De verliezen van Heathrow Airport worden groter naarmate de impact van Covid voortduurt

De verliezen van Heathrow Airport worden groter naarmate de impact van Covid voortduurtGepubliceerd16 minuten geledenShareclosePagina delenKopieer linkOver het delen van auteursrecht op afbeeldingenGetty Images

De verliezen van Heathrow Airport zijn groter geworden nu de instorting van het coronavirus in reizen de luchtvaart blijft “verwoesten”.

De grootste luchthaven van Groot-Brittannië zakte in de eerste drie maanden van het jaar nog eens £ 329 miljoen in het rood, waardoor de totale verliezen sinds het begin van de pandemie £ 2,4 miljard bedragen.

Slechts 1,7 miljoen passagiers reisden tijdens het kwartaal via de luchthaven, 91% minder dan in de periode in 2019.

Baas John Holland-Kaye zei dat de cijfers de omvang van de Covid-hit onthulden.

Het vrachtvolume is ook met 23% gedaald ten opzichte van 2019, wat onderstreept hoe een gebrek aan vluchten de Britse handel met de rest van de wereld beïnvloedt, zei hij.

Maar de heer Holland-Kaye hoopte dat dit zo erg was als het wordt nu de lockdown-beperkingen versoepelen en economieën opengaan.

Heathrow verliest bod om luchthavengelden met 10% te verhogen

“Deze resultaten laten zien hoe Covid de luchtvaartsector en de Britse handel heeft verwoest”, zei de CEO van Heathrow.

“Het hervatten van internationale reizen vanaf 17 mei zal helpen om het economische herstel op gang te brengen, waardoor exporteurs hun goederen op de markt kunnen brengen en families kunnen herenigen die al meer dan een jaar gescheiden zijn geweest.”

Hij verwachtte echter dat het lang zou duren voordat het reizen terugkeerde naar pre-pandemische niveaus vanwege onzekerheid over het overheidsbeleid.

Ondanks dat er sprake was van een sterke onderliggende vraag naar reizen, zei de luchthaven dat het de passagiersvoorspelling voor het jaar had verlaagd tot tussen de 13 en 36 miljoen. In 2019 passeerden 81 miljoen mensen Heathrow.

De verklaring van de luchthaven waarschuwde ook voor wachtrijen bij de paspoortcontrole, na berichten eerder deze maand dat sommige mensen tot zeven uur hadden gewacht om door de immigratiecontroles te komen.

“Het vermogen van de Border Force om een ​​acceptabele service te bieden aan aankomende passagiers blijft de belangrijkste zorg rond de herstart, en de ministers zullen ervoor moeten zorgen dat elke balie bemand is om onaanvaardbare wachtrijen te vermijden”, aldus Heathrow.

.