Brexit: de stemming van de europarlementariërs versterkt de handelsovereenkomst tussen de EU en het VK

Brexit: stem van europarlementariërs versterkt handelsovereenkomst EU-VKGepubliceerd15 uur geledenSharecloseShare pageKopieer linkOver sharingRelated topicsEU-UK post-Brexit trade dealimage copyrightAFPimage captionZeebrugge: Kanaalhavens hebben nieuwe maatregelen voor het afhandelen van Britse vracht

Twee belangrijke commissies van het Europees Parlement hebben de handelsovereenkomst van het VK met de EU na de Brexit overweldigend goedgekeurd, waardoor de ratificatie dichterbij komt.

De brede handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en het VK werd op 24 december beklonken. Het is voorlopig van kracht.

De EU maakt zich nog steeds zorgen over de manier waarop het VK het afzonderlijke protocol voor Noord-Ierland implementeert.

De leden van het Europees Parlement moeten nog in een volledige zitting over de handelsovereenkomst stemmen. De deadline daarvoor is eind deze maand.

Er waren 108 stemmen voor, één tegen en vier onthoudingen in de commissies voor handel en buitenlandse zaken van het parlement.

Waarom is de handelsovereenkomst belangrijk?

Aan beide kanten was er opluchting toen de deal eindelijk voor Kerstmis werd gesloten, omdat een no deal-scenario op 1 januari het opleggen van veel tarieven (invoerbelastingen) en quota onder de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) zou hebben betekend.

Zelfs met de deal heeft de Brexit extra papierwerk en andere administratieve kosten met zich meegebracht voor bedrijven in het VK en de EU. Maar zonder de deal zouden de kosten hoger zijn geweest, evenals de verstoring van het transport en verschillende andere verbindingen tussen de EU en het VK.

media caption Komt er een einde aan de puntentelling – of hebben we alleen de eerste helft van deze wrokwedstrijd gezien?

De EU heeft juridische ruzie met het VK omdat de Britse regering eenzijdig een reeks “gratieperiodes” heeft verlengd om de handel tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland te vergemakkelijken. Volgens het protocol moeten er nieuwe EU-controles op die handel worden opgelegd, maar de verhuizing van het VK heeft ze vertraagd.

Waarom zijn er Brexit-controles in Noord-Ierland?

Het controversiële protocol, dat volgde op jaren van juridisch gekibbel, is bedoeld om Noord-Ierland binnen de eengemaakte goederenmarkt van de EU te houden. Maar aangezien Groot-Brittannië nu buiten de deur staat, zijn er verschillende bureaucratische hindernissen gerezen. En dat heeft de politieke spanningen aangewakkerd. Het protocol wordt gezien als een factor in de recente straatconflicten in Belfast.

De verschillende regels zijn gericht op het handhaven van een open grens – en vlotte handel – tussen Noord-Ierland en de Republiek Ierland, die in de EU blijft.

De belangrijkste punten van de deal Wat betekent de deal voor de visserij? Hoe uw vakantie in Europa zal veranderen Wat gebeurt er nu?

De dreiging van niet-ratificatie is er nog steeds. De EU-regeringen hebben de deal goedgekeurd, maar de leden van het Europees Parlement moeten deze nog ratificeren, anders wordt de no-deal werkelijkheid.

De Oostenrijkse Europarlementariër Andreas Schieder gaf een gemengde boodschap. Hij zei dat de deal “het VK zou binden aan onze huidige hoge arbeids- en milieunormen”, maar waarschuwde dat “alle vooruitgang verloren zou kunnen gaan als het VK eenzijdig het terugtrekkingsakkoord en het protocol inzake Noord-Ierland blijft schenden”.

Kevin Connolly van de BBC in Brussel zegt dat de dreiging van het parlement het enige echte instrument is om druk uit te oefenen op het VK – maar nu lijkt ratificatie waarschijnlijker.

De Britse Brexit-minister Lord Frost zal binnenkort tijdens het diner in Brussel besprekingen houden met de vicevoorzitter van de Europese Commissie Maros Sefcovic, in een verdere poging om het protocolgeschil op te lossen.