Wells Fargo voormalige baas beschuldigd van misleidende investeerders

Wells Fargo voormalige baas beschuldigd van misleidende investeerders Gepubliceerde duur14 minuten geledenimage copyrightGetty Images

Amerikaanse financiële toezichthouders hebben de voormalige baas van de Wells Fargo-bank en een andere voormalige directeur beschuldigd van misleidende investeerders in de laatste beschuldigingen die voortvloeien uit het nepaccountschandaal van de bank.

De Securities and Exchange Commission zei dat de bankleiders de verkoopstatistieken onderschreven en bekendmaakten waarvan ze hadden moeten weten dat ze onjuist waren.

Ex-chef John Stumpf stemde ermee in om $ 2,5 miljoen (£ 1,9 miljoen) te betalen om de aanklacht te betalen.

Hij erkende of ontkende de beweringen niet.

Carrie Tolstedt, het voormalige hoofd van de gemeenschapsbankieren van Wells Fargo, bestrijdt de fraudeclaims voor de rechtbank.

Wells Fargo staat sinds 2016 onder toezicht van toezichthouders, toen werd onthuld dat het bedrijf zijn omzet had gestimuleerd door miljoenen accounts te openen zonder toestemming.

Dit jaar betaalde het $ 3 miljard om een ​​onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie en SEC af te wikkelen. Het blijft onder toezicht van de overheid en is ook onderworpen aan een bevel van de Federal Reserve dat zijn groei beperkt.

Het schandaal heeft geleid tot het vertrek van twee Wells Fargo-leiders, waaronder de heer Stumpf, die in 2016 aftrad.

copyright afbeelding Getty Images

Eerder dit jaar stemde hij ermee in om $ 17,5 miljoen te betalen om de aanklachten in verband met het schandaal te schikken, wat een zeldzaam voorbeeld is van een bankdirecteur die persoonlijk wordt gestraft voor het niet stoppen van wangedrag. Het Office of the Comptroller of Currency, een Amerikaanse toezichthouder op het bankwezen, heeft hem ook levenslang uitgesloten van de banksector

Mevrouw Tolstedt wordt geconfronteerd met een boete van 25 miljoen dollar in een gerelateerde zaak, die ze ook voor de rechtbank vecht.

“Als leidinggevenden spreken over een belangrijke prestatiemaatstaf om hun bedrijf te promoten, moeten ze dat volledig en nauwkeurig doen”, zei Stephanie Avakian, directeur handhaving van de SEC, over de laatste beschuldigingen.

“De Commissie zal niet alleen de senior executives verantwoordelijk blijven houden die onjuiste en misleidende verklaringen afleggen, maar ook degenen die de juistheid van misleidende verklaringen bevestigen, ondanks waarschuwingen van het tegendeel.”

.