Australië opent reisbubbel met Nieuw-Zeeland

Australië opent reisballon met Nieuw-ZeelandGepubliceerd14 minuten geledenSharecloseShare pageCopy linkOver sharingRelated topicsCoronavirus pandemieimage captionTwee mensen omhelzen elkaar op de luchthaven van Auckland

Maandag vulden tranende reünies de luchthaven van Auckland, omdat inwoners van Australië voor het eerst in meer dan een jaar vrij tussen de landen konden reizen.

De langverwachte reisbubbel tussen Australië en Nieuw-Zeeland betekent dat bezoekers bij aankomst niet langer in quarantaine hoeven te gaan.

Duizenden passagiers waren geboekt om maandag tussen de twee landen te vliegen.

Beide landen hebben Covid-uitbraken onder controle gehouden en de infectiecijfers laag gehouden, grotendeels als gevolg van strikte beperkingen.

Opgewonden passagiers drukten maandag op luchthavens in Australië voor vluchten naar verschillende delen van Nieuw-Zeeland, en sommigen kwamen voor zonsopgang op om zich klaar te maken om aan boord te gaan.

“Ik wist niet hoe emotioneel ik vandaag zou zijn”, zei passagier Dawn Tratt tegen de BBC op de luchthaven van Sydney.

Terwijl velen gonsden van de verwachting om dierbaren te zien, was het voor anderen een meer sombere gelegenheid.

“Mijn oudere broer is vorige week donderdag overleden, we konden er vorige week niet komen, maar het heeft ons de gelegenheid gegeven om vandaag terug naar huis te gaan zonder quarantaine, dus het is goed, heel goed om hem te gaan rusten”, zei John. Palalagi in Sydney.

Bijschrift afbeelding John Palalagi reisde maandag naar Auckland

Australië en Nieuw-Zeeland sloten vorig jaar maart hun grenzen en brachten verplichte quarantaine in voor terugkerende onderdanen.

Sinds oktober mogen Nieuw-Zeelandse reizigers de meeste Australische staten zonder quarantaine binnenkomen, hoewel dit niet was beantwoord vanwege de bezorgdheid over sporadische uitbraken van Covid.

Om volgens de regels van de bubbel te vliegen, moeten passagiers 14 dagen voor vertrek in Australië of Nieuw-Zeeland hebben doorgebracht. Ze mogen niet wachten op de resultaten van een Covid-test, noch enige Covid-symptomen hebben, naast andere regels.

‘Kon niet slapen van opwinding’

De internationale vertrekterminal op de luchthaven van Sydney was erg druk, heel vroeg op de dag. De rij voor de incheckbalie was lang en kronkelde. Veel ouders probeerden uitgeputte peuters te vermaken die uitzonderlijk vroeg moesten opstaan ​​om de eerste vlucht van Sydney naar Auckland te halen op dag 1 van de trans-Tasman-bubbel.

Sommige passagiers vertelden me dat ze vanaf 02.00 uur lokale tijd (zondag 17.00 uur GMT) buiten kampeerden voordat de luchthaven zelfs maar open was. Anderen zeiden dat ze zo opgewonden waren dat ze niet konden slapen. De eerste Jetstar-vlucht zat helemaal vol.

Het is een grote dag voor luchtvaartmaatschappijen na een rampzalig jaar vanwege Covid, en een zucht van verlichting voor zowel de reis- als de toeristische sector. Maar echt, dit moment gaat over het herenigen van vrienden en familie met hun dierbaren voor het eerst in meer dan een jaar.

De stem van Dawn Tratt brak een beetje toen ze vóór de start in Sydney tegen me sprak. Haar neef is ziek en hoewel dit een moeilijke tijd is voor haar familie, is ze blij dat ze er voor haar kan zijn.

“We zijn zo bevoorrecht hier in Australië en Nieuw-Zeeland om zo te kunnen reizen. Het is raar om weer in een vliegtuig te zitten”, glimlachte ze door haar tranen heen.

image captionEen gezin staat in de rij op de luchthaven van Sydney voor een vlucht naar Nieuw-ZeelandEconomische boost

De bubbel zal naar verwachting beide economieën een boost geven, zeiden de Australische premier Scott Morrison en de premier van Nieuw-Zeeland Jacinda Ardern in een gezamenlijke verklaring.

“Het is echt spannend om quarantainevrij te gaan reizen met Australië. Of het nu gaat om terugkerende familie, vrienden of vakantiegangers, Nieuw-Zeeland zegt welkom en geniet ervan”, zei mevrouw Ardern.

Bijschrift afbeelding Een Jetstar-bemanningslid in Sydney

Het land is voor 40% van zijn internationale toerisme afhankelijk van Australië en injecteert ongeveer NZ $ 2,7 miljard (£ 1,4 miljard, $ 1,9 miljard) in de economie.

In de andere richting waren Nieuw-Zeelanders goed voor 1,3 miljoen aankomsten in Australië in 2019, wat A $ 2,6 miljard (£ 1,46 miljard; $ 2 miljard) bijdroeg aan de Australische economie.

Qantas, Jetstar en Air New Zealand vliegen allemaal routes tussen de twee landen.

Toch waarschuwden de leiders dat de trans-Tasman-reisbubbel “voortdurend wordt geëvalueerd”, gezien de risico’s van quarantainevrij reizen.

Bijschrift afbeelding Passagiers bereiden zich voor om op de luchthaven van Sydney aan boord te gaan van een vlucht naar Nieuw-Zeeland

De twee landen hebben ook eerder het idee opgeworpen van afzonderlijke reisbubbels met plaatsen met een laag risico, zoals Singapore, Taiwan en verschillende eilandstaten in de Stille Oceaan.

Beide landen hebben lof gekregen voor hun aanpak van de Covid-pandemie. Strikte grenscontroles en snelle vergrendelingen behoren tot de maatregelen die de infectiecijfers laag houden. In Australië zijn 910 doden gevallen en in Nieuw-Zeeland 26 doden.

Ondanks het succes bij het indammen van uitbraken, krijgt de Australische regering te maken met groeiende kritiek over vertragingen bij de uitrol van Covid-vaccinaties. Het land is ver achterop geraakt bij andere landen en heeft zijn immunisatiedoelstellingen niet gehaald. De vertragingen zullen waarschijnlijk een verdere versoepeling van grensbeperkingen vertragen.