Universiteitsmedewerkers dringen aan op onderzoek naar ‘schandaal’ voor prijsstelling van e-books

Universiteitsmedewerkers dringen aan op onderzoek naar ‘schandaal’ voor prijsstelling van e-books

Door Russell Hotten
BBC nieuws

Gepubliceerdduur21 minuten geledenimage copyrightJohanna Andersonimage captionJohanna Anderson zegt dat leren en onderzoek van studenten lijdt

Meer dan 2500 Britse universiteitsmedewerkers hebben opgeroepen tot een onderzoek naar het “schandaal” van buitensporige prijzen voor academische e-books.

“Prijsstijgingen komen vaak voor, zijn plotseling en lijken willekeurig”, waarbij sommige digitale boeken met 200% stijgen, zeggen ze in een brief aan de Kamerleden van het Onderwijscomité.

Organisator Johanna Anderson zei dat sommige e-teksten 10 keer gedrukte exemplaren kunnen kosten, met belastingbetalers en studenten de verliezers.

Uitgevers zeggen dat de kosten te wijten zijn aan de verschillende formaten en het gedeelde gebruik.

Maar mevrouw Anderson zei dat de situatie financieel zo ernstig was geworden voor universiteitsbibliotheken dat het tijd werd voor parlementsleden en mededingingsautoriteiten om uitgevers ter verantwoording te roepen.

Ze noemde het voorbeeld van een economisch boek dat £ 44 kost voor een gedrukt exemplaar, maar £ 423 voor een enkele e-bookgebruiker en £ 500 voor drie gebruikers. Een arbeidsrechtboek kost £ 50 voor een papieren versie, maar is £ 1.600 voor drie gebruikers van de digitale versie.

In een ander geval wordt een boek over werken in de kinderopvang vermeld op £ 30 voor een papieren versie, maar online kost £ 1.045 voor onbeperkte toegang gedurende een jaar. “Er zijn nog veel, veel meer voorbeelden”, zei mevrouw Anderson.

‘Leren lijdt’

De prijzen stijgen al een tijdje, maar de bibliothecaris van de University of Gloucestershire zei dat er meldingen waren van stijgingen tijdens lockdown, toen de toegang tot bibliotheken en boekhandels beperkt was en het moeilijk werd om cursusmateriaal te krijgen.

‘Het is een schandaal. Het is publiek geld’, zei ze. “Studenten zijn geschokt als ik vertel hoeveel het kost om hun teksten te krijgen.

“Mensen gaan er gewoon van uit dat we boeken kunnen krijgen voor de prijzen die ze zien op Amazon en Kindle. Zo werkt het gewoon niet voor universiteiten.

“Het businessmodel voor academische publicaties is verbroken, en zoals je kunt zien aan het aantal mensen dat de brief heeft ondertekend, denken we dat het tijd is voor een onderzoek”, zei ze.

Lezingen moeten steeds vaker worden ontworpen rond welke teksten beschikbaar en betaalbaar zijn, niet wat het beste is om te leren, zei mevrouw Anderson.

Het kopen van meerdere exemplaren van gedrukte boeken is niet het antwoord en simpelweg niet praktisch in het digitale tijdperk waarin er zoveel online gebeurt, voegde ze eraan toe.

image copyrightGetty Imagesimage caption In een digitaal tijdperk gaan meer boeken en onderzoek online

Licenties, auteursrechten, “tussenpersonen” voor het kopen van boeken en een trend voor uitgevers om de toegang tot boeken te “bundelen” tot één duur pakket, spelen allemaal een rol bij welke teksten beschikbaar zijn en tegen welke prijs. “In sommige gevallen is het alsof je heel Waterstones moet kopen om toegang te krijgen tot een paar boeken”, zegt Anderson.

Bibliothecarissen, docenten, onderzoekers en andere vertegenwoordigers van bijna elke universiteit in het VK hebben hun naam bij de brief gevoegd. Het zegt:

Een monopolie gecreëerd door de auteursrechtwetgeving is de hoofdoorzaak van “deze enorme prijsverschillen” en er is geen rechtvaardiging voor. Eerder dit jaar verhoogden ten minste twee bekende academische uitgevers de kosten voor een e-book voor één gebruiker met 200% zonder waarschuwing Licenties van e-books zijn vaak verwarrend en vaak beperkend Uitgevers kunnen e-booklicenties die eerder door universiteiten zijn aangeschaft, intrekken en nieuwe afdwingen. image copyrightGetty Imagesimage caption Uitgevers zeggen dat hun boeken scherp geprijsd moeten zijn, anders kunnen de werken niet meer beschikbaar

In de brief staat: “Gezien het feit dat er deze termijn veel onderwijs online zal worden gegeven en de universitaire ruimtes niet volledig open zullen zijn, onderzoeken universiteitsbibliothecarissen opnieuw leeslijsten en ontdekken dat veel van de inhoud van het e-boek ofwel niet beschikbaar of onbetaalbaar is. .

“Een paar belangrijke spelers monopoliseren de markt en bij gebrek aan concurrentie of alternatieve opties kunnen we ofwel de buitensporige prijzen betalen, ofwel de e-books helemaal niet kopen. De budgetten van de universiteitsbibliotheek zijn eindig en er wordt vaak op bezuinigd.”

Gratis upgrades

Verschillende uitgevers weigerden commentaar te geven of reageerden niet op e-mails.

Uitgever Taylor & Francis, die ook eigenaar is van Routledge, zei echter: “Het vergelijken van individuele printkosten met een digitale licentie die toegang geeft tot veel lezers, geeft niet de realiteit weer van hoe de verschillende formaten worden gebruikt.

“Taylor & Francis zijn van mening dat onze e-tekstboeken redelijk en scherp geprijsd zijn voor de bibliotheekmarkt.”

Het bedrijf wees er ook op dat het tijdens de pandemie en de lockdown enkele gratis toegang tot e-books aan studenten had geboden, evenals gratis upgrades van bibliotheken van eenmalige naar onbeperkte gebruikerstoegang.

Helen Kogan, algemeen directeur van uitgever Kogan Page, zei dat de prijsstelling van het bedrijf “in overeenstemming was met de industriestandaarden”.

“Het biedt flexibele opties voor licenties voor meerdere gebruikers en eeuwigdurende toegang die auteurs een eerlijk rendement opleveren en investeringen in hoogwaardige, rigoureuze academische e-books garanderen om het leren van studenten te ondersteunen.”

Kogan Page werkte tijdens de pandemie ook samen met onderwijsinstellingen om de toegang tot teksten te vergroten, voegde ze eraan toe.

Een woordvoerder van de Onderwijscommissie zei dat het een proces was om de brief en de uitgifte te herzien en vervolgens te beslissen hoe de zaak verder zou worden behandeld.

.