Vijf vragen aan Joe Biden over de economie

Vijf vragen aan Joe Biden over de economie

Door Natalie Sherman
Bedrijfsverslaggever, New York

Gepubliceerdduur36 minuten geledenGerelateerde onderwerpenUS verkiezing 2020beeld copyrightReuters

Joe Biden wordt de 46e president van Amerika nadat hij de zittende Donald Trump heeft verslagen in een bittere verdeeldheid zaaiende verkiezingen, waarbij het land nog steeds aan het bijkomen is van de coronavirus-pandemie.

Zijn plannen voor de komende vier jaar zullen waarschijnlijk de uitdaging van een verdeelde regering aangaan, aangezien Republikeinen belangrijke overwinningen in het Congres claimden. Het is een situatie waarvan veel analisten zeggen dat de meest ambitieuze delen van zijn agenda bij aankomst dood zijn.

Hier zijn vijf vragen waarmee hij wordt geconfronteerd als het gaat om de Amerikaanse economie.

1. Hoe gaat hij de Amerikaanse economie redden?

Maandenlang hebben economen Washington gesmeekt om meer coronavirusbestrijding te financieren. Maar de gesprekken bevonden zich in een impasse, aangezien de Republikeinen de omvang van de bestedingsplannen van de Democraten verwerpen, ondanks enige druk van de heer Trump om zijn partij tot een compromis te laten komen.

Republikeinen hebben aangegeven dat ze een deal zullen sluiten voordat de heer Biden aantreedt en claimt een definitieve overwinning voor de heer Trump.

Maar als die deal niet voldoet aan de verwachtingen van de Democraten, zoals waarschijnlijk is, of het herstel begint te haperen, hoeveel meer zal de heer Biden, die bekend staat als relatief gematigd, dan zoeken?

Tijdens de campagne steunde de heer Biden plannen om studieleningen te vergeven, de sociale zekerheidscontroles voor gepensioneerden te verhogen en geld te verstrekken aan kleine bedrijven. Hij deed ook ambitieuzere voorstellen, zoals het investeren van $ 2 biljoen in gebieden als schone energie, infrastructuur en openbaar vervoer.

Maar Republikeinen zullen waarschijnlijk nog standvastiger zijn in hun verzet tegen bestedingsvoorstellen van een Democratisch Witte Huis, die een zware strijd beloven.

2. Hoe gaat hij ongelijkheid aanpakken?

Terwijl de inkomensongelijkheid in de VS stijgt tot het hoogste in meer dan 50 jaar, hebben liberalen aangedrongen op hogere belastingen voor de rijken, een voorstel dat volgens opiniepeilingen breed gedragen wordt door het publiek.

Tijdens de campagne riep de heer Biden op om delen van de door Donald Trump ondertekende belastingverlagingen in 2017 terug te draaien, waarbij hij beloofde het tarief voor bedrijven te verhogen van 21% naar 28%, naast andere wijzigingen.

Externe groepen schatten dat zijn plan de komende tien jaar meer dan $ 3 biljoen zou kunnen opleveren – geld dat welkom zou kunnen zijn als de pandemie de Amerikaanse staatsschuld doet toenemen.

Maar hoewel de voorstellen van de heer Biden niet zo verreikend waren als sommige van de andere plannen die door leden van zijn partij werden gesteund, zal elke poging om de tarieven te verhogen te maken krijgen met een felle strijd van Republikeinen en zakelijke groepen, die zeggen dat hogere belastingen de economie zullen schaden.

Zal de heer Biden, nu de economie in een precaire toestand verkeert, zelfs maar de moeite nemen om de kwestie door te drukken?

3. Kan hij Amerika overtuigen om actie te ondernemen tegen klimaatverandering? Image copyrightGetty Imagesimage captionKlimaatverandering heeft geleid tot een toenemend aantal bosbranden, orkanen en andere natuurrampen

Activisten op het gebied van klimaatverandering waren teleurgesteld toen de heer Biden zijn eerste plan onthulde om klimaatverandering te bestrijden.

Maar dit voorjaar kwam hij terug met een ingrijpend voorstel, opgesteld met de hulp van een aantal van zijn voormalige critici, dat is beschreven als het meest ambitieuze voorstel dat ooit door een Amerikaanse presidentskandidaat is gedaan.

Het omvatte het investeren van $ 400 miljard in onderzoek naar hernieuwbare energie, het aanscherpen van de voorschriften voor autovervuiling, het aanpakken van vervuilers van bedrijven, het bouwen van 500.000 oplaadpunten voor elektrische voertuigen en het elimineren van koolstofvervuiling door energiecentrales tegen 2035.

Republikeinen waarschuwen dat het plan de Amerikaanse economie zal “begraven”. Maar zelfs een beperkte versie uitvaardigen, of zich concentreren op regelgeving die hij als president kan bekrachtigen, zou een grimmige wending markeren ten opzichte van de Trump-jaren, toen het Witte Huis openbare gronden openstelde voor olieboringen, de regelgeving sneed en wegliep van wereldwijde inspanningen, zoals de Paris Klimaatakkoord.

Welke voorstellen zal de heer Biden prioriteit geven?

4. Zal hij een einde maken aan de handelsoorlogen van Donald Trump? Afbeelding copyrightGetty Images afbeelding onderschrift Net als Donald Trump heeft de heer Biden een “agressieve” houding tegenover China beloofd.

De agressieve handelshouding van Donald Trump – bondgenoten aanvallen, internationale organisaties bekritiseren en nieuwe grensbelastingen toepassen op invoer uit landen over de hele wereld – was misschien wel zijn meest onderscheidende economische beleid.

Het lijdt weinig twijfel dat de heer Biden een reset zal nastreven en opnieuw de rol van Amerika als bondgenoot en leider op het wereldtoneel zal bevestigen, maar hoeveel zal de inhoud ervan verschillen?

Als het om China gaat, heeft hij “agressieve” actie beloofd en weinigen verwachten dat hij de tarieven die Trump op Chinese goederen oplegde tijdens zijn handelsoorlog binnenkort zal opheffen. Zoals mijn collega Karishma Vaswani voor de verkiezingen schreef, verwacht China geen gunsten, ongeacht de winnaar.

De voormalige vice-president heeft ook het idee van tarieven in andere omstandigheden onderschreven en plannen uiteengezet om een ​​vergoeding in rekening te brengen aan landen die niet voldoen aan klimaat- en milieuverplichtingen. En net als Trump heeft hij beloofd de Amerikaanse productie nieuw leven in te blazen, met strengere “Buy American” -vereisten voor overheidsuitgaven die de VS in conflict kunnen brengen met internationale handelsregels.

Internationale organisaties en oude bondgenoten die vervreemd zijn door Trump, zoals Canada en Europa, kunnen waarschijnlijk minder aanvallen verwachten. Maar sommige spanningen zullen waarschijnlijk blijven hangen. En met name in het geval van het VK kan het moeilijker worden om een ​​handelsovereenkomst te sluiten – niet minder – aangezien de heer Biden duidelijk heeft gemaakt dat een dergelijk pact geen hoge prioriteit heeft en mogelijk afhangt van wat Brexit betekent voor de Ierse grens.

5. Zal hij Big Tech uit elkaar halen?

De praktijken van de technische giganten van Amerika worden over de hele wereld zwaar onder de loep genomen – en thuis, waar politici van links en rechts hebben opgeroepen tot strengere regels op gebieden zoals concurrentie en de privacy van consumenten.

Biden heeft het uiteenvallen van bedrijven gesteund als een “laatste redmiddel” en bekritiseerde Facebook en anderen omdat ze niet genoeg deden om desinformatie en andere kwaadaardige inhoud op hun platforms te controleren. Hij heeft gezegd dat hij de intrekking van de Amerikaanse wet die technologiebedrijven beschermt tegen aansprakelijkheid voor inhoud die op hun platforms wordt geplaatst, steunt.

Maar hij en zijn vice-president Kamala Harris, die brede steun hebben gekregen in Silicon Valley, zijn over dit onderwerp ongewoon stil geweest. Ze lieten dergelijke posities bijvoorbeeld niet zien op de campagnewebsite.

Sommige van de veranderingen die worden besproken, vereisen dat het Congres handelt. Maar het Witte Huis heeft op eigen kracht aanzienlijke macht om concurrentieonderzoeken uit te voeren, privacy- en andere regelgeving af te dwingen en kan beslissen of het internationale acties wil bestrijden, zoals inspanningen in het VK en elders om meer belasting te innen van technologiebedrijven.

Dus, met zijn bevoegdheden op andere gebieden beperkt door de Republikeinse aanwezigheid in het Congres, maar de druk om te leveren aan de liberale basis van de Democraten, zal de heer Biden voorstander zijn van technische regulering of zal de kwestie op de achtergrond komen?

.