Rolls Royce plant 16 mini-kerncentrales voor het VK

Rolls Royce plant 16 mini-kerncentrales voor het VK

Door Justin Rowlatt
Hoofd omgevingscorrespondent

Gepubliceerd duur1 uur geleden Gerelateerde onderwerpen Klimaatverandering afbeelding copyright Rolls Royce afbeelding onderschrift Ondersteuners beweren dat kleine kernreactoren onopvallend en veilig kunnen zijn

Een consortium onder leiding van Rolls Royce heeft plannen aangekondigd om tot 16 mini-kerncentrales in het VK te bouwen.

Het zegt dat het project de komende vijf jaar 6000 nieuwe banen zal creëren in de Midlands en het noorden van Engeland.

De premier is naar verluidt klaar om ten minste £ 200 miljoen aan te kondigen voor het project als onderdeel van een lang uitgesteld groen plan voor economisch herstel.

Rolls stelt dat het concept niet alleen koolstofarme elektriciteit produceert, maar ook een nieuwe exportindustrie kan worden.

De Britse “Small Modular Reactor” (SMR) -groep van het bedrijf omvat het National Nuclear Laboratory en het bouwbedrijf Laing O’Rourke.

Vorig jaar ontving het £ 18 miljoen om de ontwerpinspanning voor het SMR-concept te beginnen.

Nieuwe kerncentrale in Sizewell op groen licht voor de nucleaire toekomst van Groot-Brittannië, waarover op belangrijke vergadering moet worden beslist

De regering zegt dat nieuwe kernenergie essentieel is als het VK zijn doelstelling wil halen om tegen 2050 netto nulemissies te bereiken – waarbij alle vrijkomende koolstof wordt gecompenseerd door een gelijkwaardige hoeveelheid die uit de atmosfeer wordt geabsorbeerd.

Maar er opent zich een gat ter grootte van een nucleair in het energienetwerk.

Zes van de zeven kerncentrales in het VK moeten tegen 2030 offline gaan en de resterende, Sizewell B, wordt in 2035 ontmanteld.

Samen zijn ze goed voor ongeveer 20% van de elektriciteit van het land.

Wat is een modulaire kerncentrale?

Rolls Royce en zijn partners beweren dat in plaats van enorme nucleaire megaprojecten in modderige velden te bouwen, we een reeks kleinere kerncentrales moeten bouwen van “modules” die in fabrieken zijn gemaakt.

Het doel is om kernenergie om te bouwen tot een zeer hightech Lego-set.

De componenten zouden worden opgesplitst in een reeks van honderden van deze modules die in een centrale fabriek zouden worden gemaakt en over de weg naar de locatie zouden worden vervoerd voor montage.

Het doel is om het grootste probleem van kernenergie aan te pakken: de exorbitante kosten.

De reden dat het zo duur is, is dat de projecten enorm en complex zijn en aan zeer hoge veiligheidsnormen moeten voldoen.

En omdat er zo weinig nieuwe kerncentrales worden gebouwd, zijn er maar heel weinig mogelijkheden om van fouten te leren.

image copyrightEDFimage captionEDF zegt dat Sizewell C zes miljoen huishoudens van elektriciteit zal voorzien en 25.000 banen zal creëren

Dus, Rolls Royce en zijn partners zeggen: laten we ze kleiner maken en er veel van maken, zodat we er echt goed in worden.

Het concept zou de hoeveelheid constructie die gepaard gaat met een nucleair project drastisch verminderen, beweert Tom Samson, de CEO van het UK Small Modular Reactor consortium (UK SMR).

“Als we al die activiteit verplaatsen naar een gecontroleerde fabrieksomgeving die de kosten drukt door vereenvoudiging en standaardisatie”, legt hij uit.

Elke fabriek zou 440 megawatt elektriciteit produceren – ongeveer genoeg om Sheffield van stroom te voorzien – en de hoop is dat ze, zodra de eerste paar zijn gemaakt, ongeveer £ 2 miljard per stuk zullen kosten.

Het consortium zegt dat de eerste van deze modulaire fabrieken over 10 jaar operationeel kunnen zijn, waarna het er twee per jaar kan bouwen en installeren.

Ter vergelijking: de veel grotere kerncentrale die in Hinkley Point in Somerset wordt gebouwd, zal naar verwachting ongeveer £ 22 miljard kosten, maar zal meer dan 3 gigawatt aan elektriciteit produceren – meer dan zes keer zoveel.

Naast de zes kerncentrales die in 2030 offline gaan, is er nog een uitdaging. Je moet rekening houden met een enorme toename van de elektriciteitsvraag in de komende decennia.

Dat komt omdat als we onze netto-nuldoelstelling willen bereiken, we moeten stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen voor transport en woningverwarming.

De regering heeft gezegd dat dit zou kunnen leiden tot een verdrievoudiging van het elektriciteitsverbruik.

image copyrightGetty Imagesimage captionDe regering zegt zich te blijven inzetten voor de bouw van nieuwe kerncentrales De duurzame uitdaging

UK SMR is niet de enige speler die heeft opgemerkt dat er een gat in de markt voor kleinere reactoren zou kunnen zijn. Er zijn wereldwijd tientallen verschillende bedrijven die aan kleine reactorprojecten werken.

Dat baart de critici van kernenergie zorgen. Greenpeace en andere milieugroeperingen zeggen dat kleine kerncentrales vergelijkbare risico’s met zich meebrengen voor het vrijkomen van radioactieve stoffen en de verspreiding van wapens als grote.

De hoofdwetenschapper van Greenpeace UK, Doug Parr, zegt dat als de regering een poging wil wagen om nieuwe technologie aan te pakken om klimaatverandering aan te pakken, het beter is om te investeren in waterstof of geothermische energie.

En er zijn nog meer redenen om het SMR-concept in twijfel te trekken, zegt professor MV Ramana van de University of British Columbia in Canada. Hij is natuurkundige en expert op het gebied van kernenergiebeleid en heeft kleine modulaire reactoren bestudeerd.

afbeelding copyright Rolls Royce

Hij zegt dat de tijdschaal van de Britse SMR voor de eerste fabriek van 10 jaar optimistisch kan zijn. De enige constante in de geschiedenis van de nucleaire industrie tot nu toe is dat grote nieuwe concepten nooit op tijd en binnen budget binnenkomen, zegt hij.

Hij is sceptisch dat het fabrieksconcept aanzienlijke kostenbesparingen kan opleveren, gezien de complexiteit en schaal van zelfs een kleine kerncentrale. Kleinere fabrieken zullen aan dezelfde strenge veiligheidsnormen moeten voldoen als grote, benadrukt hij.

Waar het concept elders is uitgeprobeerd – bijvoorbeeld in de VS en China – zijn er grote vertragingen en zijn de kosten uiteindelijk vergelijkbaar met die van grote kerncentrales.

Ten slotte vraagt ​​hij zich af of er in de jaren 2030 een markt voor deze planten zal zijn, wanneer UK SMR zegt dat de eerste klaar zal zijn.

“Over tien jaar zal de concurrentie bestaan ​​uit hernieuwbare energiebronnen die veel goedkoper zullen zijn met veel betere opslagtechnologie dan we nu hebben”, zegt prof. Ramana.

Download de bijgewerkte BBC Energy Briefing (10,4 MB) (PDF, 10,4 MB)De weg naar schone energie Exporteer kansen

Maar de machtige adviseur van Boris Johnson, Dominic Cummings, staat erom bekend dat hij ingenomen is met het modulaire nucleaire idee.

Een van de redenen waarom de regering zo hard heeft gevochten om zichzelf te bevrijden van de EU-staatssteunregels, is dat ze de schouder kan nemen achter technologieën waarvan ze denkt dat ze de Britse economie en haar werknemers een echte boost zullen geven.

Modulair nucleair heeft het potentieel om precies dat te doen.

Als Rolls Royce en zijn partners kunnen aantonen dat het fabrieksconcept echt op tijd en binnen budget hoogwaardige kerncentrales oplevert, dan is er potentieel een enorme wereldmarkt voor de technologie.

De prijs per eenheid elektriciteit mag dan hoger zijn dan bij wind of zon, wijst de adviseur schone energie Michael Liebreich aan, maar kernenergie levert vrijwel 24/7 stroom en kan daarom een ​​premie afdwingen.

UK SMR pitchen het concept als een Britse oplossing voor de wereldwijde uitdaging om klimaatverandering aan te pakken en zegt dat er een enorme exportmarkt zal zijn naarmate de wereld begint over te schakelen op koolstofarme energie.

Het gerucht gaat dat Boris Johnson van plan is om een ​​grote stap te zetten in kernenergie.

Zijn regering heeft altijd gezegd dat nieuwe kernenergie een belangrijk onderdeel zal worden van het toekomstige energiesysteem van Groot-Brittannië.

Naast de potentiële investering in SMR’s, heeft de BBC al gemeld dat de regering naar verwachting de lang besproken nieuwe grote kerncentrale in Sizewell in Suffolk groen licht zal geven.

De heer Johnson zal naar verwachting zeggen dat deze investeringen essentieel zijn als het VK zijn belofte wil nakomen om de economie tegen 2050 koolstofarm te maken als onderdeel van de wereldwijde inspanning om de klimaatverandering aan te pakken.

En hoewel er goede redenen kunnen zijn om te betwijfelen of het SMR-concept zijn belofte van goedkope kernenergie zal waarmaken, lijdt het geen twijfel dat het precies het soort optimistische visie biedt voor de industriële toekomst van het VK waar de regering wanhopig naar op zoek is.

Volg Justin op Twitter.

Ik heb de hele wereld over gereisd voor de BBC en overal bewijzen van milieuschade en klimaatverandering gezien. Het is de grootste uitdaging waarmee de mensheid ooit is geconfronteerd. Om het aan te pakken, moet de manier waarop we vrijwel alles doen, veranderen. We hebben gelijk als we ons zorgen maken en bang zijn bij het vooruitzicht, maar ik denk dat we dit ook moeten zien als een spannend verkenningsverhaal, en ik ben heel blij dat ik de kans heb gekregen op een plaats op de eerste rang als hoofdcorrespondent voor de omgeving.

Kernenergie: zijn we te bezorgd over de risico’s van straling Wat de heroïne-industrie ons kan leren over zonne-energie Greta Thunberg, de klimaatactiviste die niet van campagne houdt Notities en sneeuwlaag: Extreme klimaatwetenschapcommentaren Bekijk reacties.