Britse huizenprijsgroei ‘snelste in bijna zes jaar’

Britse huizenprijsgroei ‘snelste in bijna zes jaar’Publicatieduur19 minuten geledenSharenocloseShare pagelinkKopieer linkOver het delenAuteursrecht afbeeldingenGetty Images

De huizenprijzen in het VK zijn 6,5% hoger dan een jaar geleden – de sterkste stijging in bijna zes jaar, aldus de Nationwide.

De versnelling kwam toen de huizenmarkt “robuust” bleef ondanks de economische effecten van de coronavirus-pandemie, zei de geldschieter.

De huizenprijzen waren in november 0,9% hoger dan in oktober, met een gemiddelde waarde van £ 229.721, aldus de Nationwide.

Maar het voegde eraan toe dat de groei van de vastgoedprijzen naar verwachting zou vertragen.

Veranderende prioriteiten

De huizenprijzen zijn in veel delen van het VK in de nazomer en herfst relatief snel gestegen, omdat sommige mensen een verandering in levensstijl zochten of meer ruimte zochten om vanuit huis te werken.

Er was ook enige opgekropte vraag uit de eerste periode van lockdown, en sommige kopers wilden profiteren van zegelrechten – of het equivalent daarvan – belastingvoordelen in verschillende delen van het VK.

Waar kan ik het me veroorloven om te wonen?

Robert Gardner, hoofdeconoom van Nationwide, zei echter dat de economische gevolgen van de Covid-crisis uiteindelijk voelbaar zullen zijn op de huizenmarkt.

“De vooruitzichten blijven hoogst onzeker en zullen sterk afhangen van de ontwikkeling van de pandemie en de maatregelen om deze in te dammen, en van de doeltreffendheid van beleidsmaatregelen die worden genomen om de schade aan de economie in het algemeen te beperken”, zei hij.

“De activiteit op de huizenmarkt zal de komende kwartalen waarschijnlijk vertragen, misschien wel sterk, als de arbeidsmarkt verzwakt, zoals de meeste analisten verwachten, vooral als de zegelrechtvakantie eind maart afloopt.”

Verandering op langere termijn

Analisten zeggen dat een verandering in werktrends na vaccinatie ook van invloed kan zijn op de markt.

Samuel Tombs, hoofdeconoom in het Verenigd Koninkrijk bij Pantheon Macroeconomics zei: “Een relatief klein cohort van welgestelde huishoudens, die hun huis al met weinig schulden bezitten, lijken de markt aan te drijven met de besparingen die ze dit jaar hebben gerealiseerd door thuis te werken. .

“Huizenprijzen blijven kwetsbaar om volgend jaar te dalen, wanneer de trend naar thuiswerken omslaat, het zegelrecht hoger zal zijn en de hypotheekrentetarieven nog steeds boven het niveau van vóór Covid zullen liggen, vanwege de verzwakte arbeidsmarkt.”

The Nationwide zei ook dat zijn onderzoek suggereerde dat eigendommen in nationale parken een premie van 20% droegen bij verkoop, waarbij huizen aan de rand van deze gebieden ook voor 6% meer werden verkocht dan vergelijkbare eigendommen elders.

.