Arbeid: Red Liberty Steel voordat het failliet gaat

Arbeid: Red Liberty Steel voordat het failliet gaat

Door Simon Jack
Zakelijke redacteur

Gepubliceerd8 minuten geledenShareclosePagina delenKopieer linkOver het delen van auteursrecht op afbeeldingenGetty Images

De regering zou moeten ingrijpen om Liberty Steel te redden voordat, niet erna, het instort om duizenden banen in de toeleveringsketen en miljoenen ponden te redden, zei de Labour-partij.

Liberty Steel en haar moederbedrijf GFG Alliance zijn in nood sinds hun belangrijkste financier, Greensill Capital, begin maart failliet ging.

De regering heeft beloofd Liberty Steel in een of andere vorm te behouden.

Het zei dat het “de ontwikkelingen rond het bedrijf nauwlettend in de gaten hield”.

Labour trok parallellen tussen Liberty Steel en British Steel, dat instortte voordat het werd gekocht door de Chinese firma Jingye.

Liberty Steel-nationalisatie ‘een optie’ om banen te redden Liberty Steel: Kwarteng verdedigt afwijzing van verzoek om reddingsoperatie van £ 170 miljoen

Het besluit van de regering om te wachten tot British Steel insolvent was, kostte de toeleveringsketen van het bedrijf £ 500 miljoen aan onbetaalde rekeningen, zei Labour.

“Arbeid roept de ministers op om vroeg in te grijpen vóór de liquidatie om banen en arbeidsvoorwaarden voor arbeiders te redden, en om klanten en leveranciers het vertrouwen te geven dat bestellingen zullen worden uitgevoerd, rekeningen zullen worden betaald en dat de binnenlandse capaciteit voor staalproductie zal worden gewaarborgd”, zei schaduwminister voor zaken en consumenten Lucy Powell.

British Steel werd gedurende vijf maanden door de officiële curator op levensonderhoud van de overheid gerund tegen een meerprijs van £ 500 miljoen voor de belastingbetaler, voordat het voor £ 50 miljoen aan Jingye werd verkocht.

De regering zei dat British Steel door haar tussenkomst kon blijven handelen, klanten bestellingen konden ontvangen en belangrijke leveranciers hun diensten konden behouden, waardoor meer dan 3.000 banen in Yorkshire en de Humber en het noordoosten konden worden veiliggesteld.

Met betrekking tot Liberty Steel zei de regering dat het “nauw blijft samenwerken met het bedrijf, de bredere Britse staalindustrie en vakbonden”.

Dit is geen eenvoudige situatie. De spectaculaire en snelle desintegratie van Greensill, ondanks de controversiële pogingen van voormalig premier David Cameron om namens haar te lobbyen, heeft een gecompliceerd Greensill-karkas achtergelaten waar bestuurders doorheen kunnen kijken.

afbeelding copyright Getty Images afbeelding onderschrift De regering wil niet graag gezien worden dat ze Liberty Steel-tycoon Sanjeev Gupta ondersteunt

Facturen van Liberty en GFG, die door Greensill met korting werden gekocht en vervolgens aan investeerders werden doorverkocht, hebben velen van hen miljarden uit eigen zak gelaten.

De Zwitserse bank Credit Suisse, wiens klanten indirect de facturen kochten, hebben miljardenvorderingen ingediend tegen bedrijven van de GFG-groep voor terugbetaling.

De vraag voor Labour kan zijn: als u Liberty redt voordat het failliet gaat, stelt u dan voor dat de belastingbetaler die schulden moet afbetalen?

De regering wil ook niet worden gezien als steun voor staalmagnaat Sanjeev Gupta, die ooit bekend stond als de redder van staal dankzij zijn redding van vele verliesgevende staalfabrieken in het VK. De heer Gupta kocht een huis van £ 42 miljoen in Londen voordat hij de Britse regering om een ​​reddingsoperatie voor £ 170 miljoen aan de belastingbetaler vroeg.

De lobby-inspanningen van de heer Cameron en de toegang van zijn bankbaas Lex Greensill tot nummer 10, ministeries en de hogere rangen van het ambtenarenapparaat, hebben geleid tot wijdverbreide verontwaardiging en beschuldigingen van vriendjespolitiek.

Dat zal niet het belangrijkste zijn in de hoofden van 5.000 werknemers bij Liberty en andere GFG-bedrijven die een nagelbijtende afwachten hebben om te zien of de heer Gupta een andere financier kan vinden om Greensill te vervangen – of dat het bedrijf in een of andere vorm van openbaar eigendom vervalt.

De regering heeft beloofd het bedrijf in een of andere vorm in stand te houden. Voor de Labour Party is het eerder beter om de bijkomende schade van een insolventie te vermijden – maar dit is een zeer ingewikkeld en potentieel duur web om te ontwarren.

.