De baas van Barclays voorspelt de grootste economische bloei sinds 1948

De baas van Barclays voorspelt de grootste economische bloei sinds 1948

Door Simon Jack
Zakelijke redacteur

Gepubliceerd13 minuten geledenShareclosePagina delenKopieer linkOver het delen van afbeelding copyrightPA

Volgens Barclays-baas Jes Staley staat het VK op het punt de grootste economische bloei te beleven sinds de nasleep van de Tweede Wereldoorlog.

Zijn positieve beoordeling kwam toen Barclays onthulde dat de winst voor de eerste drie maanden van dit jaar meer dan verdubbeld was ten opzichte van een jaar eerder tot £ 2,4 miljard.

“We schatten dat de Britse economie het snelst zal groeien sinds 1948. Dat is behoorlijk spectaculair,” zei hij.

Het vaccinprogramma en de opgebouwde besparingen zullen het herstel helpen stimuleren.

De heer Staley zei dat een combinatie van de succesvolle uitrol van vaccins en de schatting van Barclays van een extra £ 200 miljard op de bankrekeningen van klanten en bedrijven betekende dat het VK zich bij de VS zou voegen en een van de snelste economische groei in decennia zou meemaken.

De boost in de laatste winsten van Barclays was bijna volledig te danken aan een meer zelfverzekerde visie op hoeveel van zijn leningen zouden worden terugbetaald.

Vorig jaar deze keer legde de bank meer dan £ 2 miljard opzij om de risico’s te dekken dat leners niet al hun schulden zouden kunnen terugbetalen. Deze keer zetten ze slechts £ 55 miljoen opzij.

Interessant is dat Barclays – in tegenstelling tot andere grote banken in het VK en de VS – heeft besloten om eerdere schattingen van prognoses van slechte leningen niet aan te passen, maar liet doorschemeren dat ze dat in de toekomst wel zullen doen.

copyright afbeelding Getty Images

Het zal even interessant zijn om te zien hoeveel van hun totale bedrag van £ 9 miljard voor toekomstige geschatte wanbetalingen ze bereid zijn te heroverwegen.

Ervan uitgaande dat het ergste met betrekking tot toekomstige wanbetalingen soms “de koektrommel vullen” wordt genoemd – een pot die kan worden overvallen wanneer dat nodig is om toekomstige inkomsten te stimuleren. Alle banken doen dit in meer of mindere mate,

Maar de heer Staley lijkt ervan overtuigd dat ondanks virusgerelateerde rampen in opkomende economieën zoals India en nieuwe lockdowns in ontwikkelde landen zoals Japan, het algemene beeld lijkt te verbeteren.

Hij geeft ook toe dat veel bedrijfssectoren (zoals horeca en vrije tijd) te maken hebben gehad met wanhopig uitdagende omstandigheden en het is onduidelijk hoeveel van de vijf miljoen werknemers die nog met verlof werken, kunnen verwachten dat ze weer fulltime zullen gaan werken.

Er zijn veel ondernemers die het rooskleurige beeld dat hij schetst van de economische toekomst van het VK niet zullen herkennen.

Het is waarschijnlijk verkeerd om in termen van een economische bloei te spreken nadat we de grootste economische neergang in 300 jaar hebben gezien, maar de heer Staley is in harmonie met zijn Amerikaanse tegenhangers wanneer hij hoopt en verwacht dat, voor hem en zijn vele zakelijke klanten, de het ergste ligt achter ons.

.