Engeland lockdown einddatum verwarring: ‘We hebben een handelsdag verloren’

Engeland lockdown einddatum verwarring: ‘We hebben een handelsdag verloren’

Door Alice Evans
BBC nieuws

Gepubliceerde duur4 uur geleden delenSharenoclosePagina delenKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemie copyright afbeeldingGraham Edwardsimage captionPub-eigenaar Becky Dewar zegt dat een extra dag gesloten zijn een “druppel in de oceaan” van problemen is

Nu de nationale blokkering van het coronavirus van Engeland ten einde loopt, kunnen niet-essentiële bedrijven in een laatste haast heropenen om geld te verdienen voor Kerstmis.

Door verwarring over overheidsinformatie over de regels houden sommige bedrijven hun deuren echter nog eens 24 uur gesloten.

Becky Dewar, die eigenaar is van de Hare and Hounds in Levens, Cumbria, begon woedend toe te werken naar een heropeningsdatum van 3 december zodra de blokkering van vier weken werd aangekondigd, omdat “het twee weken duurt om een ​​pub te sluiten en twee weken om een ​​pub te openen” .

Na bijna drie weken opruimen, verlofpapieren invullen voor haar 30 personeelsleden, de financiën van de pub beheren en alle voorraad sparen die ze kon, realiseerde Becky zich dat de regeringsrichtlijnen zeiden dat ze in feite zou kunnen heropenen wanneer Engeland’s nieuwe gelaagde systeem van coronavirusbeperkingen trad woensdag 2 december in werking – een dag eerder dan ze had verwacht.

Met nog maar negen dagen te gaan, was het te laat voor Becky, 40, om de heropeningsdatum naar voren te halen – haar personeelsrooster was rond en al het andere was gericht op de opening op donderdag. De inkomsten van de pub op een normale woensdag in december zouden oplopen tot £ 2.000, maar Becky is feitelijk over het verliezen van een dag handel. “Als je 130 dagen in een jaar gesloten bent geweest, is 131 … [just] op een dag, ‘zei ze.

“Als we de datum met een week hadden verziekt, zouden we de bergen zijn overgestoken om onze fout te corrigeren en het op te lossen, maar een dag in het hele schema van hoe dit jaar is verlopen … deze dingen zijn druppels in de oceaan,” ze zei.

Becky zei dat de verwarring waarschijnlijk haar eigen vergissing was, eraan toevoegend dat pubs geen directe communicatie krijgen van de overheid over wat de regels van Covid betekenen. “Je gaat gewoon online en googelt, je leest de website van de overheid net als iedereen”, zei ze.

Wanneer eindigt de lockdown eigenlijk? En andere vragen Johnson dringt er bij parlementsleden op aan om zich voor Engeland te steunen

Becky is echter niet de enige die een dag later weer opengaat dan nodig is – en het kan zijn vanwege inconsistente informatie van de overheid, in plaats van omdat mensen de regels verkeerd hebben gelezen.

Het Department of Health and Social Care (DHSC) heeft nog niet gereageerd op een verzoek om uit te leggen waarom een ​​document van het Cabinet Office zei dat lockdown-maatregelen zouden gelden “tot en met 2 december” – wat suggereert dat ze op een bepaald moment op 3 december zouden eindigen – terwijl een DHSC-document zei dat het nieuwe trapsgewijze systeem in werking zou treden “vanaf woensdag 2 december”.

De DHSC vertelde de BBC dat het nieuwe gelaagde systeem dat van kracht wordt vanaf 00:01 op 2 december, de lockdown-voorschriften zou vervangen, en dat het altijd de bedoeling van de regering was geweest om “op 2 december” nieuwe regels in te voeren.

‘Ze hebben het verprutst’

Als Phil Pinder slaagt er niet in om morgen zijn drankenhandel in York te heropenen, hij zou £ 1.000 aan potentiële omzet kunnen verliezen.

Phil, 43, die eigenaar is van een “magisch drankenimperium” genaamd The Potions Cauldron, zal de hele nacht doorwerken om te proberen de voorraad klaar te maken voor opening op woensdag, in plaats van op donderdag zoals hij aanvankelijk had afgesproken.

Hij zei dat de last-minute sprint van zijn kleine team om te voorkomen dat hij een dag handel verliest, het resultaat is van tegenstrijdige informatie van de overheid.

“Toen ze het nieuwe niveausysteem veranderden, werd de [government] website zei dat deze regels van kracht worden vanaf het begin van het spel op 2 december, maar dat de nationale lockdown-beperkingen nog steeds volledig zullen gelden.

“Vervolgens werd het gekoppeld aan de eerdere lockdown-regels, die zeiden dat de lockdown op 2 december om middernacht zal eindigen. Dat staat nog steeds op de website van de overheid. Ik denk dat ze het verprutst hebben”, zei Phil.

Foto copyright The Potions Cauldron Ltd afbeelding caption Phil Pinder is van plan een nacht door te brengen om zijn winkel te kunnen heropenen

Phil, wiens winkel populaire items zijn onder meer gebotteld “serpent’s venom” en “unicorn essence”, zei dat zijn overhaaste heropening te danken is aan het feit dat de overheid “rommelt” met einddatums.

“We hebben bestellingen voor de groothandel, mensen willen hun voorraad nu een dag eerder en dat soort dingen – dus het heeft echte gevolgen”, voegde hij eraan toe.

Als Phil’s koerier eerder dan gepland voorraad aan hem kan bezorgen, zal het zevenkoppige team van winkelmedewerkers “heel lange” uren werken om te proberen de winkel woensdag open te krijgen. “Het is een heel belangrijke tijd van het jaar – we willen niets missen”, zei hij.

LOCKDOWN-LOOK-UP: De regels in jouw gebied DRIE TIERS: Hoe werkt het systeem SOCIALE AFSTAND: kan ik mijn vrienden een knuffel geven? PAY-PACKET SUPPORT: Wat betekenen de plannen van de kanselier voor het loon? kan in de jouwe zijn?

Doorgaan naar een andere bedrijfseigenaar genaamd Phil, Phil Townend bereidt zich haastig voor om zijn kapperszaak in Leeds te heropenen, omdat de lockdown een dag eerder eindigt dan hij had verwacht.

Hij heeft zijn heropeningsdatum pas een paar dagen geleden vervroegd en is er nog niet in geslaagd de helft van de beschikbare afspraken te vervullen – zo ook “vertrouwt op last-minute mensen” die woensdag een knipbeurt boeken.

“We zullen in één dag geen duizenden ponden verliezen aan kapsels – we zijn er maar met twee,” zei Phil, eraan toevoegend dat hij aan het einde van de eerste nationale lockdown een baan voor een derde personeelslid moest schrappen.

Maar Phil, 48, voegde eraan toe dat hij over het algemeen blij was met de manier waarop de overheid regels voor bedrijven heeft opgesteld. ‘Het is soms verwarrend geweest, maar over het algemeen heb ik begrepen wat er aan de hand is.’

image copyrightLIAM GOODYEARimage captionPhil Townend heeft minder dan de helft van zijn afspraken vervuld voor de eerste dag van de lockdown-opheffing, na verwarring over wanneer te heropenen ‘mentaal vermoeiend’

Een andere zakenman, die anoniem wilde blijven, runt een bowlingbaan in Zuidoost-Engeland en zei dat het “mentaal vermoeiend” was om te moeten bijhouden wat volgens hem last-minute wijzigingen waren in de regels van de regering.

Zijn bedrijf zal een handelsdag verliezen als gevolg van de opening op donderdag, niet op woensdag.

“De vrijetijdsindustrie is geen kraan die je in een oogwenk aan en uit kunt zetten”, zei hij.

“De voorraad raakt verouderd. Klanten zijn bang om te boeken, omdat we voortdurend moeten openen en sluiten, schijnbaar in een opwelling.

“Het korte-termijn-isme doet niemand een voordeel en hoewel ik het volledig eens ben en begrijp dat het virus moet worden ingeperkt, zijn we buitengesloten en behandeld als tweederangsburgers.”

Sommige bedrijven hebben echter tijd gehad om hun openingstijden te vervroegen – en vieren de extra handelsdag.

“Kerstmis is echt vroeg gekomen”, zei de restaurantketen Pizza Express in een tweet toen het aankondigde dat het zijn heropeningsdatum zou verschuiven van 3 december naar 2 december.

De BBC is niet verantwoordelijk voor de inhoud van externe sites. Bekijk originele tweet op Twitter

Kate Nicholls, chief executive van UKHospitality, zei dat er enige verwarring bestond onder de leden van de handelsvereniging over wanneer hun bedrijven konden heropenen, maar de regering had sindsdien verduidelijkt dat het zou zijn vanaf 00:01 GMT op 2 december.

“De afgelopen negen maanden is de informatiestroom van de overheid traag en onduidelijk geweest”, voegde ze eraan toe.

“Bedrijven hebben op korte termijn moeten reageren op aankondigingen over opening, sluiting en wijziging van beperkingen.

“Het was een thema van dit jaar dat bedrijven niet voldoende zijn gewaarschuwd voor veranderingen die hun bedrijfsvoering beïnvloeden.”

Mike Cherry, nationaal voorzitter bij de Federation for Small Businesses, voegde eraan toe dat de frequente wijzigingen in de lockdown-regels het “geen verrassing” betekenden dat er “frustratie, bezorgdheid en verwarring heerste in het bedrijfsleven”.

SLECHTE MENSEN: Dr. Julia Shaw en cabaretier Sofie Hagen ontleden de strafzaken die ons het meest choqueren, intrigeren en beangstigen ‘OMGEVING’ DOOR LOUIS THEROUX IS TERUG: Opsporen en praten met een fascinerende mix van de meest gevierde, controversiële en mysterieuze gasten .