Apple heeft beschuldigd van ‘concurrentiebeperkend’ app-beleid

Apple beschuldigd van ‘concurrentiebeperkend’ app-beleidGepubliceerd2 uur geledenSharecloseShare pageCopy linkOver sharingimage copyrightEUImage captionMargrethe Vestager nam de voorlopige aanklachten door tijdens een persconferentie

Apple is beschuldigd van het overtreden van de EU-concurrentieregels vanwege de manier waarop het zijn App Store beheert.

De antitrustregelgever van de Europese Commissie, Margrethe Vestager, tweette dat “de consumenten verliezen”.

Het heeft betrekking op aanklachten die twee jaar geleden zijn ingediend door de muziekstreaming-app Spotify die beweerde dat Apple de innovatie in die branche onderdrukte.

Apple wordt geconfronteerd met een hoge boete en wordt mogelijk gedwongen zijn beleid te wijzigen als de argumenten de toezichthouders niet overtuigen.

Eerder heeft het alle overtredingen ontkend.

De zaak kijkt specifiek naar hoe het App Store-beleid van invloed is op het streamen van muziek. De aanklacht werd aanvankelijk ingediend in 2019 door mede-oprichter van Spotify Daniel Ek, die zei dat Apple “de keuze beperkt en innovatie onderdrukt”.

“De regels van Apple verstoren de concurrentie op de markt voor muziekstreaming door de kosten van concurrerende ontwikkelaars van muziekstreaming-apps te verhogen. Dit leidt op zijn beurt tot hogere prijzen voor consumenten voor hun in-app-muziekabonnementen op iOS-apparaten”, aldus een EC-verklaring.

Als reactie hierop zei Apple dat het geen commissie had ontvangen over 99% van de Spotify-abonnees.

“De kern van deze zaak is de eis van Spotify dat ze alternatieve aanbiedingen moeten kunnen adverteren op hun iOS-app, een praktijk die geen enkele winkel ter wereld toestaat”, aldus een verklaring.

“Nogmaals, ze willen alle voordelen van de App Store, maar vinden dat ze daar niets voor hoeven te betalen. Het argument van de Commissie namens Spotify is het tegenovergestelde van eerlijke concurrentie.”

Eerder tweette mevrouw Vestager dat de voorlopige conclusie van de EC was dat “Apple in strijd was met het EU-mededingingsrecht” en “hoge provisies in rekening brengt aan rivalen in de App Store en hen verbiedt om te informeren over alternatieven”.

De BBC is niet verantwoordelijk voor de inhoud van externe sites. Bekijk originele tweet op Twitter

De toezichthouders van de EG en de VS hebben een reeks lopende onderzoeken naar de App Store van Apple, waaronder een bredere overweging of de commissie van 30% die het in rekening brengt voor in-app-aankopen redelijk is.

Ontwikkelaars raken steeds meer gefrustreerd door de zogenaamde Apple-belasting.

Onder druk van zowel ontwikkelaars als toezichthouders heeft Apple zijn commissie verlaagd tot 15% voor elke ontwikkelaar die minder dan £ 1 miljoen aan jaarlijkse inkomsten verdient.

In maart 2020 werd door e-commercebedrijf Rakuten een klacht ingediend bij de EC, waarin hij beweerde dat het concurrentiebeperkend was om een ​​commissie te heffen op e-books die via de App Store worden verkocht terwijl het zijn eigen Apple Books-service promootte. Deze casus zal apart worden bekeken.

Epic tegen Apple

Epic Games, de makers van Fortnite, dienden ook een soortgelijke klacht in als onderdeel van een lopend geschil met Apple over de verlaging van 30% op in-app-aankopen.

Het leidde ertoe dat Apple de game uit de App Store verwijderde.

Een rechtszaak tussen de twee begint volgende week in de VS en belooft veel te onthullen over de innerlijke werking van Apple. Het zal getuigenis zien van Apple-topman Tim Cook en Epic-chef Tim Sweeney.

.