Wordt mijn pensioen verpest als een retailimperium instort?

Wordt mijn pensioen verpest als een retailimperium instort?

Door Kevin Peachey
Correspondent voor persoonlijke financiën

Gepubliceerde duur2 uur geleden delenSharenoclosePagina delenKopieer linkOver het delen van auteursrecht op afbeeldingenGetty Images

De verwachte ineenstorting van Topshop-eigenaar Arcadia zal waarschijnlijk leiden tot een waardevermindering van duizenden winkelarbeiderspensioenen.

De ondergang van de retailer heeft geleid tot oproepen aan Sir Philip Green en Lady Green, die respectievelijk het bedrijf leiden en bezitten, om het financiële gat te dichten.

Zoals bij elk bedrijf dat failliet gaat, is er echter een systeem om de meeste pensioenuitkeringen te beschermen om ervoor te zorgen dat het personeel niet volledig misloopt.

Wat gebeurt er met pensioenen als een bedrijf failliet gaat?

Als je voor een bedrijf werkt, krijg je de mogelijkheid om deel te nemen aan een pensioenregeling, waarin de werkgever bijdraagt ​​en die je aanvult via je salaris.

Als dat bedrijf instort, stoppen de bijdragen. Een nieuwe eigenaar kan de pensioenregeling overnemen, of – in veel gevallen – gaan bepaalde soorten pensioenregelingen in een reddingsplan, het Pensioenbeschermingsfonds (PPF).

Het betaalt gepensioneerden die al hun bedrijfspensioen ontvangen, en beschermt degenen die de pensioenleeftijd nog moeten bereiken.

Het PPF wordt gedeeltelijk betaald door een heffing op andere pensioenfondsen.

Gaan alle pensioenen naar het PPF?

Nee. Iedereen met een beschikbare premiepensioen heeft een pensioenpot opgebouwd die bij hem of haar hoort. Dit wordt vaak beheerd via een aparte investeringsmaatschappij en gaat niet naar het PPF.

Het individu kan beslissen hoe hij wordt belegd en wat hij ermee doet als hij met pensioen gaat.

De PPF bemoeit zich met zogeheten toegezegde pensioenregelingen – wanneer de werkgever effectief een pensioenbelofte doet over hoeveel u bij pensionering ontvangt. Vaak is dit gebaseerd op je eindsalaris, of een gemiddelde van je carrièresalaris.

De PPF neemt meestal de pensioenregeling van een mislukte onderneming over en betaalt (officiële compensatie) aan haar deelnemers.

Hoeveel krijgen de deelnemers aan de pensioenregeling?

Dat hangt af van je levensfase.

De PPF belooft uw pensioen volledig uit te betalen als u al pensioen ontvangt. Er zijn echter enkele kanttekeningen.

De eerste is dat het pensioen mogelijk niet elk jaar zo sterk in waarde stijgt als verwacht. Deze stijging is gekoppeld aan de stijgende kosten van levensonderhoud, gemeten aan de hand van inflatie. De PPF gebruikt de consumentenprijzenindex (CPI) -maatstaf voor inflatie, die over het algemeen lager is dan een andere maatstaf – de detailhandelsprijzenindex (RPI) – die door veel actieve pensioenregelingen wordt gebruikt.

copyright afbeelding Getty Images

Voor mensen die hun pensioen nog niet ontvangen omdat ze te jong zijn, of voor degenen die eerder met pensioen zijn gegaan, betaalt de PPF slechts 90% van hun pensioenbelofte als ze de pensioenleeftijd bereiken.

Er is een plafond voor hoeveel iemand elk jaar kan ontvangen. Op dit moment, op 65-jarige leeftijd, is die limiet £ 37.315 per jaar.

Alles bij elkaar genomen betekent dit alles dat een persoon met een pensioen dat wordt beheerd door de PPF gemiddeld ongeveer 75% tot 80% ontvangt van wat hij had verwacht te ontvangen.

In welke staat zijn de pensioenregelingen van Arcadia?

Er zijn naar schatting 10.000 mensen met een toegezegd-pensioenregeling van Arcadia – de meerderheid in het Arcadia Group Pension Scheme en de rest in het Arcadia Group Senior Executives Pension Scheme.

In de afgelopen tijd waren deze toegezegd-pensioenregelingen gesloten voor nieuwe personeelsleden, dus de meeste van de getroffenen zijn meer langdurig werkende werknemers of mensen die zijn vertrokken of al gepensioneerd.

Op dit moment heeft de pensioenregeling niet het geld om alle toekomstige pensioenverplichtingen te betalen. Volgens pensioenadviseur John Ralfe is dit tekort £ 350 miljoen. Dit is groot, maar niet ongekend.

Een deel, maar niet alle, van dit tekort kan worden gecompenseerd door een belofte van £ 50 miljoen van Arcadia-eigenaar Lady Green, en door beheerders die bepaalde eigendommen van het bedrijf verkopen, zei de heer Ralfe.

Degenen die toezicht houden op de pensioenregeling zeiden in een verklaring: “De beheerders zijn op de hoogte van recente speculaties in de media over de toekomst van Arcadia; ze overleggen nauw met het bedrijf en zullen de leden op de hoogte blijven houden.”

Moet de familie Green betalen?

Er zijn oproepen voor de Groenen om het tekort aan te vullen. Als dit gebeurt, krijgen de deelnemers al het pensioen dat hen is toegezegd.

afbeelding copyrightGetty Images afbeelding onderschrift Sir Philip Green en Lady Green hebben een fortuin met veel publiciteit

Zondag zei Labour-parlementslid Stephen Timms, voorzitter van het Comité voor Werk en Pensioenen: “Wat er ook met de groep gebeurt, de familie Green moet het tekort in het Arcadia-pensioenfonds goedmaken.”

Deze eis is gebaseerd op wat de heer Timms en anderen zouden beschouwen als een morele verplichting van de Groenen, die enorme rijkdom hebben op basis van een dividend van £ 1,2 miljard dat Sir Philip uit Arcadia nam en in 2005 belastingvrij aan zijn vrouw betaalde.

Er is ook een achtergrond van een schandaal toen BHS failliet ging met het verlies van 11.000 banen en een groot pensioentekort. Sir Philip bereikte een deal met de pensioenregulator om £ 363 miljoen in die regeling te injecteren, nadat hij ervan werd beschuldigd het bedrijf eerder voor £ 1 te hebben verkocht om pensioenverplichtingen te ontlopen, iets wat hij krachtig ontkende.

Deze keer, in dit stadium, lijkt er geen rechtszaak te zijn die door de toezichthouder zou kunnen worden aangespannen om de Groenen te verplichten om verder te storten in de pensioenregeling.

.