PS5-lanceringsdag vertragingen in de levering en ruzie over wie de schuldige is

PS5-lanceringsdag vertragingen in levering en ruzie over wie de schuldige is Gepubliceerde duur34 minuten geleden image copyright Sony

Klanten die een PlayStation 5 vooraf hebben besteld bij de Britse retailer Game, ontvangen deze mogelijk niet op de lanceringsdag, deels vanwege de enorme vraag – en ook vanwege de grootte van de console.

In een e-mail aan klanten gaf Game koeriersbedrijf Yodel de schuld, dat krachtig heeft ontkend dat het de schuld heeft.

Mensen die de console graag in handen willen krijgen, hebben ook moeite om bij andere online retailers te bestellen.

Er zijn enorme virtuele wachtrijen op de website van retailer Curry.

De PS5 wordt op 19 november uitgebracht in het VK, maar door lockdown kunnen mensen er geen kopen in fysieke winkels. De lancering in de VS vond vorige week plaats.

Currys PC World werd gedwongen een virtueel wachtrijsysteem in te stellen dat uitgroeide tot 150.000 lang, terwijl John Lewis en de eigen site van Game te lijden hadden van trage laadtijden omdat ze werden overspoeld met hoopvolle klanten. Er waren ook problemen met de websites van Tesco en John Lewis.

Degenen die vandaag hun consoles hopen te ontvangen, zijn afkomstig van pre-orders die in september hebben plaatsgevonden. Veel mensen aan wie geen pre-order was toegewezen, probeerden een console te kopen toen de voorraad op de lanceringsdag om 09.00 uur in de uitverkoop ging.

Grootte doet er toe

Mensen die vooraf bestellen bij een van de grootste retailers, Game, kunnen met teleurstelling worden geconfronteerd als ze verwachtten hun goederen op de lanceringsdag uit te pakken.

In een e-mail aan klanten zei Game: “Vanwege het volume van PlayStation 5’s op de Britse markt en de grootte van het product, heeft de lancering geleid tot leveringsproblemen in het hele VK voor alle retailers en koeriers.”

Het gaat verder met te zeggen dat het “meerdere koeriers” heeft moeten gebruiken om de consoles op tijd te bezorgen, maar Yodel heeft vervolgens uitgekozen en gezegd dat het bedrijf ons heeft laten weten dat niet alle bestellingen die door hen geleverd moeten worden, bij vrijgave zullen worden afgeleverd. dag”.

Yodel gaf een furieuze opheldering over zijn rol. “Yodel werkt niet rechtstreeks met Game. Onze klant is GFS, een fulfilmentbedrijf dat samenwerkt met Game”, staat er in een verklaring.

“We zijn altijd duidelijk geweest over de ordervolumes die we voor hen kunnen uitvoeren en het is zeer teleurstellend dat de naam van Yodel ten onrechte is gebruikt in een e-mail aan klanten over de status van de bestellingen.”

Het zei dat er “momenteel geen vertragingen waren binnen ons netwerk”.

media caption BEKIJK: Hands-on met de PS5

Game heeft sindsdien duidelijk gemaakt dat de “overgrote meerderheid” van de leveringen op tijd zou worden geleverd en de rest een dag later.

Lanceer dag ellende

Desalniettemin hebben de vertragingen ertoe geleid dat klanten frustratie op Twitter koelden – veel daarvan was gericht op Yodel.

Sommige van degenen die een pre-order hadden geplaatst bij Game, vroegen waarom ze een extra vergoeding hadden betaald om een ​​Royal Mail-bezorging te krijgen die nu aan een ander koeriersbedrijf is gegeven.

Anderen meldden vertragingen bij bestellingen van Amazon en andere retailers.

Piers Harding-Rolls, een gaming-analist bij onderzoeksbureau Ampere, zei dat de vraag naar zowel de PS5 als de nieuwe Xbox-consoles erg groot was geweest en waarschijnlijk “in golven zou komen als het product wordt aangevuld”.

“Het is duidelijk teleurstellend voor consumenten die een pre-order hebben geplaatst om hun console niet te ontvangen op de lanceringsdag. De situatie wordt verergerd omdat er geen mogelijkheid is om op de lanceringsdag te kopen in de fysieke winkel zoals in het verleden.

“Of u nu wel of niet wordt beïnvloed, lijkt af te gaan van de winkelier die u vooraf heeft besteld, wat aangeeft dat dit een bedrijfsspecifiek probleem is in plaats van een breder brancheprobleem. Het VK staat in dit opzicht niet alleen – sommige Amerikaanse detailhandelaren hadden ook hun uitdagingen vorige week tijdens de lanceringen. “

.