Brexit: VK en Australië komen een ‘overgrote meerderheid’ van de handelsovereenkomst overeen

Brexit: VK en Australië bereiken akkoord over ‘overgrote meerderheid’ van handelsovereenkomst Gepubliceerd27 minuten geledenSharecloseShare pageKopieer linkOver sharingimage copyrightRichard Sowersby / BBCImage captionEen vrijhandelsovereenkomst tussen het VK en Australië zal de extra kosten en belastingen op export en import tussen de twee landen verminderen

Het VK en Australië zeggen dat ze “de overgrote meerderheid” van een vrijhandelsovereenkomst zijn overeengekomen.

Na gesprekken op vrijdag in Londen zeiden de twee dat ze tegen juni een deal willen sluiten.

“Beide landen hebben er vertrouwen in dat de resterende problemen zullen worden opgelost, en zullen nu een sprint beginnen om overeenstemming te bereiken over de openstaande details met als doel een principeakkoord te bereiken”, aldus een gezamenlijke verklaring.

Naar schatting zou een deal op de lange termijn £ 500 miljoen ($ 694 miljoen) kunnen toevoegen aan het Britse BBP.

De laatste dag van de gesprekken tussen de Britse minister van Internationale Handel Liz Truss en de Australische minister van Handel Dan Tehan eindigde in Londen zonder een akkoord, maar beide partijen zullen de komende weken besteden aan het gladstrijken van de openstaande kwesties die een overeenkomst in de weg staan.

Mevrouw Truss zei dat de handelsovereenkomst tussen de twee landen “ons zal helpen om sterker uit de pandemie te komen, door de banden aan te halen tussen twee democratieën die een sterk geloof delen in vrijheid, ondernemerschap en fair play”.

Indien gesloten, zal de vrijhandelsovereenkomst tussen het VK en Australië een van de eerste post-Brexit-handelsovereenkomsten zijn waarover het VK heeft onderhandeld en die geen ‘rollover-deal’ is, een replica van een handelsovereenkomst die eerder namens het VK door de Europese Unie werd onderhandeld. .

Het VK tekende in oktober 2020 een handelsovereenkomst met Japan.

Wat is een vrijhandelsovereenkomst?

Een vrijhandelsovereenkomst heeft tot doel de handel te stimuleren – meestal in goederen, maar af en toe in diensten – door deze goedkoper te maken. Dit wordt vaak bereikt door het verlagen of afschaffen van tarieven – belastingen of heffingen door overheden voor grensoverschrijdende handel in goederen.

Handelsovereenkomsten zijn ook bedoeld om quota op te heffen – dit zijn limieten voor de hoeveelheid goederen die kan worden verhandeld.

Handel kan ook worden vereenvoudigd als landen dezelfde regels hebben, zoals de kleur van draden in stekkers. Hoe dichter de regels zijn, hoe kleiner de kans dat goederen moeten worden gecontroleerd.

.