Transgenderstrijd: ‘Ik moest geheim houden wie ik was’

Transgenderstrijd: ‘Ik moest geheim houden wie ik was’

Door Ivana Davidovic
Zakelijke verslaggever, BBC News

Gepubliceerde duur16 minuten geledenimage copyright Caroline Paigeimage captionCaroline vloog straaljagers tijdens de Koude Oorlog, alvorens over te stappen op helikopters

“Ik moest twee levens leiden. Ik moest geheim houden wie ik was”, zegt Caroline Paige, terugdenkend aan haar leven meer dan 20 jaar geleden, toen ze piloot van de Royal Air Force was – en een man.

Tijdens haar 35-jarige luchtmachtcarrière vloog ze tijdens de Koude Oorlog met F4 Phantom-jagers die Sovjetbommenwerpers onderschepten. Ze diende in de Golfoorlog en schakelde daarna over van jets naar helikopters – in Bosnië, Irak en Afghanistan.

Het was een macho-omgeving en erg “Top Gun”, maar Caroline hield van haar werk – ondanks dat ze haar ware identiteit moest verbergen vanwege een wet die LGBTQ + mensen in de Britse strijdkrachten verbood.

“De gevolgen van het vrijgelaten worden waren verschrikkelijk”, zegt ze. Maar toen ze in de dertig was, was ze de pretentie beu.

Een optie was om te vertrekken en buiten het leger over te stappen. Maar Caroline besloot haar zaak aan te vechten.

afbeelding copyright Caroline Paige bijschrift afbeelding “Ik kreeg veel vijandige reacties van mensen die mijn ontslag vroegen”, zegt CarolineListen aan Business Daily: The Pink frontline – transgender discriminatie

Ondanks dat de wet tegen haar was, presenteerde ze haar medische beoordelingen aan de medisch officier van haar eenheid. Caroline zegt dat ze doodsbang was, maar de officier, ook een vrouw, was “absoluut geweldig en werd een bondgenoot” die haar zaak ter harte nam.

Dit was Caroline’s eerste stap om het militaire establishment over te nemen en de eerste transgenderofficier te worden die openlijk in de Britse strijdkrachten diende.

“Zodra mijn aanwezigheid bekend was binnen het leger, kreeg ik veel vijandige reacties van mensen die om mijn ontslag vroegen”, herinnert ze zich.

“Ik werd vrijgelaten in de media. Mensen vroegen waarom een ​​transgender zou mogen dienen. Ik liep een kamer binnen en mensen keerden me de rug toe. Ze vroegen me wat ik aan het doen was in ‘hun’ luchtmacht – gniffelen, giechelen, wijzen, lachen en spottend. “

Over de kakofonie van bedreigingen en beledigingen werden de stemmen van bondgenoten luider, maar Caroline zegt dat ze zich nog steeds erg kwetsbaar voelde: “Ik moest mijn waarde bewijzen voor het leger.”

afbeelding copyright Caroline Paige afbeelding caption Caroline Paige: “Het gaat er niet om wie je bent, het gaat erom wat je kunt doen”

“Ik wilde de best mogelijke persoon in mijn rol zijn. We gingen naar Irak en Afghanistan, waar mijn taak van tactiek en platformbescherming centraal stond, en ik heb uiteindelijk veel prijzen gewonnen. Mensen begonnen te beseffen dat het niet om wie je gaat zijn, het gaat over wat je kunt doen. ”

Ondertussen werd in 2000 het Britse verbod op homo- en biseksuele mensen in het leger opgeheven en in 2014 uitgebreid tot transgenderleden.

Maar wereldwijd heeft de strijd van transgenders om rechten te verwerven een explosief debat op gang gebracht. De Zuid-Afrikaanse auteur Mark Gevisser ziet de zogenaamde “Pink Line” – uitgelegd in zijn nieuwe boek met dezelfde naam – als de frontlinie van de nieuwe gender- en cultuuroorlogen.

In termen van bescherming tegen discriminatie op het werk, zegt hij dat de beste landen de landen zijn waar mensen legaal hun geslacht kunnen veranderen op officiële documenten door alleen zelfbeschikking, in plaats van enige vorm van “certificering”.

“Als je als vrouw op een sollicitatiegesprek komt maar op je identiteitsbewijs staat dat je een man bent, ben je onmiddellijk kwetsbaar voor discriminatie, want hoe gaat het bedrijf je behandelen?”

afbeelding copyright Tommy Trenchard afbeelding onderschrift Mark Gevisser ziet de zogenaamde “Pink Line” als de frontlinie van nieuwe gender- en cultuuroorlogen

Er zijn momenteel ongeveer 12 landen waar mensen legaal hun geslacht kunnen veranderen door zelfbeschikking. Ze bevinden zich bijna allemaal in West-Europa of Latijns-Amerika.

In sommige landen is de kwestie omstreden, zegt de heer Gevisser. Het VK overwoog aanvankelijk zelfbeschikking, maar heeft sindsdien besloten dit niet te doen. In India, waar een uitspraak van het Hooggerechtshof zelfbeschikking toestaat, zegt de regering nu zelf dat een of andere vorm van certificering vereist is.

India is ook een van de weinige landen die transgenders positieve maatregelen op de werkvloer heeft opgelegd, maar het stigma dat eraan hangt, verhindert brede erkenning.

“Overal ter wereld is er een dans tussen wettelijke erkenning en sociale verandering”, zegt de heer Gevisser.

Generaties die meerderjarig worden, stellen steeds vaker hun identiteit in vraag en hun redenen om te voldoen aan bepaalde verwachtingen over wat het betekent om man of vrouw te zijn – dus gesprekken over gender en identiteit zullen alleen maar versnellen.

Soms zal het verschuivende zand van de politiek de gelijkheidswetgeving omkeren, zoals eerder dit jaar in Hongarije gebeurde. Leiders als Viktor Orban in Hongarije of Vladimir Poetin in Rusland zien deze “‘Europese’ normen in strijd met hun nationale traditionele waarden”, zegt de heer Gevisser.

afbeelding copyright Kath Khangpiboon afbeelding onderschrift “Transgenders zijn niet toegestaan ​​in een professionele samenleving”, zegt Kath Khangpiboon

Sommige landen in Azië hebben van oudsher een derde geslacht in hun cultuur gehad, waardoor transgenders een aantal beperkte rechten hebben, maar campagnevoerders vechten nu voor meer erkenning.

Kath Khangpiboon is docent sociologie aan de Thammasat Universiteit in Bangkok. Maar omdat Thailand wettelijk geen geslachtsveranderingen toestaat, wordt ze op het werk nog steeds “meneer” genoemd, ook al leeft ze als vrouw.

En ze heeft moeten vechten voor haar baan. Ze accepteerde de functie in 2014, maar mocht er negen maanden lang niet op in, wat betekende dat het aanbod van een baan werd ingetrokken. Ze beschuldigde de universiteit van discriminatie en daagde haar met succes voor de rechter – in 2018 nam ze eindelijk haar rol op zich.

Hoewel Thailand in 2015 zijn eerste wet inzake gendergelijkheid heeft aangenomen, is de realiteit vaak heel anders. Bangkok is misschien wel de enige Aziatische stad die is opgenomen op lijsten met homovriendelijke toeristische bestemmingen en staat bekend om zijn geslachtsveranderingsoperaties – maar Kath, die zich nu geaccepteerd voelt door haar collega’s, zegt dat dit beeld een ‘grote mythe’ is voor transgender Thais – vooral op het werk.

“Transgenders werken in de entertainment- en schoonheidsindustrie als danseressen en make-upartiesten. De samenleving staat hen toe dat te doen”, zegt ze. “Maar voor advocaten, docenten en docenten is dat anders, want transgenders mogen niet in een professionele samenleving.”

afbeelding copyright Marla Aufmuth afbeelding caption “Bedrijven moeten een kant kiezen”, zegt diversiteitsconsulent Lily Zheng

Dus hoe ziet een inclusieve werkplek voor transgenders eruit? “Eentje waar een transgender zo authentiek kan verschijnen als ze willen”, zegt Lily Zheng, een in Californië gevestigde diversiteitsconsulent, die zelf transgender is.

“Ik wil gerespecteerd worden. Ik wil op mijn gemak zijn als ik naar mijn werk kom en ofwel heel erg op de hoogte is van mijn trans-identiteit, of er helemaal niet over wordt gesproken ”, zegt ze.

Lily gelooft dat de verantwoordelijkheid bij leiders ligt, in plaats van transgenderwerkers, om niet onderhandelbaar te maken dat mensen worden aangeduid met de voornaamwoorden waarmee ze zichzelf voorstellen. Maar ook om ondersteuning en advies te bieden aan medewerkers die zich niet op hun gemak voelen en meer willen weten.

“Eerlijk gezegd zou ik het op dezelfde manier benaderen als iemand me vertelde dat ze het er niet mee eens waren dat zwarte mensen op de werkplek werken of dat vrouwen op dezelfde werkplek werken als mannen”, zegt ze. “Bedrijven moeten wel een kant kiezen.”

.