Amazon moet arbeiders ‘zonder angst’ laten toetreden tot vakbonden

Amazon moet werknemers ‘zonder angst’ laten lid worden van vakbondenGepubliceerd12 minuten geledenShareclosePagina delenKopieer linkOver het delen van auteursrecht op afbeeldingenGetty Images

Amazon-werknemers in het VK en Ierland zouden moeten kunnen praten met en vakbonden kunnen vormen “zonder angst”, zegt de vakbond Unite.

Het zei dat de winkelgigant, die te maken heeft gehad met beschuldigingen van slechte arbeidsomstandigheden, vaak probeert vakbondsorganisatie in zijn magazijnen te onderdrukken.

Er zijn geen Britse Amazon-magazijnen bij een vakbond, maar volgens de wet kunnen werknemers er een opzetten.

Amazon zei dat het het recht van zijn werknemers respecteerde om “lid te worden, al dan niet lid te worden van een vakbond” van hun keuze.

De oproep van Unite komt nadat arbeiders in Alabama in de VS tegen de oprichting van het eerste Amazon-magazijn van dat land hebben gestemd.

Amazon – dat zou hebben moeten onderhandelen over werkregels en loon als het verloren was gegaan – zei dat de vakbond niet de mening van de meeste personeelsleden vertegenwoordigde.

Amazon verslaat historische vakbondsinspanning in Alabama Amazon geeft toe dat sommige chauffeurs in flessen plassen Unie creëert hotline voor ontevreden Amazon-personeel

De vakbond RWDSU, die de actie in Alabama organiseerde, beschuldigde Amazon echter van illegale inmenging in de stemming en liegen over de implicaties van vakbondsvorming tijdens verplichte personeelsvergaderingen.

Amazon ontkent de beweringen, maar heeft vóór de stemming anti-vakbondsadviseurs ingehuurd.

‘Zonder angst en obstructie’

Unite drong er bij de winkelgigant op aan om een ​​”neutraliteitsverklaring” te ondertekenen, die Britse en Ierse werknemers de garantie gaf dat het niet zou proberen de vakbondsorganisatie te stoppen.

Het merkte op dat Amazon in september 2020 twee vacatures had gepost voor inlichtingenanalisten om arbeidsorganiserende bedreigingen in de VS te volgen. De advertenties werden later ingetrokken.

Het markeerde ook Spaanse mediaberichten die beweerden dat Amazon privédetectives had gebruikt om een ​​staking in een magazijn in de buurt van Barcelona op Black Friday in 2019 te bespioneren. Destijds noemde het winkelbedrijf de claims “onverantwoordelijk en onjuist”.

In een brief aan Amazon-baas Jeff Bezos schreef Unite-directeur Sharon Graham: “Hoewel we leden in Amazon hebben, zijn werknemers in uw bedrijf momenteel niet vrij om zich zonder angst aan te sluiten bij een vakbond en zonder dat er belemmering en propaganda tegen hen wordt ingezet.

“Dus ik vraag je om je aan te melden voor en je te houden aan de bijgevoegde verklaring, die Britse en Ierse arbeiders de vrijheid garandeert om met vakbonden te praten en zich bij vakbonden aan te sluiten zonder angst voor vergelding.”

‘Dagelijkse gesprekken’

Amazon had zijn meest lucratieve jaar ooit in 2020, geholpen door een toename van online winkelen tijdens de pandemie. Maar het kreeg ook te maken met beschuldigingen over slechte arbeidsomstandigheden, evenals stakingen in magazijnen in de VS, Italië en Duitsland.

De winkelgigant zegt dat het werknemers concurrerende salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden biedt, en vorig jaar 10.000 vaste banen creëerde in het VK, waardoor het personeelsbestand op 40.000 kwam.

Amazon vertelde de BBC dat het het recht van zijn personeel om lid te zijn van een vakbond respecteerde.

Een woordvoerder voegde toe: “In heel Amazon, ook in onze fulfilmentcentra, hechten we enorm veel waarde aan dagelijkse gesprekken met elke medewerker en werken we eraan om ervoor te zorgen dat directe betrokkenheid bij onze medewerkers een sterk onderdeel is van onze werkcultuur.

“Feit is dat we al een uitstekend salaris, uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden en uitstekende carrièremogelijkheden bieden, terwijl we werken in een veilige, moderne werkomgeving. De vakbonden weten dat.”

.