Opmerkelijk: de ondergang van Clydesdale Bank

Opmerkelijk: de ondergang van Clydesdale Bank

Door Douglas Fraser
Zakelijke en economische redacteur, Schotland

Gepubliceerdduur1 uur geledenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemie delenSharenocloseShare pagelinkKopieer linkOver sharingimage copyrightCYBGimage captionThe Clydesdale £ 5 plastic note featured Schotse technische pionier Sir William ArrolClydesdale Bank is onderweg en hoewel de circulatie van haar bankbiljetten zal doorgaan, zal dat op een veel kleinere schaal gebeuren.Het grijpt terug naar de oorsprong van papieren bankbiljetten, die door Schotse bankiers werden geïnnoveerd, waarbij ze zich overgaven aan gewetenloze en soms belachelijke tactieken om elkaar te ondermijnen.

Als geld schaars lijkt, staan ​​de bankbiljetten van Clydesdale op het punt veel meer te worden. De eigenaar van het merk, Virgin Money, trekt zich terug van zijn contracten om geldautomaten te leveren die worden beheerd door rivaliserende geldschieters.

U krijgt niet langer een knapperig Clydesdale-polymeerbiljet wanneer u geld trekt uit Santander-, TSB-, Co-op- of Asda-machines. Het contract om ze te leveren wordt overgenomen door de andere emittenten van notes, Royal Bank of Scotland en Bank of Scotland.

U denkt misschien dat dit het snel dalende gebruik van contant geld weerspiegelt. En dat kan een deel van het verhaal zijn.

We leren vandaag van nieuw onderzoek van Bristol University voor de Financial Conduct Authority, waaruit blijkt dat het aantal gratis te gebruiken geldautomaten in de twee jaar tot maart vorig jaar met 19% of meer dan 10.000 is gedaald, terwijl het aantal het aantal opnames.

De overgang naar infectievrije contactloze kaartbetalingen tijdens de Covid-crisis heeft het verminderde gebruik van readies versneld.

copyright afbeelding Getty Images

Maar dit heeft meer te maken met het nog sneller teruglopende gebruik van het merk Clydesdale Bank, 182 jaar na de oprichting in Glasgow.

Eind februari is het verdwenen uit de fascia van al zijn takken, vervangen door Virgin Money.

Die bank, gevestigd in Edinburgh, werd overgenomen door Clydesdale, of beter gezegd, de moedermaatschappij die op de beurs genoteerd staat als CYBG. De ‘Y’ staat voor het andere oude merk, Yorkshire Bank.

Met pensioen gaan

In een omgekeerde merkovername, onder licentie van de Virgin Group van Sir Richard Branson, gaf CYBG vorig jaar de naam Virgin Money. Het plan is om dat te gebruiken om uit te breiden buiten Schotland en zijn grasmat in Yorkshire als de grootste uitdager van de dominante big five van de Britse retail- en zakelijke kredietverstrekkers.

Dit laat een anomalie van bankbiljetten achter – volkomen toepasselijk, aangezien Schotse bankbiljetten zelf abnormaal zijn.

Clydesdale Bank, niet langer een handelsmerk, zal blijven verschijnen op de bankbiljetten die u uit de geldautomaten van Virgin Money haalt, maar niet op andere.

Het idee om een ​​Virgin Money-bankbiljet uit te geven, moet Sir Richard Branson hebben aangesproken, vooral als zijn vrolijke physog erop verscheen met een vliegtuig of ballon. Maar dat gebeurt niet.

image copyrightPAimage captionHet gezicht van de oprichter van Virgin Richard Branson komt niet voor op Schotse bankbiljetten

Virgin Money zegt niet hoeveel contant geld het met pensioen gaat als de bankbiljetten worden geretourneerd, maar het zal een grote vermindering zijn ten opzichte van de £ 2,3 miljard die volgens mij nu in omloop is – ongeveer 47% van het totaal aan Schotse bankbiljetten.

Je zou er niet op wedden dat het oneindig doorgaat, want het is een vreemde en dure reclame- en marketingtool om een ​​merk te ondersteunen dat tot de geschiedenis behoort.

Onderliggende druk

Dat is tenslotte wat Schotse bankbiljetten zijn – iets om Londense taxichauffeurs te irriteren, en reclame voor hun uitgevers.

Het was niet altijd zo. Bankbiljetten waren een innovatie in de begintijd van het Schotse bankwezen, toen de hongersnood aan het einde van de 17e eeuw betekende dat goud moest worden uitgegeven aan het importeren van voedsel. Omdat goud dus zeer schaars was, vertegenwoordigde het bankbiljet een belofte om de houder die het met edelmetalen munten overhandigde, terug te betalen.

Omdat er meer bankbiljetten werden uitgegeven dan het goud en zilver dat ze in de kluizen ondersteunde, innoveerden banken in het uitbreiden van krediet. Maar ze moesten dat voorzichtig doen. In de 18e eeuw liepen ze het risico dat rivaliserende banken hun veel bankbiljetten tegelijk zouden overhandigen, een gewetenloze tactiek die sommige emittenten deed zinken.

Het moderne equivalent zou een run op een bank zijn, wanneer spaarders in paniek raken en eisen om hun geld eruit te halen, veel meer dan het beschikbare geld op de dag zelf. Herinner je je de wachtrijen buiten Northern Rock in 2007 – een van de eerste aanwijzingen in Groot-Brittannië van de onderliggende druk die leidde tot de financiële crash het volgende jaar?

copyright afbeelding Getty Images

De Schotse geschiedenis hiervan wordt gedetailleerd beschreven in de recente prachtige geschiedenis van Edinburgh (en Schotse) financiën, City of Money, geschreven door Ray Perman.

Hij vertelt over de smerige trucs die de Bank of Scotland, de ‘Old Bank’ op de Royal Bank of Scotland, ’the New Bank’ bezocht.

Maar toen twee rivalen in Glasgow werden opgericht, bekend als de Ship and the Arms-banken, die de heraldiek weerspiegelden die ze gebruikten, sloegen de gevestigde rivalen van Edinburgh de handen ineen om de Weegie-dreiging af te weren. Het is een verhaal dat voor herhaling vatbaar is.

Betaald in sixpences

Hun dreigementen en vuile trucs omvatten het met succes blokkeren van het gebruik van Glasgow-bankbiljetten om douane en accijnzen te betalen. Maar de tabakshandelaren in Glasgow waren trouw aan die van henzelf.

In 1757 werden de banken in Edinburgh benaderd door ene Archibald Trotter, een voormalige handelsfinancier, met een plan om de uitdagers van Glasgow te ondermijnen.

Met een salaris van £ 150 en voorzien van £ 5.000 aan krediet, vestigde de heer Trotter zich op Clydeside als een handelaar in wissels, met de bedoeling de Glasgow-banken onder druk te zetten met zijn eisen voor onderpandmunten. De bankiers uit Glasgow, schrijft Perman, beseften al snel wat hij van plan was, en de wapenbank besloot op zijn kosten plezier te maken.

‘Ze beperkten de uren dat ze bereid waren bankbiljetten in te wisselen en betaalden hem slechts in zes pence. Er waren 40 sixpences in het pond en Trotter presenteerde £ 100 of meer per keer, waardoor er voldoende ruimte was voor fouten en vertraging.

“ De bankbediende telde moeizaam de kleine zilveren munten, verloor af en toe de tel en moest opnieuw beginnen, of liet er een op de grond vallen, een ander excuus om het proces opnieuw te starten, of er een te vinden waarmee misschien was geknoeid en die moest ga op pad om een ​​second opinion te krijgen om te bepalen of deze wel of niet geldig was. Als ze geen tijd meer hadden, moest het proces de volgende dag opnieuw worden gestart. “

Bankuren waren kort, schrijft Perman, omdat het tellen van munten bij kaarslicht in de winter een riskante onderneming was.

De onderneming van meneer Trotter duurde niet lang. Maar uit mijn ervaring weet iedereen die recentelijk in een Indiase bankfiliaal heeft doorgebracht waarschijnlijk hoe hij zich voelde.

.