‘Thuiswerken maakt kinderopvang makkelijker’

‘Thuiswerken heeft kinderopvang gemakkelijker gemaakt’Publicatieduur13 uur geledenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemieimage copyrightRebecca Greenimage captionRebecca Green, een moeder van één, zegt dat thuiswerken haar werk-privébalans’ beheersbaar ‘heeft gemaakt

Nu velen van ons vanuit huis blijven werken, egaliseert dit het speelveld voor werkende moeders die voorheen hun kinderen voor hun carrière moesten plaatsen? Journaliste Katherine Latham, zelf een moeder van drie jonge kinderen, neemt een kijkje.

Iets wat je niet leert tijdens je prenatale lessen, is hoe moeilijk het is om een ​​betaalde baan te behouden en tegelijkertijd moeder te zijn.

Er wordt je niet verteld dat je een keuze moet maken: doorgaan op je carrièrepad, een goed inkomen verdienen en je ambities realiseren – of prioriteit geven aan de zorg voor je kinderen.

Studies tonen aan dat het een wijdverbreid probleem is. Uit een regeringsrapport van vorig jaar bleek dat bijna een derde van de vrouwen in het VK met een kind van 14 jaar of jonger hun werkuren moest verminderen vanwege problemen met de kinderopvang. Bij mannen was dat slechts één op de tien.

Veel moeders zijn simpelweg niet in staat om de kinderdagverblijf of schoolloopbaan te combineren met lange reistijden en stressvolle banen. Dus uiteindelijk verminderen ze hun uren, stoppen ze helemaal of krijgen ze een lager betaalde maar meer lokale baan. Eerdere carrièredoelen lijken plotseling onhaalbaar.

Maar met de pandemie is thuiswerk wijdverbreid. En het is acceptabel geworden om een ​​videogesprek te voeren met een peuter die om je nek hangt of om je uren aan te passen aan de badtijd.

copyright Janina Johanna Sibelius afbeelding caption Janina Johanna Sibelius zegt dat Britse echtgenoten een eerlijker deel van de kinderopvang en huishoudelijke taken moeten doen

Nu veel bedrijven beseffen dat hun personeel met succes op afstand kan werken, en sommige zelfs zover gaan dat ze hun kantoren helemaal afschaffen, zou dit een kans voor vrouwen kunnen zijn om weer op de carrièreladder te komen?

Toen ambtenaar Rebecca Green, 29, ontdekte dat ze twee jaar geleden zwanger was, dacht ze dat ze haar uren zou moeten verminderen – inkomen verliezen en haar carrièremogelijkheden ernstig aantasten.

Zullen vrouwen na de pandemie harder moeten werken? Moeders ‘doen de meeste kinderopvang en klusjes in lockdown’ De financiën van onder de 25 jaar en vrouwen worden het zwaarst getroffen door het virus ‘

Nu haar man maanden achtereen bij de Royal Navy was, zou ze het aan haar overlaten om te jongleren met kinderopvang, woon-werkverkeer en lange dagen werken. Het beloofde stressvol en vermoeiend te worden, en ze zou haar dochtertje door de week nauwelijks zien.

Toen kwam de lockdown terwijl mevrouw Green nog met zwangerschapsverlof was. Toen ze in de zomer weer aan het werk ging, was dat vanuit haar huis in Monmouthshire.

Zonder langdurig woon-werkverkeer kon ze samen met haar dochter Bethan ontbijten en dan op tijd klaar zijn met werken voor thee.

“Het zou moeilijk zijn geweest om Bethan op tijd naar de crèche te krijgen en mij aan het werk”, zegt mevrouw Green. “Thuiswerken heeft het zeker gemakkelijker gemaakt.

“Het is nu veel beter beheersbaar. Vroeger was het niet duurzaam geweest.”

Janina Johanna Sibelius, moeder van twee kinderen van negen en elf jaar, is het ermee eens dat thuiswerken haar leven gemakkelijker heeft gemaakt.

“Mijn bedrijf is erg begripvol”, zegt de 40-jarige, die in Londen woont en in de uitgeverij werkt. “Zolang ik de klus klaart, is er geen druk om uren achter een scherm te verspillen, zodat je kunt zeggen dat je bepaalde uren hebt gewerkt.

“Het heeft geen zin dat te doen als je werkt in een team van professionals die weten hoe ze hun werk moeten doen. Er is vertrouwen dat iedereen zal doen wat nodig is om de gemeenschappelijke doelen te bereiken.”

afbeelding copyright Kara Gammellimage caption Kara Gammell zegt dat coronavirus “het speelveld voor vrouwen in mijn beroep gelijk heeft gemaakt”

Thuiswerken is echter niet zonder uitdagingen. In veel gevallen moeten vrouwen nog steeds het grootste deel van de huishoudelijke taken en kinderopvang op zich nemen – ondanks het feit dat mannen nu ook aan de keukentafel of studeerkamer werken.

Tijdens de Britse lockdown eerder dit jaar besteedden moeders volgens het Office for National Statistics (ONS) gemiddeld drie uur en 32 minuten per dag aan dergelijke onbetaalde arbeid.

De gemiddelde dagelijkse tijd voor vaders was twee uur en 25 minuten, meer dan een uur minder, zegt de RVS.

Mevrouw Sibelius en haar man komen oorspronkelijk uit Finland, waar het voor ouders heel gewoon is om huishoudelijke taken en kinderopvang gelijkmatig te verdelen. Ze zegt dat de culturele verwachtingen van Britse mannen en vrouwen moeten veranderen.

afbeelding copyright Kara Gammell afbeelding onderschrift Kara Gammell zegt dat ze ontbijtradio-interviews kan doen terwijl haar dochter nog in bed ligt

“De Britse samenleving ziet het als de taak van een moeder om de dagelijkse activiteiten van de kinderen af ​​te handelen, terwijl van vaders wordt verwacht dat ze een volledige dag zonder onderbreking werken”, zegt ze.

“Het wordt als een zonde gezien als een vader laat komt nadat hij zijn kinderen op school heeft afgezet. Dit is absoluut verschrikkelijk. Hoe kunnen we ooit gelijkheid tussen mannen en vrouwen bereiken als mannen actief worden aangemoedigd om niet deel te nemen aan het gezinsleven? ? “

Working Families, een Britse liefdadigheidsinstelling die campagne voert voor een betere balans tussen werk en privé, zei vorige maand in een rapport dat “veel ouders vonden dat de culturele weerstand van hun werkgever om op afstand te werken was afgebroken door de pandemie”.

De liefdadigheidsinstelling zegt ook te hebben geconstateerd dat bedrijven meldden dat de productiviteit van het personeel “tijdens lockdown hetzelfde of beter was dan normaal”. Dit komt door factoren als het tevreden zijn van medewerkers dat ze vertrouwd zijn om op afstand te werken, het einde van “presenteïsme”, het wegvallen van woon-werkverkeer en flexibelere werktijden.

Ondertussen zou de helft van de bedrijfsleiders nu eerder geneigd zijn om iemand aan te nemen die niet binnen de woon-werkafstand was, volgens een peiling van het tijdschrift en website Management Today.

Afbeelding copyrightRebecca Greenimage captionRebecca Green is maandenlang alleen thuis met haar dochter omdat haar man bij de Royal Navy is

Kara Gammell, een financieel journalist en oprichtster van de blog Your Best Friend’s Guide To Cash, zegt dat het coronavirus “het speelveld voor vrouwen in mijn beroep gelijk heeft gemaakt”.

“Nu is het standaard dat alle tv- en radiogast-slots op afstand worden gedaan”, voegt de 41-jarige alleenstaande moeder toe. “Ik kan al op de radio verschijnen voordat mijn dochter zelfs maar wakker wordt – en ik kan nog steeds de schoolloop doen.

“Een van de weinige positieve punten van de pandemie is dat werkgevers gedwongen zijn flexibel werken te omarmen. Mensen met kinderopvangverantwoordelijkheden voelen niet langer dat het een geval van ‘of / of’ is.

New Economy is een nieuwe serie waarin wordt onderzocht hoe bedrijven, handel, economieën en het beroepsleven snel veranderen.

“De ‘zwervers op stoelen’-mentaliteit is misschien voorgoed verdwenen en dat is voor mij een complete game-wisselaar. Ik heb het drukker dan ooit vanwege de veranderde houding ten opzichte van werken op afstand.”

Jane van Zyl, chief executive van Working Families, zegt dat ze hoopt dat thuiswerken een verblijf is voor mensen die dat willen, en dat het meer vrouwen in staat zal stellen om na het krijgen van kinderen in hun baan en carrières naar keuze te blijven.

“Naar schatting 54.000 vrouwen [in the UK] verliezen elk jaar hun baan, simpelweg omdat ze een baby hebben gekregen, “zegt ze.” Deze moederschapstraf is een belangrijke motor voor de aanhoudende loonkloof tussen mannen en vrouwen in het VK. “

.