Bedrijfsleiders zetten een plan op voor herstel na Covid

Bedrijfsleiders zetten een plan op voor herstel na Covid

Door Simon Jack
Zakelijke redacteur

Gepubliceerd42 minuten geledenSharecloseShare pageKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemie copyright afbeeldingGetty Images

Een commissie van 10 van de machtigste leidinggevenden in het VK van onder meer Tesco, Vodafone en Astra Zeneca heeft een plan opgesteld voor een economisch herstel na een pandemie.

Het hoopt dat de grootste crisis in meer dan 300 jaar de relatie tussen het bedrijfsleven en de overheid zal herstellen om de groei en de levensstandaard te stimuleren.

Het wil ook meer gedaan worden om Britse leveranciers te ondersteunen en sociale ongelijkheid te bestrijden.

Tesco-voorzitter John Allan zei dat het verder ging dan “puur economische maatregelen”.

De Covid Recovery Commission roept op tot de oprichting van ten minste één nieuwe wereldwijd concurrerende industriehub in elk deel van het VK tegen 2030.

Het wil ook een radicale herziening van de leerlingheffing met de instelling van £ 10.000 uitkering voor levenslange opleiding voor alle 25-plussers en een gedetailleerd plan voor het koolstofvrij maken van huizen in de komende 15 jaar.

‘Kus en make-up’

Tijdens de Brexit-jaren werd de relatie tussen bedrijfsleven en overheid op de proef gesteld. Beide partijen zijn erop gebrand om verder te gaan met de gedenkwaardige vierletterige ontslag van de premier van zakelijke zorgen over de splitsing van de grootste handelspartner van het VK.

De auteurs zijn het eens met de beoordeling dat dit een moment is om te kussen en goed te maken.

Shopping-trips zullen het economisch herstel aanwakkeren Is de Britse economie harder getroffen dan andere landen?

De waarheid is dat het bedrijfsleven nog steeds probeert te achterhalen hoe deze specifieke conservatieve regering de rol van het bedrijfsleven ziet.

Gedurende vele decennia is de orthodoxie van de Conservatieve Partij er in het algemeen op gericht om de belastingniveaus zo laag mogelijk te maken voor de overheid, de regelgeving zo licht als verstandig en de scheppers van banen en rijkdom ermee aan de slag te laten gaan.

Het argument was dat lagere belastingen zouden leiden tot meer bedrijfsvorming en meer belastbare banencreatie en dat zou zich vertalen in gezonde belastinginkomsten en lagere uitkeringsrekeningen.

‘Eerlijke beoordeling’

Bedrijfsleiders waren in het verleden over het algemeen ingenomen met deze aanpak.

Bij de laatste begroting onthulde bondskanselier Rishi Sunak plannen om meer dan een decennium aan belastingverlagende maatregelen in één keer terug te draaien door de vennootschapsbelasting te verhogen tot 25% in 2023, waarbij hij zei dat hij eerlijk moest zijn met de uitdagingen voor de openbare financiën.

Volgens het rapport van de Covid Recovery Commission moet het VK ook een eerlijke beoordeling maken van waar zijn sterke en zwakke punten liggen, zijn sterke punten verdubbelen en werknemers helpen te migreren uit sectoren met een minder veelbelovende toekomst.

Het rapport geeft echter niet aan welke sectoren in die categorie vallen – een stilzwijgende erkenning van hoe politiek moeilijk sommige van deze “eerlijke” gesprekken kunnen blijken te zijn.

De regering zegt dat, hoewel ze officieel het idee en het label van een specifieke “industriële strategie” heeft afgeschaft (een stap die de auteurs van dit rapport persoonlijk betreuren), ze zich blijft inzetten voor een nieuw partnerschap met het bedrijfsleven om “beter terug te bouwen”. Het maakt niet uit hoe je het noemt.

Een verklaring van de zakelijke afdeling luidde: “ Ons plan voor groei zal aanzienlijke overheidsinvesteringen opleveren in de infrastructuur, vaardigheden en innovatie die bedrijven nodig hebben om te groeien en te gedijen, en we zullen doorgaan met het opbouwen van een bedrijfseconomie die kansen en welvaart verspreidt over elk onderdeel. van het VK. “

.