Cisco zegt dat het tekort aan computerchips zes maanden duurt

Cisco zegt dat het tekort aan computerchips zes maanden duurt

Door Jonathan Josephs
Zakelijke verslaggever, BBC News

Gepubliceerd9 minuten geledenSharecloseShare pageCopy linkOver sharingRelated TopicsCoronavirus pandemiemedia captionDe toename van de vraag naar halfgeleiders tijdens de pandemie verraste velen, zegt de heer Robbins

De baas van netwerkgigant Cisco heeft gezegd dat het tekort aan computerchips het grootste deel van dit jaar zal aanhouden.

Bij veel bedrijven werd de productie vertraagd door een gebrek aan halfgeleiders, veroorzaakt door de Covid-pandemie en verergerd door andere factoren.

Cisco-chef Chuck Robbins zei tegen de BBC: ‘We denken dat we nog zes maanden de tijd hebben om de korte termijn te doorstaan.

“De providers bouwen meer capaciteit op. En dat wordt de komende 12 tot 18 maanden steeds beter.”

Die capaciteitsuitbreiding zal cruciaal zijn, aangezien technologische vooruitgang – waaronder 5G, cloud computing, het internet der dingen en kunstmatige intelligentie – de vraag sterk doen toenemen.

afbeelding copyrightGetty Images afbeelding onderschrift Halfgeleiders voeden veel consumptiegoederen

De heer Robbins is de nieuwste tech-baas die in het debat meedoet – en met 85% van het internetverkeer dat de systemen van Cisco gebruikt, is zijn mening belangrijk.

“Op dit moment is het een groot probleem”, zegt hij, “omdat halfgeleiders in vrijwel alles gaan.”

De schijnbaar onverzadigbare vraag is de reden waarom de grote Amerikaanse fabrikant Intel een plan van $ 20 miljard (£ 14,5 miljard) aankondigde om de productie aanzienlijk uit te breiden, inclusief twee nieuwe fabrieken in Arizona.

Jaguar Land Rover stopt productie vanwege chiptekort Chiptekort: Samsung waarschuwt voor ‘ernstige onbalans’ Welke gevolgen heeft ‘chipageddon’ voor u?

Volgens Dan Ives, een techanalist bij investeringsmaatschappij Wedbush Securities, is de huidige “vraag waarschijnlijk 25% hoger dan iedereen had verwacht”.

Hoewel het tekort “de komende drie tot zes maanden een probleem zal worden”, doen de prijzen van technologieaandelen het goed omdat beleggers gefocust zijn op de groeiende vraag naar hun producten op lange termijn.

Afbeelding copyrightGetty Images afbeelding onderschrift President Biden en zijn adviseurs hielden een virtuele bijeenkomst om het chiptekort te bespreken met bedrijfsleiders

De Amerikaanse president Joe Biden ziet dit ook als een langetermijnkwestie en gebruikte deze maand een top van het Witte Huis met bedrijfsleiders om hen aan te sporen om van het land een wereldleider te maken op het gebied van computerchips. Temidden van de handels- en technologieoorlog met China, zegt het Witte Huis dat het “een topprioriteit en onmiddellijke prioriteit” is.

De in de VS gevestigde Semiconductor Industry Association zegt dat 75% van de wereldwijde productiecapaciteit zich in Oost-Azië bevindt. Het Taiwanese TSMC en het Zuid-Koreaanse Samsung zijn de dominante spelers.

Europese politici willen ook dat er meer lokaal gemaakte frietjes worden gemaakt, een mening die deels wordt ingegeven door bezorgdheid over de wens van China om hereniging met Taiwan te bereiken. Ondertussen heeft China een enorme groei gezien in de binnenlandse vraag naar chips voor nieuwe technologie, maar heeft het slechts een klein deel van de wereldwijde productiecapaciteit.

De heer Robbins zegt: “Ik denk dat het niet per se uitmaakt waar ze gemaakt zijn, zolang je maar meerdere bronnen hebt.”

Intel-topman Pat Gelsinger zei echter tegen de BBC dat het niet “smakelijk” was om zoveel chips in Azië te laten maken.

afbeelding copyright Cisco afbeelding caption Datacentra, zoals deze vol met Cisco-apparatuur, helpen de vraag naar halfgeleiders te stimuleren

TSMC lijkt van plan zijn positie als ‘s werelds grootste contractfabrikant te behouden en besteedt $ 100 miljard om de capaciteit de komende drie jaar uit te breiden.

Deze week riep de oprichter, Morris Chang, de Taiwanese regering op om “het stevig vast te houden”, met het argument dat het beter gepositioneerd is om chips te maken dan de VS of China, ondanks hun grote overheidssubsidies.

Afbeelding copyright EPA Afbeelding onderschrift TSMC-oprichter Morris Chang, hier in november te zien, wil dat de Taiwanese regering haar chipindustrie beschermt

Het tekort aan chips werd vergroot door de pandemie van het coronavirus. In eerste instantie sneden veel bedrijven hun bestellingen voor frites omdat ze dachten dat de vraag zou afnemen, wat ertoe leidde dat leveranciers hun capaciteit verminderden. Tijdens de pandemie is de vraag naar consumentenelektronica echter gestegen.

De problemen zijn verergerd door een reeks andere factoren, waaronder een brand in een halfgeleiderfabriek en weersomstandigheden.

Dit, gecombineerd met een “technologische verandering van de generatie, heeft een ongekende situatie gecreëerd voor de industrie”, aldus Paul Triolo, die de geotechnologie-praktijk leidt bij adviesbureau Eurasia Group.

Fabrieksuitbarsting draagt ​​bij aan crisis aanvoer computerchips Bevriezing van Texas sluit chipfabrieken te midden van tekorten Droogte treft Taiwan chipvoorraad omdat de VS meer willen

Hij denkt dat het niet uitmaakt waar chips gemaakt worden, zolang er maar een diversiteit aan aanbod is. De tekorten zullen echter waarschijnlijk “nog enige tijd aanhouden” en er zijn oplossingen op langere termijn nodig om de concentratie van de fabricage van halfgeleiders aan te pakken, wat een “probleem is dat dateert van vóór het tekort”.

Daarom zegt de heer Robbins: “Wat we niet willen, is consolidatie waar de risico’s waarmee we te maken kunnen krijgen, eerlijk gezegd kunnen resulteren in de situatie die we vandaag zien, of het nu gaat om weergerelateerde rampenrisico’s, of het is een single point of failure-risico, of het nu geopolitieke risico’s zijn, wat die ook zijn. We hebben alleen meer opties nodig, denk ik, voor waar halfgeleiders worden gebouwd. “

Afbeelding copyrightAFPimage caption Watertrucks komen aan bij een TSMC-fabriek in Taiwan om het watertekort aan te pakken dat productieproblemen veroorzaakt

Cisco rondde onlangs de overname van $ 4,5 miljard af van Acacia Communications, dat onder meer computerchips ontwerpt. De heer Robbins sloot Cisco uit om het te gebruiken als een kans om zijn eigen chips te gaan maken.

“We zijn geen halfgeleiderfabriek, dus het is geen kerncompetentie voor ons om dat te doen. Dus we denken dat bedrijven die in deze ruimte spelen veel beter zijn toegerust, we werken heel nauw met hen samen.”

De enorme kosten van chipfabrikanten betekenen dat ze bijna op volle capaciteit werken en dat het dus tijd zal kosten om aan de toegenomen vraag te voldoen.

De omvang van die vraag “is niet duidelijk”, aldus de heer Triolo. Hij zegt dat, net als andere grote technologieleveranciers, “Cisco’s apparatuur in hoge mate afhankelijk is van betrouwbare toeleveringsketens voor een reeks halfgeleiders.”

De tekorten, zegt hij, zijn “verergerd door bedrijven die componenten bestellen om voorraden op te bouwen, bang om opnieuw te worden betrapt”.

Je kunt het volledige interview van Chuck Robbins bekijken op “Praten over zaken met Aaron Heslehurst” dit weekend op BBC World News op zaterdag 2330 GMT, zondag 0530 en 1630 GMT, maandag 0630 GMT en 1030 GMT en dinsdag om 1230 GMT.

.