Nieuwe vliegtuigen spioneren kansen te midden van ruimtevaartproblemen

Nieuwe vliegtuigen spioneren kansen te midden van ruimtevaartproblemen

Door Michael Dempsey
Technologie van zakelijke verslaggever

Gepubliceerde duur1 dag geleden delenSharenocloseShare pagelinkKopieer linkOver sharingimage copyrightVertical Aerospaceimage captionVertical Aerospace test technologie op haar Seraph-vliegtuig

Michael Cervenka traceert zijn interesse in techniek terug naar de invloed van zijn grootvader.

“Hij was orgelbouwer en liet me op de vloer van zijn werkplaats schroeven uitzoeken toen ik 18 maanden oud was”, zegt hij.

Die interesse nam letterlijk een vlucht. Hij is nu de baas van het in Bristol gevestigde Vertical Aerospace en heeft zich ontwikkeld tot elektrische verticale start- en landingsmachines (eVTOL).

Met het potentieel om stil en zuinig te zijn, worden deze vliegtuigen aangeprezen als het volgende grote ding in passagiersvliegtuigen.

Vertical werkt aan de VA-1X, een vliegtuig dat bedoeld is om tussen regio’s te vliegen. Die regionale nadruk is van belang aangezien eVTOL-machines vaak worden gepromoot als luchttaxi’s, die door onze steden suizen onder de vlag van “urban air mobility” (UAM).

image copyright Mark Griffithsimage caption Michael Cervenka zegt dat pilootvrije vliegtuigen nog ver weg zijn

Sommigen suggereren zelfs dat deze voertuigen passagiers kunnen opscheppen en ze zonder piloot door vooraf afgesproken vlieggangen kunnen vervoeren.

Vertical doet dit af als een fantasie. “Onze vliegtuigen zullen sterk geautomatiseerd zijn”, zegt de heer Cervenka. “Maar zowel de regelgeving als het publiek zal nog jaren een pilot nodig hebben.”

Een automatische reactie op een obstructie op een landingsplatform eronder zal de VA-1X omhoog trekken en wegtrekken van een botsing, maar mensen willen nog steeds dat een goed opgeleide vlieger de leiding heeft over hun vlucht.

Met behulp van meerdere propellers die naar de hemel wijzen voor het opstijgen en vervolgens draaien om naar voren te kantelen om horizontaal te vliegen, wil de VA-1X vier passagiers en een piloot goedkoper over korte afstanden vervoeren dan een helikopter.

copyright afbeelding Vertical Aerospace afbeelding caption Meerdere rotors zijn een veiligheidsfunctie op veel eVTOL-vliegtuigen

Luchtvaartmaatschappijen opereren binnen een kader van strikte regelgeving, dus hoe zal deze geheel nieuwe categorie machines de controle van internationale veiligheidsinstanties doorstaan? De heer Cervenka zegt dat hij nauw samenwerkt met Britse en Europese toezichthouders.

De technologie achter VA-1X is getest op een afgelegen vliegveld in Wales met een prototype genaamd Seraph. Dit is een bestuurde zwarte doos omgeven door zes armen die rotorbladen monteren.

Seraph’s dikke uiterlijk logenstraft zijn rol bij het bewijzen van de systemen die de acht elektromotoren van de VA-1X in de goede richting moeten houden. En als een motor uitvalt, kan Seraph nog steeds zweven en landen.

Meer technologie van het bedrijfsleven

Toverstokken doen herinneringen aan de slimme huisdroom herleven Entertainers vinden nieuwe manieren om de rekeningen te betalen Robots om meer supermarkttaken op zich te nemen Detectives en schadelijke sloten nemen het op tegen fietsendieven De stinkende brandstof die grote schepen zou kunnen aandrijven

Met een gevleugeld ontwerp, in tegenstelling tot sommige van de vleugelloze vliegende auto-voorstellen in de eVTOL-wereld, wint de VA-1X van Vertical aan kracht. De vleugels halen dus de druk van de elektrische krachtbron, die is afgeleid van een auto-accu. Vertical heeft 25 ex-Formule 1-ingenieurs en een batterijingenieur van Jaguar Land Rover in dienst.

image copyrightLiliumimage captionElektrische motoren zijn eenvoudiger en stiller dan motoren op helikopters of straalvliegtuigen

Het bedrijf beweert dat zijn vliegtuig 30 keer stiller zal zijn dan een helikopter. In theorie zou het dus meer gebruik moeten kunnen maken van bestaande helihavens waar de frequentie van landingen wordt beperkt door geluidsregels.

Het bespioneert een markt voor reizen tussen locaties die niet worden bediend door hogesnelheidsnetwerken en regionale luchtvaartmaatschappijen. Regionale connectiviteit is de naam van dit spel.

“We zullen de mogelijkheid bieden om plaatsen te verbinden die vandaag niet goed verbonden zijn”, zegt de heer Cervenka, die op zoek is naar een dienst van Londen naar Brighton, een route die berucht is vanwege vertragingen op het spoor en files.

Covid heeft het aantal passagiers van luchtvaartmaatschappijen verlaagd. Dus de heer Cervenka denkt dat nieuwe aankopen van grote vliegtuigen niet op het menu staan. Maar luchtvaartmaatschappijen kunnen eVTOL-vluchten van een grote luchthaven naar het centrum van een stad gebruiken om zakelijke of eersteklas flyers aan te trekken als onderdeel van hun tarief.

De VA-1X van 240 km / u (240 km / u) moet elke 100 mijl volledig worden opgeladen, maar een korte rit van 25 mijl van een luchthaven naar het stadscentrum zou een snelle oplading en een snelle doorlooptijd mogelijk maken.

media onderschriftThe Lilium Jet

David Tait, een advocaat die opkomende technologieën bestudeert voor de Britse burgerluchtvaartautoriteit, zegt dat hij verwacht dat eVTOL-vaartuigen wettelijke goedkeuring krijgen voor bepaalde diensten, maar hij giet ook koud water over de wildere beloften van vliegende taxi’s.

“On-demand diensten voor consumenten zijn ver weg”, zegt hij, daarbij verwijzend naar de uitdagingen op het gebied van luchtverkeersbeheer door te veel machines in de lucht te plaatsen boven een grote stad.

Ontwerpen zoals de octo-engined VA-1X hebben geen single point of failure, in tegenstelling tot een helikopter waar het verlies van rotorbladen of vermogen catastrofaal kan zijn.

“Wij zijn van mening dat eVTOL minstens zo veilig moet zijn als bestaande voertuigen”, zegt Tait. “Onze verwachting is dat deze stiller, schoner en veiliger zullen zijn.”

image copyrightLiliiumimage captionLilium heeft ingenieurs van Boeing en Airbus aangetrokken

Wereldwijd lopen er ongeveer 300 eVTOL-projecten en het Duitse Lilium is een van de meest geavanceerde en trekt ingenieurs van Boeing en Airbus aan.

Zijn kenmerkende eVTOL-machine heeft 36 elektrische motoren die verborgen zijn in slanke witte vleugels en staartvlakken. Dit zijn geleide ventilatoren, die lucht aanzuigen en uitblazen op de manier van een straalmotor, maar zonder deze te vermengen met brandstof. Deze massa ventilatoren creëert een sterke stroom die het kleine vijfzitsvliegtuig naar 300 km / u (186 mph) duwt en de piloot controle geeft over de richting.

Remo Gerber, de operationele chef, zegt dat Lilium ondanks dit radicale ontwerp “een klassieke luchtvaartbenadering volgt”, met ontwerpkenmerken die de veiligheid dicteren, zoals de Kevlar-schaal rond de ventilatorbladen, die ervoor zorgen dat als een blad wegvliegt, het binnenin wordt vastgehouden. het taaie materiaal.

Een technologiedemonstrator vloog in 2019 op zijn basis buiten München en de grotere productiemachine is bedoeld om vier passagiers en een piloot zoals de VA-1X te vervoeren. Deze lichte passagiersbelastingen weerspiegelen de vermogensbeperkingen van elektromotoren.

De heer Gerber deelt de mening dat UAM oververkocht is: “We worstelen met UAM. We zien de voordelen niet.” Hij stelt dat zeer korte afstanden voor eVTOL geen zin hebben omdat het laatste stuk van de reis nog over de weg moet worden afgelegd – Lilium richt zich ook op de regionale transportmarkt.

image copyrightLiliumimage captionLilium zet in op regionale verbindingen met een groter bereik

Lilium plant een regionaal netwerk rond de luchthavens van Düsseldorf en Keulen in het dichtbevolkte gebied van Noordrijn-Westfalen in Duitsland. Het idee is om tegen 2025 kleinere steden als Aken en Munster via Lilium-vliegtuigen met de luchthavens te verbinden.

Het ontwerpt ook eVTOL-luchthavens – wat het “vertiports” noemt. Met een relatief kleine footprint vormen deze een betaalbaar alternatief voor luchthavens en treinstations. Deze zouden een regio met honderden dagelijkse vluchten kunnen verbinden, en meerdere hoogfrequente vluchten vanaf verschillende locaties zouden meer passagiers vervoeren dan concurrerende eersteklas treindiensten tegen gelijkwaardige tarieven.

Terug bij Vertical zullen componenten zoals de cockpitdisplays van de VA-1X arriveren om te worden geïntegreerd in een eindassemblage. Dus de zeer vroege ervaring van de heer Cervenka met het samenstellen van vele onderdelen van een machine kan nog steeds vruchten afwerpen.

.