het snelgroeiende team leidt, is Trista Sun, die een impuls geeft aan digitaal bankieren bij HSBC waarvan analisten zeggen dat het al lang geleden had moeten zijn.

Verschillende grote westerse banken breiden ook uit naar China, waaronder de Amerikaanse firma’s Goldman Sachs en JP Morgan.

HSBC verschuift de focus van west naar oost terwijl winsten duiken HSBC-fraudehulplijn wacht 20 uur ‘schandelijk’ MP’s beschuldigen HSBC van hulp bij hardhandig optreden in Hong Kong

De onderneming, bekend als HSBC Pinnacle, maakt deel uit van het plan van CEO Noel Quinn om de bank meer richting Azië te draaien en zich te concentreren op vermogensbeheer. Deze week meldden mediaberichten dat HSBC vier topmanagers van Londen naar Hong Kong verhuisde omdat het de strategische verschuiving versnelde, waaronder de chief executives van vermogens- en persoonlijk bankieren, en wereldwijd commercieel bankieren.

Mevrouw Sun vertelde de BBC dat haar team zich al richtte op de Chinese steden Shanghai, Guangzhou, Hangzhou en Shenzhen om rijke klanten te zoeken voor haar verzekerings- en investeringsactiviteiten.

Het doel van Pinnacle is om een ​​groter deel van de groeiende middenklasse van China te bemachtigen, een segment dat naar verwachting zal groeien tot 600 miljoen mensen in 2028. HSBC heeft ongeveer $ 1,6 biljoen (£ 1,2 biljoen) aan middelen uit zijn vermogensbedrijf, waarvan de helft uit Azië komt. .

Image copyrightHsbcimage captionTrista Sun bouwt HSBC’s 3.000 rondzwervende bankiersleger

De bank concurreert op dit gebied niet alleen met traditionele rivalen als Goldman Sachs en JP Morgan. Het wordt ook geconfronteerd met hevige concurrentie van financiële technologie (fintech) reuzen Alibaba en Tencent, die hun eigen financiële diensten hebben via populaire apps zoals Alipay en Wechat.

Hoewel Alibaba te maken heeft gehad met hardhandig optreden door Chinese toezichthouders, heeft het nog steeds een marktwaarde die meer dan vijf keer groter is dan die van HSBC.

Maar HSBC zegt dat het werven van duizenden bankiers in de komende vijf jaar het een voorsprong zou moeten geven op zijn pure fintech-rivalen.

“Wij zijn van mening dat een digitaal en menselijk hybride financieel planningsmodel, in samenwerking met klanten en financiële planners, de weg vooruit is voor welvarende klanten”, zei Sun tegen de BBC.

HSBC heeft ook een fintech-dochteronderneming opgericht in Shanghai, de eerste buitenlandse financiële instelling die dit deed op het vasteland van China.

copyright afbeelding Getty Images

Mevrouw Sun werkte eerder op het hoofdkantoor van HSBC in Londen en Hong Kong en zei dat het haar blootstelde aan “zeer verschillende regelgevingsomgevingen, het concurrentielandschap, de pijnpunten van klanten en de acceptatie van technologie”.

Bruce Pang, hoofd onderzoek bij het in Hongkong gevestigde China Renaissance Securities, zei dat de merknaam van HSBC het een sterk voordeel gaf in China, waar het een lange geschiedenis had.

“De bank zet een grote gok in op nieuwe groei en blijft haar franchise ontwikkelen met een wervingsgolf in China als onderdeel van haar welvaartsperspectief,” zei hij.

“Maar de grote olifant is misschien te zwaar om vooruit te komen ondanks zijn internationale sterke punten”, voegde hij eraan toe. “Chinese banken zouden ook beter uitgerust kunnen zijn om de stijgende inkomens op het vasteland aan te boren met meer solide lokale franchise en door nationalisme gevoede loyaliteit.”

In 1984 werd HSBC de eerste buitenlandse instelling die een bankvergunning kreeg op het vasteland van China sinds de oprichting van de Volksrepubliek China in 1949. Het heeft daar nu ongeveer 160 filialen, meer dan enige andere buitenlandse bank.