Rishi Sunak zegt dat Bestedingsreview geen soberheid betekent

Rishi Sunak zegt dat Bestedingsrecensie geen soberheid betekent Gepubliceerde duur28 minuten geleden Gerelateerde onderwerpen Coronavirus pandemie copyright afbeelding Getty Images

Rishi Sunak heeft gezegd dat mensen “geen bezuinigingen zullen zien” wanneer hij deze week aankondigingen doet voor openbare diensten, ondanks de miljarden die zijn uitgegeven aan de pandemie.

Het kabinet heeft aangegeven dat het zich aan beloftes uit het verleden zal houden bij het toewijzen van middelen aan politie, verpleegkundigen en scholen.

Woensdag zal de bondskanselier de uitgavenoverzicht toelichten.

Het zal schetsen hoe het geld van de belastingbetaler zal worden besteed aan afdelingen zoals gezondheidszorg en onderwijs.

Maar terwijl hij een terugkeer naar bezuinigingen uitsluit, heeft de heer Sunak ook gewaarschuwd dat de mensen binnenkort een “economische schok blootgelegd” zullen zien.

Hij vertelde de BBC-show Andrew Marr dat de recordlening van de overheid om het coronavirus aan te pakken moet worden “geworsteld”.

Wat is een bestedingsbeoordeling? Welke gevolgen heeft het voor u? Waar leent de overheid miljarden van? Sunak krijgt te maken met terugslag over de loonstop in de publieke sector

Dat suggereert dat belastingverhogingen of bezuinigingen verder op de weg kunnen zijn. De uitgavenevaluatie zal een duidelijker beeld geven van de economische schade die de pandemie tot dusver heeft aangericht.

Vorige week werden berichten dat de heer Sunak de lonen van personeel in de publieke sector zou bevriezen, ontvangen met felle kritiek van vakbonden en arbeiders, hoewel het NHS-frontlijnpersoneel waarschijnlijk van een dergelijke stap zal worden uitgesloten.

Sprekend op Sky’s Sophy Ridge Op zondag zei de bondskanselier: “Je zult volgende week geen bezuinigingen zien, wat je zult zien is een toename van de overheidsuitgaven voor dagelijkse openbare diensten, een behoorlijk aanzienlijke die steeds groter wordt. had vorig jaar. “

Maar terwijl hij zei dat hij “geen commentaar kan geven op het toekomstige loonbeleid”, voegde de heer Sunak eraan toe: “Als we nadenken over openbare loonregelingen, denk ik dat het volkomen redelijk zou zijn om die in de context van het bredere economische klimaat te zien.”

Aangenomen wordt dat de kanselier de lonen in de publieke sector wil bevriezen, aangezien de gemiddelde inkomsten uit de private sector dit jaar zijn gedaald.

Maandag zal schaduwkanselier Anneliese Dodds een toespraak houden waarin wordt gesteld dat: “Door het loon van brandweerlieden, ziekenhuisportiers en onderwijsassistenten te bevriezen, zullen ze zich zorgen maken over het aan elkaar knopen voor de kerst – dat betekent dat ze zullen bezuinigen op hun uitgaven en onze economie zal niet zo snel herstellen. ”

copyright afbeelding Getty Images

Labour roept de regering op om in de komende 18 maanden £ 30 miljard aan kapitaaluitgaven naar voren te schuiven om nieuwe banen te creëren.

Eerdere bestedingsverplichtingen van de regering omvatten het inhuren van 50.000 extra verpleegsters en 20.000 extra politieagenten tegen 2023.

Het Reality Check-team van de BBC wijst er echter op dat hoewel 30.000 nieuwe verpleegkundigen lokaal worden opgeleid of vanuit het buitenland worden gerekruteerd, 20.000 van de 50.000 aangekondigde rollen bestaande verpleegkundigen zijn die worden overgehaald om in het beroep te blijven.

Het Reality Check-team wijst er ook op dat het toevoegen van 20.000 politieagenten het totale personeelsbestand zal terugbrengen naar de 143.000 politieagenten die in dienst waren vóór de verkiezingen van 2010 toen de conservatieven aan de macht kwamen.

De regering heeft ook beloofd de uitgaven voor scholen in het boekjaar 2021-2022 met £ 2,2 miljard te verhogen en £ 1,5 miljard te besteden aan bouwwerkzaamheden aan hogescholen.

De Schatkist kondigde zondag aan dat nog eens 1,25 miljard pond zal worden toegewezen aan de gevangenissen.

De regering zegt dat in totaal £ 4 miljard zal worden toegewezen om de komende vier jaar meer dan 18.000 extra gevangenisplaatsen in Engeland en Wales te bouwen. Sinds 2015 zijn er zo’n 10.000 van deze plaatsen gepland.

De heer Sunak zei: “Dit is een moeilijk jaar voor ons allemaal geweest. Maar we laten het niet in de weg staan ​​om onze beloften na te komen – het Britse volk verdient uitstekende openbare diensten, en we blijven ons inzetten om hun prioriteiten te vervullen onze openbare diensten centraal stellen in onze economische vernieuwing. “

.