Australië wekt de woede van China over geschrapte deals

Australië wekt woede in China over gesloopte dealsGepubliceerd44 minuten geledenSharecloseShare pageCopy linkOver sharingimage copyrightReutersimage captionAustralië’s minister van Buitenlandse Zaken Marise Payne

Australië heeft overeenkomsten geschrapt die verband houden met het Chinese Belt and Road-initiatief, wat de woede van Peking oproept en de gespannen betrekkingen tussen de landen nog meer onder druk zet.

De federale regering gebruikte nieuwe bevoegdheden om twee deals tussen de staat Victoria en China te sluiten.

Canberra zei dat het zich terugtrok van de overeenkomsten om het nationale belang van Australië te beschermen.

De Chinese ambassade in Australië bestempelde de beweging als “provocerend”.

Het zei dat de actie van Canberra “ongetwijfeld verdere schade zou berokkenen aan de bilaterale betrekkingen, en zichzelf uiteindelijk alleen maar zal schaden”.

“Het toont verder aan dat de Australische regering niet oprecht is in het verbeteren van de betrekkingen tussen China en Australië”, zei een woordvoerder in een verklaring.

Het is de eerste keer dat Canberra zijn bevoegdheden heeft gebruikt om vetorecht te laten gelden voor overeenkomsten die zijn gesloten door staten, lokale overheden of openbare universiteiten met het buitenland. De wetten staan ​​de regering toe overeenkomsten te annuleren die geacht worden het nationale belang van Australië in gevaar te brengen.

Naast de China-deals schrapte minister van Buitenlandse Zaken Marise Payne ook de overeenkomsten met Iran en Syrië. Ze waren een memorandum van overeenstemming tussen de onderwijsafdeling van Victoria en Iran, ondertekend in 2004, en een overeenkomst voor wetenschappelijke samenwerking uit 1999 met Syrië.

Senator Payne zei dat de vier overeenkomsten “in strijd waren met het buitenlands beleid van Australië of in strijd waren met onze buitenlandse betrekkingen”.

In een gesprek met de Australian Broadcasting Corporation verdedigde ze het besluit van de regering en zei dat ze niet verwachtte dat China wraak zou nemen.

“Ik denk dat Australië handelt in ons nationaal belang, we zijn heel voorzichtig en zeer weloverwogen in die benadering”, vertelde ze aan het AM-radioprogramma.

Oplopende spanningen

Het besluit van de staat Victoria om zich aan te sluiten bij het Chinese Belt and Road-initiatief, met twee overeenkomsten in 2018 en 2019, kreeg kritiek van de federale regering en de toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.

Het omvangrijke infrastructuurproject – dat tot doel heeft de wereldwijde handelsbetrekkingen uit te breiden – heeft in veel landen treinen, wegen en havens gefinancierd, maar heeft sommigen met schulden opgezadeld.

Gezien als een gewaagd bod van president Xi Jinping voor geopolitieke invloed, zijn de VS bijzonder kritisch geweest over de zogenaamde “schulddiplomatie” van China.

Xi zweert transparantie over Belt and Road

De stap om de banden met het initiatief te verbreken, vindt plaats tegen de achtergrond van oplopende spanningen tussen Canberra en Peking.

China is de grootste handelspartner van Australië en vóór de pandemie de grootste bron van buitenlandse universiteitsstudenten. De betrekkingen zijn de afgelopen jaren verslechterd, wat heeft geleid tot diplomatieke en handelsgerelateerde problemen.

De handelsbetrekkingen zijn bijzonder gespannen sinds Australië in april voor het eerst opriep tot een grondig onderzoek naar de oorsprong van de Covid-19-pandemie.

Meer over spanningen tussen Australië en China: het jaar waarin Australië en China het ‘laagste eb’-bereik bereikten Senator van Australië stopt na onderzoek door China Miljonair bespot’ gigantische baby ‘Australië

Canberra heeft andere stappen ondernomen om de invloed van China in het land in te perken, waaronder het verbieden van telecomgigant Huawei om het 5G-netwerk van Australië op te bouwen en de buitenlandse investeringswetten aan te scherpen.

Toch heeft de Australische regering ontkend dat haar nieuwe vetorecht tegen China is gericht. Senator Payne zei dat lokale overheden en door de overheid gefinancierde universiteiten haar op de hoogte hadden gesteld van meer dan 1.000 buitenlandse deals.

Bijschrift in de media Australië en China zijn grote handelspartners, maar zijn het oneens over een aantal belangrijke politieke kwesties.