Zal vaccin de Britse economie redden?

Zal vaccin de Britse economie redden?

Door Faisal Islam
Economie redacteur

Gepubliceerde duur57 minuten geleden delenSharenoclosePagina delenKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemieAuteursrecht op beeldGetty Images

Vaccins in het algemeen hebben meer levens gered dan bijna alles behalve schoon water. Ze zijn getoond betalen zichzelf en nog veel meer.

De eenvoudigste manier om de impact van een goedgekeurd vaccin in economische termen voor te stellen, is door de bestuursvergaderingen in bedrijven in het hele land nu voor te stellen.

Vermoeide leidinggevenden, met name financieel directeuren, zullen vanaf april 2021 investeringsplannen voor het fiscale jaar ondertekenen.

De basis van die berekeningen zal nu veranderen, met de redelijke kans dat het grootste deel van dat jaar zou kunnen lijken op een situatie die normaler is dan abnormaal, dankzij ten minste één goedgekeurd vaccin.

Het is het schot in de arm dat nodig is voor vertrouwen op middellange termijn, en zou een zichzelf vervullende spiraal van negativiteit, afsluiting en werkloosheid kunnen voorkomen.

Niets is zeker, maar degenen die plannen op basis van een soort normaal, zullen het vertrouwen voelen om risico’s te nemen, waardoor meer mensen aan het werk blijven en de economie groeit. Het is duidelijk dat een goedgekeurd, uitgerold, effectief en goed gebruikt vaccin uiteindelijk de behoefte aan lockdowns en ernstige sociale beperkingen zal verminderen.

In een studie uit maart van de Resolution Foundation, die nauwkeurig de dubbele klap voor de economie en de overheidsfinanciën van de pandemie voorspelde, werd Covid-19 het best beschouwd als het volgen van het economische pad van de ebola-epidemie in West-Afrika of de Spaanse griep in 1918-19, met meerdere pieken en dalen.

We hebben nog nooit eerder een vaccin gehad midden in een pandemie, dus de voordelen kunnen extreem groot zijn. Het zou het equivalent kunnen zijn van de Oost-Aziatische landen die, door middel van effectieve volksgezondheidsmaatregelen (in plaats van een vaccin), de fiscale en economische gevolgen van SARS op lange termijn in 2003 en Covid-19 van het afgelopen jaar ontweken.

Met andere woorden, het zou in economische termen de relatief trage respons aan het begin van de pandemie kunnen compenseren.

De auteur van dat artikel, Richard Hughes, is nu de algemeen directeur van het Office for Budget Responsibility.

Deze goedkeuring brengt het lot van de economie een beetje dichter bij het “opwaartse scenario” zoals uiteengezet in de voorspellingen van de OBR voor de Britse economie van vorige week. Dit veronderstelt dat er tegen het voorjaar een “wijdverbreide” beschikbaarheid van vaccins zou zijn, waardoor een meer normale economie zou ontstaan ​​op het moment dat de verlofregeling afloopt, en daarom slechts een kleine stijging van de werkloosheid zou veroorzaken.

Waarom risico’s nemen?

Twee waarschuwingen. De impact op zeer korte termijn kan in beide richtingen werken. De beperkingen zouden van kracht kunnen blijven, en misschien strenger zijn dan ze anders zouden zijn geweest.

Ook de belangrijkste vrijwillige sociale afstand – waarbij het publiek simpelweg besluit om niet naar restaurants, pubs en winkels te gaan – kan tot in de lente op een hoger niveau worden gehandhaafd.

Waarom? Omdat, zoals de regering zelf adviseert, met de wetenschappelijke cavalerie onderweg en het licht aan het einde van de tunnel, waarom nu risico’s nemen? Ook de eerste directe begunstigden van vaccinatie zullen geconcentreerd zijn onder de meest bejaarden en in gevaar, evenals gezondheidswerkers. Het zal niet het grote publiek zijn.

afbeelding copyrightPA Media

Drie maanden geduld kunnen de sociale kant van de economie wegen, terwijl fundamentele veranderingen in de handel gevolgen hebben voor de verwerkende industrie en de dienstensector.

En dan is er het feit dat het succes van de regeling nu is ingebakken in de activaprijzen. Elke plausibele afwijking of tegenvaller, hetzij om uit te rollen, hetzij in de wetenschap, riskeert een snelle neergang voor de aandelenmarkten en huizenprijzen.

Afgezien van de risico’s, zal de ontwikkeling, goedkeuring en aanschaf van een effectief vaccin het komende jaar een onschatbare stimulans zijn voor het leven van mensen, maar ook voor het levensonderhoud.

Dit is het eerste goedgekeurde vaccin voor menselijk gebruik voor elk coronavirus ooit. Het is ook het allereerste vaccin dat beschikbaar is tijdens een pandemie. En dat zou een veel grotere economische stimulans kunnen bieden dan alles wat de Bank of England en HM Treasury zouden kunnen bieden.

.