Verbod op nieuwe benzine- en dieselauto’s in het VK vanaf 2030 volgens het groenplan van PM

Verbod op nieuwe benzine- en dieselauto’s in het VK vanaf 2030 volgens het groenplan van PM

Door Roger Harrabin
BBC-omgevingsanalist

Gepubliceerde duur20 minuten geledenGerelateerde onderwerpenKlimaatwijziging copyright afbeeldingPA Mediaimage caption £ 1,3 miljard zal worden geïnvesteerd in oplaadpunten voor elektrische voertuigen als onderdeel van het plan

Nieuwe auto’s en bestelwagens die volledig op benzine en diesel rijden, zullen vanaf 2030 niet meer in het VK worden verkocht, zei premier Boris Johnson.

Maar sommige hybriden zouden nog steeds zijn toegestaan, bevestigde de heer Johnson.

Het maakt deel uit van wat de premier een “groene industriële revolutie” noemt om de klimaatverandering aan te pakken en banen te creëren in industrieën zoals nucleair.

Critici van het plan zeggen dat de toegewezen £ 4 miljard veel te klein is voor de omvang van de uitdaging.

Het totale bedrag aan nieuw geld dat in het pakket wordt aangekondigd, is een 25e van de verwachte £ 100 miljard aan kosten van de hogesnelheidstrein HS2.

VK klimaatplan: wat betekenen de termen Waarom de koolstofvrije toekomst van het VK regels nodig heeft Extra £ 40 miljoen beloofd voor groene ruimtes in Engeland

De regering zegt dat het deel uitmaakt van een breder pakket van £ 12 miljard aan overheidsinvesteringen dat naar verwachting veel meer financiering uit de particuliere sector zal aantrekken.

Een bron in Downing Street zei dat het een duidelijk signaal zou geven aan investeerders waar ze hun geld voor de toekomst zouden kunnen neerleggen.

Het plan omvat voorzieningen voor een grote kerncentrale – waarschijnlijk in Sizewell in Suffolk – en voor geavanceerde kleine kernreactoren, waarvan wordt gehoopt dat ze naar schatting 10.000 banen zullen creëren bij Rolls-Royce en andere bedrijven.

image copyrightEDFimage caption De regering staat op het punt om groen licht te geven voor een nieuwe kerncentrale in Sizewell in Suffolk

De regering hoopt dat er in totaal maar liefst 250.000 banen zullen worden gecreëerd – vooral in het noorden van Engeland en Wales, met 60.000 in offshore wind.

De revolutie op het gebied van schone energie zal ook de huizen van sommige mensen binnensluipen.

Het kabinet vervroegt tot 2023 de datum waarop nieuwe woningen gezellig moeten zijn zonder gasverwarming.

Gratis woningisolatie: te mooi om waar te zijn?

Het doel is om tegen 2028 600.000 warmtepompen per jaar te installeren – dit zijn energiezuinige elektrische apparaten voor het verwarmen van huizen.

En het heeft de Green Homes Grant voor woningisolatie met een jaar verlengd nadat de eerste tranche enorm was overschreven.

Schone waterstof zal worden bijgemengd in de aardgasvoorziening om de totale uitstoot van gas te verminderen, en de regering zoekt een stad die zich vrijwillig aanmeldt voor een proef met 100% waterstof voor verwarming, industrie en koken.

De waterstof – die een subsidie ​​van maximaal £ 500 miljoen aantrekt – zal onder meer worden geproduceerd in Noordoost-Engeland, deels met energie uit offshore wind.

Afbeelding copyrightGetty Images afbeelding onderschrift De premier wil dat zijn groene plan wordt aangedreven door windparken zoals deze in Redcar, Teesside

De overheid wil gedeïndustrialiseerde gebieden nieuw leven inblazen door waterstofproductie te combineren met de productie van windturbines, en met vier clusters van bedrijven die koolstofafvang en -opslag gebruiken.

Is de ‘revolutie’ van de waterstoftechnologie hoop of hype? Het Britse koolstofafvangproject begint

Dit is wanneer emissies van schoorstenen worden opgevangen en ondergronds in rotsen worden gedwongen. De hoop is om achterstandswijken om te vormen tot hightech hubs. Dit krijgt een subsidie ​​van £ 200 miljoen extra.

Een ander belangrijk punt van het plan is een investering van £ 1,3 miljard in oplaadpunten voor elektrische voertuigen (EV). Subsidies voor kopers van elektrische voertuigen zullen oplopen tot £ 582 miljoen om mensen te helpen bij de overgang.

Er is ook bijna £ 500 miljoen voor de productie van batterijen in de Midlands en Noordoost-Engeland.

In de groener-dan-jij-race op de wegen staat het VK nu op de tweede plaats na Noorwegen, met de afschaffingsdatum voor voertuigen op fossiele brandstoffen in 2025.

Britse autofabrikanten hebben gewaarschuwd voor de omvang van de uitdaging, maar de regering is van mening dat het forceren van technologische veranderingen bedrijven een concurrentievoordeel kan geven.

De heer Johnson zei dat hij hoopte dat zijn beleid tot 250.000 banen in het VK zou creëren en ondersteunen. Experts zeiden dat de £ 4 miljard een lange weg zou gaan als het zou worden besteed aan arbeidsintensieve isolatie, maar niet ver als het zou worden geploegd in dure, gemechaniseerde koolstofafvang.

De premier zei: “Mijn 10-puntenplan zal honderdduizenden groene banen creëren, ondersteunen en beschermen, en tegelijkertijd vooruitgang boeken naar netto nul in 2050.

“ Onze groene industriële revolutie zal worden aangedreven door de windturbines van Schotland en het noordoosten, aangedreven door de elektrische voertuigen die in de Midlands zijn gemaakt en geavanceerd door de nieuwste technologieën die in Wales zijn ontwikkeld, zodat we vooruit kunnen kijken naar een meer welvarende, groenere toekomst. . “

De premier maakte duidelijk dat zijn plannen gericht zijn op het creëren van banen en tegelijkertijd de klimaatverandering aanpakken. Volgend jaar zal hij deze keer in Glasgow een internationale klimaattop organiseren, bekend als COP.

De COP26 VN-top, die 12 maanden werd uitgesteld vanwege de pandemie, wordt gezien als de belangrijkste gespreksronde om klimaatverandering aan te pakken sinds het Akkoord van Parijs in 2015.

De plannen zijn bedoeld om het VK op het goede spoor te zetten om zijn doelstelling van netto nulemissie tegen 2050 te halen.

The PM’s 10-point planimage copyrightGetty Imagesimage caption De overheid heeft ook geld gegeven om fietsen en wandelen te stimulerenOffshore wind: Produceer genoeg offshore-windenergie om elk huis in het VK van stroom te voorzien, verviervoudiging van de productie tot 40 gigawatt in 2030 en ondersteun tot 60.000 banen.Waterstof: Beschikken over vijf gigawatt aan “koolstofarme” waterstofproductiecapaciteit tegen 2030 – voor industrie, transport, energie en woningen – en ontwikkel tegen het einde van het decennium de eerste stad die door gas wordt verwarmd.Nucleair: Het stimuleren van kernenergie als schone energiebron en inclusief voorzieningen voor een grote kerncentrale en voor geavanceerde kleine kernreactoren, die 10.000 banen zouden kunnen ondersteunen.Elektrische voertuigen: Afbouw van de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto’s en bestelwagens tegen 2030 om de overgang naar elektrische voertuigen te versnellen en te investeren in subsidies om auto’s en oplaadpuntinfrastructuur te helpen kopen.Openbaar vervoer, fietsen en wandelen: Fietsen en lopen aantrekkelijker maken om te reizen en investeren in emissievrij openbaar vervoer voor de toekomst.Jet zero en groener maritiem: Ondersteuning van onderzoeksprojecten voor emissievrije vliegtuigen en schepen.Huizen en openbare gebouwen: Huizen, scholen en ziekenhuizen groener, warmer en energiezuiniger maken, inclusief de doelstelling om tegen 2028 jaarlijks 600.000 warmtepompen te installeren.Koolstofopname: Ontwikkeling van wereldleidende technologie om schadelijke emissies uit de atmosfeer op te vangen en op te slaan, met als doel om tegen 2030 10 miljoen ton kooldioxide te verwijderen – gelijk aan alle emissies van de industriële Humber.Natuur: Bescherming en herstel van de natuurlijke omgeving, met plannen om onder meer 30.000 hectare bomen per jaar te planten.Innovatie en financiën: Het ontwikkelen van geavanceerde technologieën en het maken van de City of London tot het mondiale centrum van groene financiering.

Ed Miliband, de secretaris van de schaduwzaken, bekritiseerde het plan en zei dat de financiering “in deze langverwachte” aankondiging “in de verste verte niet voldoet aan de schaal van wat nodig is” om de werkloosheidsnood en de klimaatcrisis aan te pakken.

“Slechts een fractie van de vandaag aangekondigde financiering is nieuw. We hebben geen nieuwe financieringspotten en opnieuw verwarmde toezeggingen nodig, maar een ambitieus plan dat beantwoordt aan de omvang van de taak waarmee we worden geconfronteerd en – cruciaal – nu banen creëert”, aldus de Labour-parlementslid. zei.

Hij zei dat Labour wilde dat de regering de komende 18 maanden £ 30 miljard aan kapitaalinvesteringen vooruit zou brengen en het zou investeren in koolstofarme sectoren om 400.000 extra banen te ondersteunen.

‘Vergis je niet’, zei hij, ‘deze aankondiging van de regering schiet ver achter bij wat nodig is.’

De Groene Partij riep op tot een transformatie van de hele economie om de uitstoot te verminderen, inclusief het schrappen van het wegenbouwprogramma van £ 27 miljard, waardoor de uitstoot daadwerkelijk zal toenemen.

Mike Hulme, hoogleraar Sociale Geografie aan de Universiteit van Cambridge, zei dat critici zich niet moeten bekommeren om precieze details van het plan, omdat het veel belangrijker is om de richting van de reis te onderschrijven die voor de volgende is bepaald. decennium”.

Hij zei: “Het belang van dit plan ligt in het feit dat dit een conservatieve regering is die aanzienlijke bedragen aan overheidsgeld vastlegt om welzijns- en milieudoelstellingen op middellange en lange termijn veilig te stellen.”

Tanya Steele van WWF-UK zei dat de regering “het startschot had afgevuurd op de actie die we moeten zien”.

Ze voegde eraan toe: “We hebben nu de kanselier nodig om de ambitie waar te maken die vandaag is uitgedrukt door middel van een bestedingsevaluatie die elke lijn van overheidsuitgaven test om ervoor te zorgen dat deze verenigbaar is met het bereiken van onze klimaatdoelen.”

Volg Roger op Twitter.

.