Sunak begint plannen te maken voor een post-Covid-economie

Sunak begint plannen te maken voor een post-Covid-economiePublicatieduur55 minuten geledenRelated TopicsCoronavirus pandemieimage copyrightPA Mediaimage caption “We zien de gegevens elke maand en de schok waarmee onze economie momenteel wordt geconfronteerd, is aanzienlijk” – Rishi Sunak.

Op woensdag begint bondskanselier Rishi Sunak plannen uit te werken voor wat hij hoopt dat een economie zal zijn die verder gaat dan Covid-19. Deze bestedingsevaluatie – waarin het geld wordt beschreven dat overheidsdiensten krijgen voor zaken als de NHS, onderwijs, wegen en politie – heeft alleen betrekking op het financiële jaar 2021-22. Het zal ook geld uittrekken voor de gedecentraliseerde administraties Schotland, Wales en Noord-Ierland.

In normale tijden beslaan beoordelingen drie of vier jaar. Maar zo groot is de economische onzekerheid dat deze vooruitblik beperkt is gebleven tot de komende 12 maanden.

Toch zal de heer Sunak wijzen op de reisrichting voor uitgaven (en mogelijk belastingverhogingen) voor de komende jaren. Er kunnen maar weinig beoordelingen zo verwacht worden. Hier is waar u op moet letten.

De moeilijke financiële achtergrond

Door de economische schok is het VK een armer land geworden. De economie zal naar verwachting minstens 10% kleiner zijn dan verwacht vóór de pandemie.

Naast de uitgavenevaluatie zal de heer Sunak de laatste prognoses voor de economie en de overheidsfinanciën van het onafhankelijke Bureau voor budgetverantwoordelijkheid (OBR) bekendmaken.

Eerder dit jaar voorspelde de OBR een krimp van 13%. Hoewel het niet naar verwachting zo erg zal zijn, zal de krimp waarschijnlijk nog steeds in de dubbele cijfers zitten, en met publieke leningen van meer dan £ 350 miljard – iets wat in vredestijd niet is gezien.

Een moeilijkheid voor de kanselier is dat er al grote tranches van de overheidsuitgaven zijn gedaan. Desondanks zullen sommige gebieden naar verluidt meer krijgen: NHS Engeland, scholen en defensie. Volgens het Institute for Fiscal Studies (IFS) is ongeveer twee derde van de overheidsuitgaven vooraf bepaald.

De hamvraag is of het resterende derde deel voldoende is om rond te draaien. Het antwoord is vrijwel zeker niet. De IFS denkt dat “onbeschermde” diensten zoals de rechtbanken, gevangenissen of de lokale overheid kwetsbaar zijn voor bezuinigingen. Ook het buitenlandse hulpbudget staat op het spel.

copyright afbeelding Getty Images bijschrift afbeelding Leraren behoren tot de werknemers die met een loonstilstand te maken kunnen krijgen.

Sparen, niet uitgeven, zal de agenda van woensdag domineren. En een van de grootste besparingen zou kunnen zijn dat de openbare sector gratis betaalt. Het zou enorm controversieel zijn. Media lekken vorige week beweerden dat de heer Sunak een bevriezing wil voor iedereen behalve eerstelijns NHS-personeel.

Dat zal niet goed vallen bij de politie, leraren, ambtenaren of iemand die denkt dat ze hun steentje hebben bijgedragen om ervoor te zorgen dat de publieke sector het in moeilijke tijden blijft houden. Zelfs een terugkeer naar een limiet van 1% zal waarschijnlijk fel worden verzet.

Sommige commentatoren denken dat de mediaberichten vliegeren van de schatkist waren. Toch suggereerde de heer Sunak in de zomer dat, aangezien de lonen in de particuliere sector een enorme klap hadden gekregen, in het “belang van eerlijkheid” de 5,4 miljoen werknemers van de publieke sector enige pijn zouden moeten delen.

Volgens de IFS is het probleem in vergelijking met lonen in de private sector gedaald tot het laagste niveau in decennia.

Alleen tijdens de pandemie presteerden de lonen in de publieke sector sterker dan in de private sector. Vakbondsleiders hebben al gewaarschuwd voor vakbondsacties om ervoor te zorgen dat de lonen van de leden niet verder achterblijven.

afbeelding copyright Reuters afbeelding bijschrift Er wordt gespeculeerd dat sommige overheidsoperaties zouden kunnen worden verplaatst vanuit Londen

Veel beloften zijn door de pandemie uit de koers gegooid en de regering zal haar agenda voor het nivelleren van noord-zuid zo snel mogelijk weer op de rails krijgen. Uitgaven voor infrastructuur zijn hierbij de sleutel.

Het noorden klaagt er lang over dat de methode van de schatkist die wordt gebruikt om de kosten-batenverhouding van het uitgeven van geld aan grote projecten te berekenen, inherent een voorkeur heeft voor Londen en de rest van het zuidoosten. Verwacht dus enkele wijzigingen in deze berekeningen. En kijk uit of bestedingsbeloften nieuw geld zijn, of gewoon naar voren gebrachte projecten.

Om zijn toewijding te onderstrepen om aan grote langetermijnprojecten te besteden, wordt er gezegd dat de heer Sunak details zou kunnen publiceren van een nationale infrastructuurstrategie en een onderzoeks- en ontwikkelingsstrategie.

En in een symbolische stap dat nivellering meer is dan een kwestie van infrastructuur, heeft de Financial Times gemeld dat de kanselier ook zou kunnen aankondigen dat delen van de regering zouden kunnen verhuizen uit de hoofdstad – met de schatkist voorop.

image copyrightPA Mediaimage caption Belastingverhogingen zijn onvermijdelijk, maar te vroeg stijgt zal het herstel verstikken, zeggen economen Wat gebeurt er daarna?

Terwijl woensdag zal gaan over uitgeven en lenen, zal de kanselier op een gegeven moment moeten beslissen hoe het zal worden betaald. Hij zal hier in de begroting van maart op ingaan, hoewel de meeste economische commentatoren menen dat de economie nog steeds te kwetsbaar zal zijn voor grote belastingverhogingen.

Het is mogelijk dat, met het succes van een Covid-vaccin, de economie herstelt, waardoor de behoefte aan grote stijgingen wordt beperkt. Paul Johnson, directeur van de IFS, vertelde de BBC echter dat hij vier of vijf jaar later nog steeds verwacht dat de economie ongeveer 4% -5% kleiner zal zijn dan vóór de pandemie.

Beperk de uitgaven en verhoog de belastingen te vroeg, en het herstel wordt verstikt. Laat het te laat en de overheidsfinanciën zullen uit de hand lopen.

“Het is een goed oordeel”, zei meneer Johnson. Zowel de kanselier als premier Boris Johnson hebben echter gezegd dat ze geen terugkeer naar bezuinigingen willen.

Er zijn berichten dat de Schatkist geld zou kunnen inzamelen door wijzigingen in de vermogenswinstbelasting, pensioenvermindering of belasting op zelfstandigen. Maar dit is knutselen.

De heer Johnson gelooft dat £ 40 miljard aan belastingverhogingen op korte termijn nodig zijn, en dat soort geld kan niet worden opgehaald zonder de Grote Drie te raken: inkomstenbelasting, btw of nationale verzekering. Deze brengen bijna twee derde van de overheidsinkomsten op.

.