‘Mijn droomflat leverde me een reparatierekening van £ 20.000 op’

‘Mijn droomflat leverde me een reparatierekening van £ 20.000 op’

Door Datshiane Navanayagam
BBC Panorama

Publicatieduur20 minuten geledenSharenocloseShare pagelinkCopy linkOver sharingimage captionGiulia Trovato vond dat ze aansprakelijk was voor £ 20.000 aan reparaties

De regeling voor gedeeld eigendom van de overheid is bedoeld om aspirant-huiseigenaren op de eigendomsladder te helpen. Uit een onderzoek door het Panorama-programma van de BBC is echter gebleken dat sommige mensen die in huizen wonen door de regeling oplopende kosten en enorme schulden hebben geleden.

Toen Giulia Trovato in 2007 haar nieuwbouw appartement kocht, voelde ze zich opgewonden en opgewonden. De flat die ze kocht, was de showflat geweest die werd gebruikt om de regeling voor gedeeld eigendom aan potentiële kopers op de markt te brengen en ze werd er verliefd op zodra ze binnenkwam.

De regeling, waarmee u uw huis gedeeltelijk kunt kopen en gedeeltelijk kunt verhuren, betekende dat Giulia een aandeel van 45% van de flat met drie slaapkamers in Hoxton, Oost-Londen kon kopen en over het resterende deel van het onroerend goed huur kon betalen aan de woningbouwvereniging die bezat de flat.

Giulia zegt dat de regeling destijds alle vakjes aanvinkte, waardoor ze in een aantrekkelijk gebied kon wonen en op de woningladder kon komen zonder afhankelijk te zijn van een lening van haar ouders.

Echter, binnen een jaar na het intrekken, begonnen zwarte schimmel en vocht te verschijnen. Toen begon de kelder van het gebouw te stromen met afvalwater.

In 2017 verhuisde Giulia’s huisbaas, woningbouwvereniging L&Q, haar voor een half jaar weg terwijl er reparaties aan het leidingwerk plaatsvonden. Toen ze naar huis terugkeerde en een rekening van meer dan £ 20.000 ontving van L&Q, besefte ze dat ze aansprakelijk was voor de volledige kosten van de reparatie.

“Ik kocht mijn huis in de overtuiging dat het structureel gezond was”, zegt ze. “Hooguit – het allerhoogste – ik zou mijn deel moeten betalen … niet 100% zoals ze volhouden.”

Overheidstoezeggingen meer betaalbare woningen Gedeeld eigendom: problemen gehalveerd of verdubbeld?

Gedeelde eigenaren zijn vaak aansprakelijk voor 100% van de reparaties, ook al bezitten ze slechts 25% van hun huis.

L&Q vertelde Panorama dat het gezien de voordelen van de regeling redelijk en redelijk was dat gedeelde eigenaren hiervoor betalen.

Het is echter een gebied waar de regering momenteel naar kijkt. Bij nieuwe voorstellen willen ze dat woningcorporaties de eerste 10 jaar de kosten van noodzakelijke reparaties voor nieuwe gedeelde eigenaren dekken, maar dat helpt niet degenen die al onder de regeling vallen.

Woningadvocaat Giles Peaker zegt dat voor mensen als Giulia hun rechten “heel erg beperkt” zijn.

Hij gelooft dat het een fundamentele tekortkoming is van het model van gedeeld eigendom, dat, zegt hij, de volledige kosten van het eigenwoningbezit bij mensen legt die in feite nog steeds huur betalen als huurder.

‘Obscene’ servicekosten

Het zijn niet alleen grote reparatiekosten die problematisch kunnen zijn. Panorama vond gedeelde eigenaren, waaronder sleutelfunctionarissen, die aan de regeling waren toegetreden omdat het op de markt was gebracht als betaalbare woningen die nu moeite hebben om de stijgende kosten bij te houden.

Ze zeiden dat de sterke stijging van de servicekosten hen in de schulden heeft gestoken, worstelt met het betalen van hun rekeningen en het risico loopt hun huis te verliezen door inbeslagname of gedwongen verkoop.

Chris Worrall zei dat hem was gevraagd om extra betalingen van maximaal £ 2.000 te betalen, en dat hij te maken kreeg met een forse verhoging van zijn servicekosten nadat zijn woningbouwvereniging, Clarion, de servicekosten eerder had onderschat. Hij noemt de stijging van zijn servicekosten “obsceen”, nadat deze was gestegen van £ 2.270 per jaar, toen hij voor het eerst aan de regeling deelnam in 2016, naar meer dan £ 4.300 per jaar.

Clarion, de grootste woningbouwvereniging van het Verenigd Koninkrijk, vertelde Panorama dat bewoners een jaar de tijd hadden gekregen om het saldo te betalen en dat de servicekosten in overeenstemming waren met vergelijkbare gebouwen.

Maar Cindy Gingell, een andere gedeelde eigenaar in de ontwikkeling, zei dat de piek in de beschuldigingen haar huis onbetaalbaar maakte.

“Door alle marketing klinkt het heel gemakkelijk en weet je dat je over een paar jaar ineens waarschijnlijk je eigen flat kunt krijgen”, zegt ze.

“Nu kan ik niet zoveel sparen als ik had gehoopt … ik zou het op dit moment niet betaalbaar noemen.”

Korte huurcontracten

Veel woningen in gedeeld eigendom zijn erfpacht. In tegenstelling tot gewone erfpachters hebben gedeelde eigenaren geen wettelijk recht op verlenging van de huurovereenkomst.

Dit betekent dat de woningcorporatie niet alleen het recht heeft om een ​​huurverlenging te weigeren, maar ook de prijs en de duur ervan kan dicteren.

Ze kunnen ook andere kosten toevoegen die met het proces verband houden, zoals een toestemmingsvergoeding en hun eigen juridische kosten, waardoor het proces buitengewoon duur wordt.

Een onderzoek door Panorama wees uit dat een woningbouwvereniging, The Guinness Partnership, momenteel 1.500 gedeelde eigendomswoningen bezit met een huurcontract van minder dan 80 jaar en in de komende jaren £ 20 miljoen aan huurverlengingen van gedeelde eigenaren zou kunnen ontvangen.

Bijschrift afbeelding Kelly Reynolds verloor uiteindelijk geld op haar eigendom

Kelly Reynolds, een voormalige huurder van gedeeld eigendom bij The Guinness Partnership, moest vorig jaar haar huurcontract verlengen om haar huis te verkopen, omdat potentiële kopers moeite hebben om hypotheken te krijgen met een looptijd van minder dan 80 jaar.

Ze werd gedwongen om de volledige waarde van de verlenging van de huurovereenkomst te betalen, ondanks dat ze slechts 50% van haar eigendom bezat. Het plan was voor haar een manier geweest om eigen vermogen op te bouwen, maar na de kosten van de verlenging van de huurovereenkomst, eindigde ze met £ 5.000 minder dan ze in de eerste plaats voor het onroerend goed had betaald.

“Het heeft mijn kijk op gedeeld eigendom absoluut veranderd”, zegt ze. “Het is een plan dat is ontworpen om mensen op de eigendomsladder te krijgen, maar het schopte me er bijna van af.”

Het Guinness Partnership zei dat BBC Panorama’s ‘onderzoeken de aandacht hebben gevestigd op het feit dat niet alle eigenaren van onroerend goed op de hoogte zijn van de implicaties van afnemende huurvoorwaarden en we zullen daarom naar al onze gedeelde eigenaren schrijven om te benadrukken dat dit een probleem is dat ze misschien willen advies inwinnen over “.

Kate Henderson, de CEO van de National Housing Federation die woningcorporaties vertegenwoordigt, zegt dat woningcorporaties non-profit zijn, liefdadigheidsorganisaties.

Ze zei dat hoewel woningcorporaties bestaan ​​om betaalbare woningen van goede kwaliteit te bieden aan mensen met een lager inkomen, het ook belangrijk is voor gedeelde eigenaren om te kijken naar de kosten die aan de regeling zijn verbonden.

Bekijk Panorama: The Home I Can’t Afford op BBC One op 25 woensdag november om 19:30 GMT of kijk later op BBC iPlayer.

.