Rishi Sunak: Waarom zou het mij iets kunnen schelen wat hij zegt?

Rishi Sunak: Waarom zou het mij iets kunnen schelen wat hij zegt?

Door Lucy Hooker
Zakelijke verslaggever

Gepubliceerdduur11 minuten geledenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemie delenSharenocloseShare pagelinkKopieer linkOver sharingimage copyrightMelissa Aitchisonimage captionVeel van de vorig jaar afgestudeerde vrienden van student Melissa hebben moeite om werk te vinden

Wakker worden met de schok die de Britse economie dit jaar heeft gehad, zou het je vergeven zijn als je het dekbed weer over je hoofd zou willen trekken.

Rishi Sunak voelt waarschijnlijk hetzelfde.

Maar woensdag zal hij ons in zijn Spending Review moeten vertellen hoe erg de dingen zijn. Dan zal hij uitleggen hoe hij van plan is het komend jaar aan te pakken.

Het gaat om meer dan alleen het aanpassen van cijfers. Het geeft ons een idee van wie er een loonsverlaging kan krijgen, in welke gebieden de overheid wil investeren, zoals scholen, ziekenhuizen en wegen.

Het kan ons ook vertellen waar banen zullen worden gecreëerd en of – of misschien hoe snel – we mogelijk te maken krijgen met hogere belastingen.

Wanneer wordt het gemakkelijker?

Melissa Aitchison, studente aan Nottingham University, wil weten wanneer de economie sterker wordt.

Ze financiert haar masterjaar door in een restaurant te dienen als serveerster, maar zelfs als het na het afsluiten weer opengaat, heeft ze kortere uren en neemt ze minder geld mee naar huis.

‘Mensen geven niet zo vaak fooien’, zegt ze, en ze is bang dat het even zal duren voordat het zelfvertrouwen terugkeert.

“Zelfs als we een vaccin hebben en het steeds drukker worden, denk ik dat het lang zou duren, omdat mensen nog steeds op hun hoede zijn voor de [economic] gevolgen van corona en zal geld besparen ”, zegt ze.

Zeven manieren waarop de jongeren zijn getroffen door Covid Young people en de toekomst van de ‘Covid Generation’ Hoe vind ik een nieuwe baan tijdens Covid?

Dus hoe meer meneer Sunak kan doen om de algemene economische groei te stimuleren, des te beter wat haar betreft, vooral als ze serieus op zoek gaat naar een baan. Veel van haar vrienden die vorig jaar zijn afgestudeerd, hebben moeite om een ​​baan te vinden die bij hun kwalificaties past.

We gaan horen hoeveel de economie dit jaar is gekrompen en het zou meer dan 10% kunnen zijn. In normale jaren groeit het in ieder geval een beetje.

image copyrightKara Gammellimage captionBlogger Kara Gammell Zal ik meer financiële hulp krijgen?

Iedereen die op zoek is naar werk en afhankelijk is van overheidsuitkeringen, moet luisteren naar wat Rishi Sunak zegt over de extra £ 20 per week die aan het begin van de pandemie aan Universal Credit is toegevoegd. Het is momenteel gepland om in april te gaan.

Financieel blogger Kara Gammell zegt dat als de kanselier goed nieuws wil brengen “dit de tijd is dat hij een verlenging daarvan aankondigt”.

Maar de kanselier staat ook onder druk om de astronomische uitgaven als gevolg van de pandemie te beteugelen, dus dat zal misschien niet gebeuren.

Krijg ik een loonsverhoging?

Er zijn ook andere manieren waarop hij zou kunnen bezuinigen.

Sophie Wilkes, een 25-jarige lerares in het basisonderwijs, wil weten of meneer Sunak doorgaat met een plan om het loon voor werknemers in de publieke sector zoals zij te bevriezen.

Na de financiële crisis werd hun loon bijna tien jaar lang bevroren voor leraren en andere werknemers in de publieke sector. Zodra rekening is gehouden met de inflatie, betaalt u vaste bedragen aan een loonsverlaging in termen van wat het u zal kopen.

copyright afbeelding Getty Images Bijschrift afbeelding Leraren behoren tot de werknemers die mogelijk te maken krijgen met een loonstop

Gezien hoeveel extra werk het schoolpersoneel van haar basisschool in de binnenstad in Cardiff in zijn jaar heeft gestoken, vindt Sophie het idee “een beetje schokkend”.

Politie, brandweer en gevangenispersoneel, lokale overheidsmedewerkers en leden van de strijdkrachten zouden in hetzelfde schuitje kunnen zitten. Maar het NHS-personeel zou nog steeds een loonsverhoging krijgen, volgens de onbevestigde rapporten die vorige week circuleerden.

Hoe zit het met de Brexit?

Terwijl de pandemie van het coronavirus de uitgavenplannen van de bondskanselier op zijn kop heeft gezet, hoopt de 24-jarige vleesveehouder en veehouder Matt Rollason dat Sunak ook woensdag meer te zeggen zal hebben over de plannen na de Brexit.

“Ik denk dat voor de meeste boeren het belangrijkste, eerste ding om mee om te gaan, de Brexit is.

“De overheid moet ervoor zorgen dat er een naadloze handel is in voedsel- en landbouwgoederen, niet alleen naar de Europese Unie (EU), maar ook elders. Om dat te doen, moeten ze geld vrijmaken voor zaken als douanecontroles, grenscontroles en beheerder.”

copyright afbeelding Matt Rollason

Zonder deze extra financiering zou er een “groot risico” kunnen zijn voor het “ingewikkelde en gecompliceerde” systeem van voedselvoorziening in het VK, zegt Matt.

Op de lange termijn hoopt de boer uit Lancashire dat de kanselier ook de omschakeling van EU-landbouwsubsidies naar een nieuwe Engelse regeling zal steunen met een “serieus bedrag”. Dit zou boeren belonen voor het doen van dingen die het milieu ten goede komen, zoals het aanplanten van bossen.

“Als de regering het serieus neemt over de landbouw die naar een netto nulemissie gaat en de klimaatuitdaging waar we allemaal voor staan, dan moet dat binnen zijn [the Spending Review],” hij zegt.

Moet ik meer belasting betalen?

Rishi Sunak zou ook kunnen wijzen op toekomstige belastingverhogingen om de pandemie-uitgaven te helpen betalen – hoewel de kans groter is dat er volgend voorjaar specifieke veranderingen in de begroting komen.

Economen zeggen dat te vroeg bezuinigen of belastingen verhogen het risico loopt om het tapijt onder de economie vandaan te trekken voordat deze de tijd heeft gehad om weer op de been te komen en de economie te laten groeien is een veel betere manier om meer belasting te heffen.

Als we meer belasting betalen of als ons loon laag is, zullen we minder snel uitgeven, zegt Iona Bain die de Young Money-blog schrijft. “En dat is wat er nodig zal zijn om de economie een vliegende start te geven.”

media captionRasheed verloor zijn volledig bekostigde plaats op een pilotenopleiding vanwege de pandemie Zal ik meer kans maken op een baan?

Iona verwacht van de bondskanselier dat hij enkele infrastructuurprojecten met ons doorneemt, vooral waar ze kunnen helpen om de delen van het VK die de grootste economische problemen hebben, te “nivelleren”.

Maar ze zou ook graag wat ambitieuzere plannen zien voor het verbeteren van de digitale netwerken in het VK en voor woningbouw die op de lange termijn de huizenprijzen kunnen verlagen. Dat kan een boost geven aan banen in techniek, techniek, transport, duurzame energie en bouw.

“Als ze beloften voor infrastructuuruitgaven waarmaken, kunnen ze kansen creëren voor jongeren. Als je bijvoorbeeld in een sector zit die echt is beschadigd door lockdown, bestaat de kans dat je kunt draaien en bijscholen.

“Die advertentie die we zagen over de omscholing van ballerina’s in cyber, die werd terecht bespot…. Maar ik denk dat het bredere punt waar is dat er nieuwe digitale carrières zijn die jongeren zouden kunnen en moeten overwegen.”

copyright afbeelding Barbara Leatham Photography afbeelding caption Roni Savage Hoe zit het met kleine bedrijven?

Een andere persoon die op dat nieuws wacht, is ondernemer en ingenieur, Roni Savage. De bestedingsevaluatie kijkt slechts één jaar vooruit, maar ze hoopt op wat meer duidelijkheid daarna.

Wat haar bureau, adviesbureau voor milieutechniek, Jomas Associates, nodig heeft, is een teken van de kanselier dat zowel het midden- en kleinbedrijf (MKB) er baat bij zullen hebben als de industriereuzen.

“Hij kon in dit stadium het belang erkennen van het betrekken van het MKB”, zegt ze. “Dat zou echt een grote overwinning voor ons zijn.”

Elke toezegging om de economie groener te maken, zou ook haar bedrijf ten goede moeten komen.

“Boris had het over beter terug bouwen. We zoeken dat niet alleen in woorden maar in daden”.

.